Als je 10 jaar of ouder bent, kun je worden gevaccineerd tegen het HPV-virus.
MenACWY-vaccinatie: ook voor jongeren
Sinds 2020 krijgen 14-jarigen standaard vanuit het Rijksvaccinatieprogramma een prik tegen meningokokkenziekte aangeboden.
Uitgebreide informatie over het HPV-vaccin
In het jaar dat kinderen 10 jaar worden, krijgen ze automatisch een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie van de jeugdgezondheidszorg of een Centrum voor Jeugd en Gezin. Dat geldt voor jongens én voor meisjes. Dat is zo sinds 2022.
Meningokokkenziekte in Nederland
Tussen 2015 en 2018 was er een toename van ernstige ziektegevallen en overlijdens door meningokok type W. Daarom krijgen peuters van 14 maanden en jongeren van 14 jaar sinds 2018 een vaccinatie die beschermt tegen de typen A, C, W en Y.
In Nederland vinden we het belangrijk dat u kunt zien welke informatie we van u hebben over uw coronavaccinatie. Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus.
Je krijgt een uitnodiging om het vaccin te halen in het jaar dat je 10 jaar oud wordt. Jongens en meisjes die al ouder zijn, maar nog niet eerder waren uitgenodigd, krijgen ook de kans zich te beschermen tegen HPV.
Na de vaccinatie tegen HPV (humaan papillomavirus) kun je pijn rond de prikplek en spierpijn in je bovenarm krijgen. Dat kan soms een week duren. Ook kun je last krijgen van pijn, jeuk, een rode huid of een verdikking op de prikplek.
Indien je zelf beslist om tegen HPV gevaccineerd te willen worden betekent dat meestal dat dit voor eigen rekening is. Indien je jezelf laat vaccineren kost dit 125 tot 150 euro per vaccinatie. In totaal zijn drie vaccinaties nodig, dus 375 tot 450 euro.
Heb je de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar? Dan kun je je laten vaccineren tegen het coronavirus. Als je dat wilt. Je kunt de prik met of zonder afspraak halen.
Wat er dan vaak gebeurt is dat ze een snellere ademhaling en hartslag krijgen. Sommigen worden misselijk of vallen zelfs flauw. Het lichaam maakt zich klaar om te vechten, te vluchten of te 'bevriezen'. Het lastige voor mensen met deze hevige prikangst is dat in deze tijd er heel veel over vaccineren in de media staat.
Op 9-jarige leeftijd krijgt je kind opnieuw vaccinaties tegen bof, mazelen en rodehond (BMR), en tegen difterie, tetanus en polio (DTP). Deze twee vaccinaties zorgen voor een goede, langdurende bescherming tegen deze ziekten. Vaccinaties tegen kinkhoest, pneumokokken en Hib-ziekten zijn niet meer nodig.
Behandeling van tetanus
Dit biedt ongeveer 10 jaar bescherming tegen de ziekte. Bij een diepe wond waarin vuil is gekomen is het daarom verstandig een nieuwe inenting te halen als de laatste vaccinatie meer dan 10 jaar geleden is.
Voor de reis kun je er doorgaans nog wel twee halen met een tussen tijd van twee tot vier weken. De laatste haal je bij een volgende reis. DTP vaccinatie is tien jaar geldig.
tetanusvaccin. Het tetanusvaccin bevat onschadelijk gemaakte gifstoffen van tetanusbacteriën. Het beschermt tegen infecties met de tetanus-bacterie. Het wordt gegeven als vaccinatie aan mensen die meer kans hebben op een tetanus-infectie.
Maar het vaccin kan ook op oudere leeftijd nog werken, zelfs als vrouwen al besmet zijn met het virus.
De typen 16 en 18 zijn de gevaarlijkste. Deze veroorzaken samen ongeveer 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Deze typen zijn ook de belangrijkste typen in het veroorzaken van andere vormen van HPV-kanker bij de anus, penis, vagina, schaamlippen en de mond- en keelholte.
De meest voorkomende bijwerkingen van de HPV-vaccinatie zijn: Pijn, jeuk, een rode huid of een verdikking op de plek van de prik, hoofdpijn, moe zijn, spierpijn, buikpijn, misselijkheid, verhoging of koorts. Deze bijwerkingen gaan vanzelf weer over, meestal binnen één tot drie dagen.
Je kunt het virus ook krijgen als je vrijt of voorspel hebt met iemand die besmet is. HPV wordt dan overgedragen via de handen, huid en mond. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten.
Uit onderzoek in Nederland blijkt dat bij gevaccineerde jonge vrouwen langdurige infecties met HPV-type 16 en 18 veel minder vaak voorkomen dan bij ongevaccineerde vrouwen, tot 10 jaar na vaccinatie. Het vaccin beschermt dan voor ongeveer 95% tegen langdurige HPV-infecties met type 16 en 18.
HPV-vaccin is een vaccin tegen besmettelijke HPV-virusinfecties die kunnen leiden tot: HPV-geassocieerde kankers (kanker aan de mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals (LCI-richtlijn HPV-cervixkanker); of. HPV-anogenitale wratten (LCI-richtlijn anogenitale wratten).
Om dit zeker te weten moet één tot drie maanden na de laatste hepatitis B vaccinatie bloed geprikt worden. Hierbij wordt de antistof waarde bepaald (titer). Laat je vaccineren voor landen waar hepatitis B voorkomt. Maak hiervoor gemakkelijk een afspraak.
Omdat bijna alle kinderen in Nederland worden gevaccineerd komen deze infectieziekten nauwelijks meer voor. Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad.
Kijk op je vaccinatiekaart
Misschien ben je nog in het bezit van een vaccinatiekaart van je huisarts, Kind & Gezin of CLB. Die krijg je meestal mee naar huis als je je laat vaccineren. Zo'n vaccinatiekaart vermeldt wanneer je welke vaccinaties gekregen hebt.