In 2021 zijn van de 178.506 levendgeborenen 6 baby's overleden (ten opzichte van 11 baby's in 2020 en 13 baby's in 2019) die vallen onder de categorie wiegendood/SIDS (CBS, 2022).
In Nederland worden vijftien tot twintig kinderen per jaar getroffen door wiegendood: best zeldzaam dus. De kans dat dit na het eerste levensjaar gebeurt, is nog kleiner.
Nergens ter wereld is het aantal gevallen van wiegendood zo laag als in Nederland, mede dankzij strenge richtlijnen. Maar zelfs die kunnen niet voorkomen dat het toch nog 10 tot 15 keer per jaar gebeurt.
Het risico van wiegendood is groter voor de jongere baby, die 's nachts bij een ouder in bed slaapt, speciaal als de ouder een roker is, alcohol heeft gebruikt, zeer vermoeid is en onder een dekbed slaapt. Vooral de interactie van samen slapen met roken van de ouders is sterk (McGarvey 2006; Stray-Pedersen 2005).
De meeste onderzoeken spreken over het overlijden van een zuigeling voor de leeftijd van 12 maanden, al spreken sommige recente onderzoeken ook over een grens van 18 en zelfs 24 maanden. Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte.
Nu vaststaat dat het op de buik te slapen leggen van een baby ('primaire buikligging') de kans op een onverwachte dood (wiegendood) 3 tot 7 maal zo groot maakt,1-4 doet zich de vraag voor wat het gevaar is van 'secundaire buikligging': het verschijnsel dat een baby zichzelf tijdens een slaapperiode uit rug- of ...
Een slaaponderzoek is een polysomnografie (PSG). Met dit onderzoek sporen we een eventueel verhoogd risico op wiegendood op. Dit slaaponderzoek gebeurt alleen op doorverwijzing van een huisarts of kinderarts.
Begin onmiddellijk met beademen en borstcompressies en ga naar de medische hulpdiensten. Als een baby of kind niet reageert met abnormale ademhaling (bijv. onregelmatig of luidruchtig ademhalen, of helemaal niet meer ademt) en geen tekenen van leven, het geeft aan dat ze een hartstilstand hebben.
Om die reden gebruik je ook beter geen bedomranding. Zelfs niet van merken die claimen dat hun bedomrandingen veilig zijn, want geen enkele stof is écht ademend. Vanaf de leeftijd van 1 jaar kan het allemaal wel en is bedomranding zelfs handig, want zo kan het tutje niet uit bed vallen.”
Veilig babybed
Een goed babybed is gemaakt van stevig, glad afgewerkt materiaal en heeft een ventilerende bodem. Daar hoort een stevig en vlak matras op. Gebruik geen wieg of bed waarbij de wanden gesloten zijn. Er moet vanaf de slaapplek via de zijkant ventilatie mogelijk zijn.
Op de rug slapen
De veiligste slaaphouding voor een baby is slapen op de rug. De baby kan dan niet met de mond of neus tegen het matras aan liggen, wat de ademhaling zou kunnen belemmeren. Wij raden slapen op de zij of op de buik sterk af, zolang de baby zichzelf nog niet snel en makkelijk om kan draaien.
Met je pasgeboren baby, heb je misschien een snurker erbij in huis! Veel moeders ontdekken dat sommige pasgeborenen 's nachts soms behoorlijk luidruchtig ademen en een geluid produceren dat erg op snurken lijkt. Geen zorgen, dit is heel normaal en meestal niet iets om je druk over te maken.
Rebreathing treedt op wanneer een kind met de mond of neus tegen of onder een deken ligt en daartegen uitademt. Een baby ademt nog geen grote hoeveelheden lucht in en uit, en ademt daarnaast ook vrij snel.
Automatische draait je baby's of dreumes zichzelf op zijn buik, lekker met de knieën iets onder de buik en de billen in de lucht. Kinderarts Corrie Jacobs zegt dat kinderen deze houding fijn vinden omdat ze ook zo in de baarmoeder lagen: 'Kinderen kruipen graag terug in de foetushouding.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Het is aan te raden om een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slaapt in de ruimte waar de ouders ook zijn. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders in hetzelfde bed slapen. Aldus luidt het advies van Kind en Gezin en Belgische kinderartsen.
Het verhaal van AeroSleep is ontstaan met de ontwikkeling van een unieke matrasbeschermer met 3D-technologie, waardoor je kleintje altijd vrij kan ademen, goed zijn temperatuur behoudt en altijd droog ligt, ook bij ongelukjes. Drie essentiële zaken om veilige slaapjes te garanderen.
Leg je baby minimaal drie keer per dag even op de buik als hij wakker is. Dat kun je doen vanaf de geboorte totdat je baby zich zelf kan omdraaien. Als je baby nog erg klein is, kun je hem iedere keer als je de luier verschoont een paar tellen op zijn buik leggen. Je baby spant dan even de spieren aan.
Sonia Krief, kinderverzorgster: Als je baby zich op zijn buik draait tijdens het slapen, wees gerust. Hij is in staat om zich direct terug te draaien op de rug wanneer dat nodig is! Dus het is zeker niet nodig de hele nacht naast zijn bedje te staan: vertrouw hem!
Maak gebruik van een slaapwikkel of slaapzak
Begrijpelijk! Gelukkig kun je zelf dingen doen om het buikslapen van je baby tegen te gaan. Maak gebruik van een Snoozzz slaapwikkel of een babyslaapzak om te voorkomen dat je baby zelf op de buik kan draaien in de slaap.
Als je kindje last heeft van warmtestuwing, kan een symptoom zijn dat de huid rood en vochtig is. Maar soms juist ook droog door de verdamping van transpiratie. Zorg ervoor dat je kindje afkoelt door laagjes uit te trekken en drinken te geven.
Bij de volgende symptomen is het advies om de huisarts te bellen: Baby's die minder dan de helft dan normaal drinken en daarbij braken of diarree hebben. In dat geval is er een groter kans dat je kind uitdroogt. Wanneer je kind suf is of moeilijk te wekken.
Oorzaak van een huilbaby
Bij 90% van de huilbaby's wordt geen oorzaak gevonden. Van de resterende 10% lopen de oorzaken uiteen. Het kan zijn dat de zwangerschap of bevalling lastig of zelfs traumatisch is geweest. Een te snelle bevalling schijnt bijvoorbeeld voor een pasgeborene niet prettig te zijn.