Een verstopte talgklier (of ontstoken haarzakje) herken je aan een (onderhuids) talgbultje of een opgezwollen talgklier, eventueel met een zwart stipje bovenop. Deze talgbultjes kunnen geen kwaad, zolang ze niet gaan ontsteken.
Als een talgklier verstopt raakt, kan de rommel uit de talgklier niet weg en kan er een zwelling ontstaan. Hier kunt u last van hebben. Deze zwellingen kunnen ook gaan ontsteken. Verstopte talgklieren komen het meest voor in het gezicht, op het hoofd, in de nek of op de romp.
Een talgkliercyste kan geen kwaad. Als u er toch last van heeft, kunt u de cyste laten weghalen. U krijgt dan eerst een prik om de huid rondom de cyste te verdoven. Daarna kan de huisarts de cyste wegsnijden en de wond hechten.
Kan een atheroomcyste vanzelf verdwijnen? Nee atheroomcyste kan niet vanzelf weggaan, soms verminderd het iets en lijkt het zo maar dan komt terug hij later terug en kan leiden tot een ontsteking van talgklier en infectie.
Een verstopte talgklier kan ontstoken raken. De zwelling wordt groter, rood, warm en doet pijn. Als er een ontsteking is zal de cyste niet worden weggehaald. Eerst zal de infectie weg moeten zijn.
Een talgkliercarcinoom is een kwaadaardige tumor die ontstaat in de talgklieren. Talgklieren zitten op bijna alle plekken in de huid. Vooral in en rond je oogleden zitten veel talgklieren. Daarom zit een talgkliercarcinoom vaak op deze plek.
U kunt ontstoken haarzakjes, talgklieren en zweetklieren herkennen aan: Een kleine zwelling die rood of paars kleurt en pijnlijk en warm aanvoelt. In eerste instantie lijkt deze zwelling op een beginnende puist. De zwelling groeit en er kan een holte ontstaan waar pus in zit.
Talgklieren komen op het hele lichaam voor, uitgezonderd op de handpalmen en de voetzolen. Een talgkliercyste is een hard knobbeltje, dat aanvoelt als een knikkertje of erwtje. De grootte van het knobbeltje varieert vaak van een halve tot drie centimeter. Het is onverstandig om de cyste uit te knijpen.
Bij een jonge vette huid hebben ze een ronde vorm. Wanneer er een verslapte huid is als gevolg van het verouderingsproces, dan krijgen ze een ovale vorm. Omdat talgklieren gelokaliseerd zijn op plaatsen met haar, gebruiken de talgklieren de haarfollikels vaak als afvoerbuis van hun afscheidingsproduct (talg).
Een talgkliercyste voelt als een bobbeltje. Wanneer u op het bultje drukt, kan er talg uit komen. Ook kan het bultje uit zichzelf open breken waardoor het talg eruit komt. Dit kan ook erg stinken.
HOE ONTSTAAT EEN ATHEROOMCYSTE (TALGKLIER CYSTE) ? Een atheroomcyste ontstaat meestal vanuit een haarzakje waarvan de uitvoergang, het puntje waar de haar door naar buiten steekt, verstopt is geraakt. Bijvoorbeeld door een ontsteking (puistje) of door een beschadiging van de huid.
In tegenstelling tot een puistje kun je deze dus niet uitknijpen. Probeer daarom niet zelf de cyste te verwijderen. Je loopt hiermee het risico dat de cyste ontstoken raakt en dat kan voor veel pijn zorgen.
Het is niet verstandig om een atheroomcyste zelf te verwijderen, knijp de cyste niet zelf uit, u loopt het risico dat de atheroomcyste ontstoken raakt.
U maakt hierdoor de dikke, vette talg warm zodat het vloeibaarder wordt, net zoals een klontje boter in de pan. Als u direct aansluitend aan de warme kompressen het chalazion masseert, drukt u langzaam met kleine beetjes de dun geworden talg uit de verstopte talgklier. Het bultje verdwijnt hierdoor.
Het beste wat je kunt doen om talgkliercysten te voorkomen is om je huidverzorgingsroutine goed af te stemmen op je huidtype, van vet tot gecombineerd of gevoelig. Hiernaast wordt blootstelling aan de zon gelinkt aan de ontwikkeling van Sebaceous Hyperplasia.
Talgklieren in andere delen van de huid dan het ooglid
Op andere plekken van de huid zitten ook talgklieren, behalve op de binnenkant van de handen en de voetzolen. De meeste talgklieren komen voor op het hoofd en de nek. En in de T-zone van het gezicht (voorhoofd, neus en kin).
Een vetbultje bestaat uit vetcellen. Een vetbultje komt heel vaak voor en kunnen wel 10 centimeter groot worden. Waarom een vetbultje ontstaat, is niet bekend. Een talgkliercyste is een bult op de huid.
' Op je gezicht, je nek en je rug heb je veel talgklieren. De talg die uit deze klieren komt, zou volgens Callewaert ook een unieke geur kunnen geven wanneer het door de huidbacteriën wordt omgezet.
Talg is een fysiologische afscheiding van de talgklieren die zich bijvoorbeeld in de T-zone van het gezicht bevinden (voorhoofd, neus en wangen, kin), de borstkas, de rug… Het is een vette stof die dient om de huid te beschermen.
Bij een ontsteking van de haarzakjes komen er kleine puistjes op uw huid. Het komt meestal door scheren, epileren of olie of vet op de huid. De puistjes gaan meestal vanzelf weg in 1 tot 2 weken. Smeer niets op uw huid.
De rijping van een steenpuist kan versneld worden door een warm kompres (bijvoorbeeld een in warm water gedrenkte schone doek of pluk verbandwatten) op het ontstoken gebied te leggen, dit werkt bovendien pijnstillend. Was je handen regelmatig met water en zeep. Draag liever geen knellende of schurende kleding.
Een steenpuist herken je aan een diepe onderhuidse puist met etter en een gele 'puskop'. Qua uiterlijk ziet een steenpuist er wat roder, pijnlijker en groter uit dan een gewone puist. Je herkent een gewone puist aan een onderhuids bultje of aan een wit kopje aan de oppervlakte van je huid.
Een talgkliercyste wordt veroorzaakt door een verstopping van de talgklier. Deze verstopping ontstaat meestal doordat oude huidcellen zich ophopen in de afvoer van je talgklier. Hierdoor kan je klier het talg dat hij produceert niet meer kwijt.
Een ontstoken haarzakje wordt doorgaans veroorzaakt door gisten, bacteriën of schimmels. Symptomen zijn onder andere rode bultjes of puistjes en een jeukende, pijnlijke huid. Meestal verdwijnt een ontstoken haarzakje vanzelf. Antibiotica kan helpen als de ontsteking lang aanhoudt of steeds terugkeert.
Symptomen. Een cyste voelt aan als een ronde, stevige knobbel. Soms voelt deze knobbel pijnlijk aan.