Ergens bijhoren. De eerste is de behoefte om ergens bij te horen. Een goede samenwerking, zowel tussen collega's als met hun leidinggevende is voor veel mensen dan ook een reden om met plezier naar het werk te gaan. Onderdeel zijn van een team of een bepaalde organisatie maakt dat we verwantschap ervaren.
Aantrekkelijk salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden (76 procent) Prettige werksfeer (76 procent) Goede werk/privé-balans (66 procent) Boeiende functie-inhoud (60 procent)
Wat motiveert medewerkers: uitdaging. Met actuele kennis, kan hij een belangrijke bijdrage leveren. Het bedrijf kan zich hierdoor onderscheiden van andere bedrijven en behaalt concurrentievoordeel. Een gebrek aan uitdaging is ook een van de grootste redenen die werknemers wegdrijven van een bedrijf.
Uit het 'What Workers Want 2022'-rapport van rekruteringsbureau Hays blijkt alvast dat werknemers unaniem weten wat ze willen: contact met collega's, een werkgever met een purpose, investeren in mentale gezondheid en tegelijkertijd niet terugkeren naar de oude manier van werken.
Datgene wat je heel belangrijk vindt in je werk, worden ook wel drijfveren of 'waarden' genoemd. Jouw drijfveren zeggen iets over wie je bent en hoe je in het leven staat. Ben je iemand die het belangrijk vindt om avontuur te beleven of zoek je juist zekerheid en stabiliteit?
Er zijn 3 dingen die mensen helpen om 'in flow' te komen: intrinsieke motivatie, plezier en uitdaging. Ook werkomstandigheden hebben invloed. Denk bijvoorbeeld aan comfort of werkuren. Werknemers die regelmatig in een staat van flow verkeren, zijn meer gemotiveerd, presteren beter en maken makkelijker contact.
Je motivatie hoeft ook niet heel groots te zijn. Als jij aan het einde van een werkdag met een blij gevoel naar huis gaat, als je je klanten naar tevredenheid hebt geholpen, dan is dat een prima motivatie. Vertel in ieder geval met enthousiasme wat je leuk vindt om te doen en welke resultaten je een goed gevoel geven.
Om werkdruk en ongewenst gedrag tegen te gaan, is een positief werkklimaat essentieel. Het zorgt voor gemotiveerde en bevlogen werknemers en vermindert stress. Maar wat de een een prettig werkklimaat vindt, voelt voor de ander misschien als te formeel.
Werk doen dat bij je past zorgt ervoor dat jij zin in je werkdag hebt. Dat je op zondag al zin hebt om aan de slag te gaan met dat ene project dat je zo interessant vindt. Werk levert jou plezier op, waardoor je ook gemotiveerd bent om weer aan de slag te gaan. En zin in je dagen hebben is natuurlijk belangrijk.
Door jezelf eraan te herinneren dat je op elk moment controle hebt over je eigen leven en de acties die je onderneemt, blijf je gemotiveerd om je doelen te bereiken. Het aannemen van een actieve rol in het behalen van je doelen is een van de belangrijkste keuzes die je kunt maken om je motivatie te houden.
Is jouw antwoord: Ik voel me op dit moment niet gelukkig meer in mijn huidige job. Ik heb geen uitdagingen meer, er is geen sfeer meer tussen de collega's en ga tegen mijn zin werken. Ik hoop dat dat hier beter is. Een beter antwoord is dat je een positief iets van jezelf koppelt aan de toekomstige functie.
Motivatie is een drijfveer die jou doelen doet behalen. Op het moment dat je voldoende actiegericht bent en ook de overtuiging hebt dat je die doelen wil behalen, spreken we van motivatie. Of eigenlijk, dan spreken we van 'intrinsieke'motivatie. Deze motivatie verschilt wezenlijk van 'extrinsieke' motivatie.
Mensen zijn echt gemotiveerd als ze niet alleen willen en kunnen, maar ook klaar voor de start zijn. Wanneer ze bereid zijn om op korte termijn met de verandering te beginnen. Je zou deze drie aspecten drie verkeerslichten kunnen noemen. Wanneer ze alle drie op groen staan, dan is iemand intrinsiek gemotiveerd.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
Advocaat: 64% Verpleegkundige: 62% Architect: 62% Medewerker kinderopvang en jongerenwerker: 60%