De venkelknol als groente is ook erg gezond. Deze bevat onder andere veel vezels en verbindingen die antioxiderende en ontstekingsremmende effecten hebben. Enige voorzichtigheid is wel geboden.
Venkel is een zeer gezonde groente. Het bevat weinig calorieën, zeer weinig vet en is een goede bron van vitaminen en mineralen. Venkel zit bomvol antioxidanten, die helpen je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen; dat zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels.
Venkel bevat kalium, kalium is goed voor de bloeddruk en de spieren en belangrijk voor het zenuwstelsel. Verder vind je ook nog vitamine b1 in venkel. Deze vitamine helpt om eiwitten, vetten en koolhydraten vrij te maken uit voeding en helpt zo je energiemetabolisme.
Venkelthee en darmen; de werking van je stoelgang
Waar we je vooral op willen wijzen, is dat venkelzaden de spijsvertering stimuleren. Venkelthee wordt daarom nog altijd ingezet bij allerlei buik- en darmklachten. Venkelthee bevat actieve bestandsdelen wat gasvorming voorkomt en onschadelijk maakt.
Venkelzaad is de gedroogde vruchten van een plant. Deze intense en zeer aromatische zaden hebben een zoete smaak.
Deze variant op venkelthee is cafeïnevrij en zacht maar vol van smaak. Dankzij de zoete anijs-achtige smaak van de venkel, is de thee van nature al zoet. Hier drink je gemakkelijk een paar koppen van.
Venkel bevat een kleine hoeveelheid estragol, een stof die giftig is in grote hoeveelheden. Het is daarom niet goed om te veel van de groente te eten. 200 gram op een dag kan geen kwaad, je hoeft je daarom niet snel zorgen te maken.
Venkel is vochtafdrijvend, daarom adviseert men deze thee als afslankmiddel; Het bevordert de spijsvertering en helpt bij maag- en darmproblemen.
Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Naast een geweldige smaak, is venkel rijk aan vezels die het cholesterol helpen verlagen en het risico op hartaandoeningen, obesitas en diabetes type 2 kunnen verminderen. Venkel speelt ook een rol bij het beheersen van de bloeddruk, omdat het een goede bron van kalium is.
Venkel kan zowel rauw als warm gegeten worden. Rauw is de smaak het sterkst. Rauwe venkel geldt bovendien als een echte eetlust opwekker. Verder kan men het jonge loof, de takjes en de stengels gebruiken bij vis, kip en varkensvlees.
Geef ook geen venkel- en anijsthee aan baby's. Voor volwassenen met matig gebruik (1-2 koppen per dag) zijn er geen gezondheidsrisico's te verwachten door het drinken van venkel- of anijsthee.
In koriander zit vitamine A dat goed is voor de huid. Als je last hebt van bijvoorbeeld dof haar of puistjes kan vitamine A helpen dit te verminderen. Een te kort aan vitamine A kan de huid verslechteren en op lange duur een slecht effect op de ogen hebben.
Leverfunctie ondersteunen
Venkel heeft een reinigend en vochtafdrijvend vermogen. Dit helpt je lever om zijn werk goed te doen. Daardoor worden gifstoffen in een versneld tempo via de urine het lichaam uitgevoerd.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
Is prei gezond? Prei is een groente en groente staat in de Schijf van Vijf. Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen.
Broccoli. In broccoli vinden we grote hoeveelheden van de mineralen magnesium en kalium. Beide zijn vochtafdrijvend. Ook bevat broccoli veel vitamine C en vitamine K, nodig voor de bloedstolling.
Venkel en anijs Het Voedingscentrum adviseert moeders die borstvoeding geven om geen venkel- en anijsthee te nemen. Ook raadt het Voedingscentrum af om venkel- en anijsthee aan baby's te geven. Dit is vanwege de genotoxische en carcinogene allylalkoxybenzenen (alkenylbenzenen) in deze kruiden9,10.
De venkel is een bron van thiamine (vitamine B1), folaat (vitamine B11) en kalium. Thiamine draagt bij aan een normale energiehuishouding en is betrokken bij hersen- en zenuwfuncties. Hierdoor ondersteund thiamine je concentratievermogen en geheugen.