Kiev. Op de nummer 1 van meest onveilige grote Europese steden staat Kiev. Dit komt uiteraard door de oorlog met Rusland en het bijkomende geweld. Het Russische leger schiet met regelmaat raketten af op de stad waarbij verschillende gebouwen zijn ingestort.
Gemeenten in Zuid-Limburg lopen het grootste risico om in de greep van de georganiseerde misdaad te komen. Dat blijkt uit de Onderwereldkaart, een onderzoek van RTL Nieuws naar zogeheten ondermijnende criminaliteit in Nederland. Ook Rotterdam, Den Haag en Arnhem zijn kwetsbaar.
Meer moorden in de grootste steden
Een derde van alle moorden in 2021 werd in de drie grootste steden gepleegd: 15 in Amsterdam, 15 in Rotterdam en 11 in Den Haag. In de grootste steden, Rotterdam voorop, vallen ook relatief de meeste slachtoffers van moord en doodslag.
Rotterdam en Amsterdam stonden in 2021 samen op de eerste positie van de wrange landelijke moordlijst: in beide steden werden volgens het CBS in dat jaar 15 personen met voorbedachte rade gedood.
Amsterdam is opnieuw de onveiligste gemeente van Nederland. Eindhoven staat op nummer twee. Rotterdam op nummer drie.
Als het ergens veilig toeven is, dan is het wel in Overijssel. Het aantal geregistreerde gevallen per duizend inwoners is in veel van deze gemeenten laag. De vijf Nederlandse gemeenten met de minst geregistreerde misdrijven in 2021 zijn allemaal uit deze provincie afkomstig.
Dat IJsland hier het beste scoort is niet verwonderlijk. Het heeft het laagste criminaliteitscijfer van Europa en daardoor ook het kleinste aantal gevangenen per honderdduizend inwoners. Ook de andere Scandinavische landen scoren goed. Noorwegen, Finland en Denemarken vervolledigen de top 4 van veiligste bestemmingen.
Opvallend is dat groepen risicojongeren overal in het land te vinden zijn. Zo kennen het centrum van Almere, de Rosmolenwijk in Zaandam, Emmermeer in Emmen en Keent in Weert hoge percentages. Rotterdam is met 10.940 risicojongeren koploper van Nederland. Vooral de wijken Delfshaven en Feijenoord scoren hoog.
In de regio Parijs (stad en banlieue) werd in de periode 2015-2017 1,4 moord per 100 duizend inwoners gepleegd, exclusief de terroristische aanslagen van 2015. Vergelijkbaar met Londen, waar in 2016 en 2017 1,45 moord per 100 duizend inwoners werd gepleegd.
Zowel dorpen als steden in Limburg en Brabant scoren gemiddeld hoger op de lijst dan de rest van Nederland als het gaat om diefstallen en de kans op een overval. Ook de drugscriminaliteit is hier relatief hoog. In Zuid- en Noord-Holland voelen de inwoners zich relatief gezien het minst veilig.
Aantal moorden: misschien 259 (!) Hoofverpleger Frank Hooijmaijers (1935-2006) is hoogstwaarschijnlijk de seriemoordenaar die in Nederland de meeste moorden heeft gepleegd. Hij wordt verdacht van 259 moorden, hij bekent er dertien en wordt veroordeeld voor vijf.
In de periode 2017-2021 zijn 215 vrouwen en 434 mannen om het leven gebracht door moord of doodslag. Van de om het leven gebrachte vrouwen heeft de politie bij 96% de (vermoedelijke) dader in beeld. Bij de mannelijke slachtoffers is dat minder: 83%.
De grootst nog in levende zijnde seriemoordenaar zou de Colombiaan Pedro Alonso López zijn. Hij zou naar schatting 350 vrouwen en kinderen hebben verkracht en vermoord. De grootste seriemoordenaar aller tijden zou volgens het Guinness Book of Records de Indiër Thug Buhram (of Behram) zijn.
Van de vrouwen zegt 40 procent zich weleens onveilig te voelen. Bij mannen ligt dat percentage een stuk lager, op 23 procent. Mensen voelen zich thuis het veiligst. Op plekken waar jongeren rondhangen, is het gevoel van onveiligheid het grootst: ruim een derde van de Nederlanders voelt zich daar weleens niet veilig.
Het aandeel verdachten onder de Nederlandse bevolking is tussen 2005 en 2021 met 60 procent afgenomen. In 2005 was 1,9 procent van de bevolking verdacht van een misdrijf, in 2021 was dat 0,8 procent.
En als we het vergelijken met andere Europese steden: Per 3 juli 2021, volgens de Numbeo-ranglijst, Leuk zou er zijn 3e meest criminele stad van Europa van de 248 Europese steden geclassificeerd (zie hieronder). Met een misdaadindex van 65,29, Nice zou gevaarlijker zijn dan Parijs, Londen, Rome, Madrid ou Barcelona.
Werden in 1998 nog 65 mensen omgebracht, in het jaar 2000 telden we 52 doden door geweld en in de vijf jaar daarna respectievelijk 36, 25, 44, 28 en 36. Sinds 2017 is het beeld heel anders. Vanaf toen schommelt het aantal gedode slachtoffers per jaar van 17 via 15, 19 en 14 naar 19 in 2021. En nu dus 12.
Van 2017 tot en met 2021 kwamen in Brabant 87 mensen door moord om het leven. Met die aantallen staat Brabant op plek vier. Limburg en Noord-Holland kregen met meer moordzaken te maken. De provincie Zuid-Holland kende van 2017 tot en met 2021 de meeste slachtoffers van moord (0,95 gevallen per honderdduizend inwoners).
Het aandeel verdachten onder jongeren verschilt per gemeente. Dit was het hoogst in de gemeenten Vlissingen, Terneuzen en Zandvoort (3,1 procent) en het laagst in de gemeenten Dinkelland en Mill en Sint Hubert (0,5 procent).
De politie registreerde in 2021 veertienduizend gevallen van cybercrime. Dat is een toename van bijna een derde ten opzichte van 2020 en drie keer meer dan in 2019. De toename van het aantal aangiften van onlinecriminaliteit en cybercriminaliteit vertaalt zich ook in de instroomcijfers van het OM.
De Amsterdamse Bijlmermeer werd voor vele jaren de grootste probleemwijk van Nederland. Een integrale aanpak bracht uiteindelijk flinke verbetering en werd zo een voorbeeld voor vernieuwing van hedendaagse achterstandswijken. De Bijlmermeer is voor velen nog steeds hét voorbeeld van een wijk zoals die niet moet zijn.
DINKELLAND/TUBBERGEN - De gemeenten Dinkelland en Tubbergen zijn samen met Dalfsen de veiligste gemeenten van Nederland. Dat blijkt uit de nieuwe editie van de Veiligheidsmonitor, samengesteld door het CBS in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.