Doordat er in de kies of tand is 'gerommeld', kunt u na de wortelkanaalbehandeling napijn krijgen. Ook kan in het behandelde gebied een zwelling ontstaan. De wat zeurende napijn duurt meestal slechts enkele dagen, maar kan soms ook wat langer duren. Het kan ook zo zijn dat napijn pas optreedt bij het kauwen.
Pijn na de kanaalbehandeling
Bij 85% was er geen sprake van napijn. Bij de patiënten die wel napijn hadden, had 10% lichte napijn, 3% gemiddelde napijn en 2% ernstige napijn.
Ben ik direct van mijn pijn af? Na het afsluiten van de wortelkanaalbehandeling kan soms wat napijn ontstaan. Dit verdwijnt vanzelf na enkele dagen tot een week. U kunt de napijn met een goede pijnstiller onderdrukken.
Zodra de verdoving na de behandeling is uitgewerkt, kan u napijn ervaren. Dit kan tot twee weken aanhouden. Wij adviseren u om paracetamol in combinatie met ibuprofen in te nemen om de pijn te onderdrukken. Wanneer u last blijft houden, kunt u het beste contact opnemen met de praktijk.
De symptomen van een wortelkanaal ontsteking zijn: Gevoelig tanden bij het drinken van koude- of warme dranken. Voortdurend kloppende pijn in tanden, kiezen of kaak. Pijn bij het kauwen.
Een wortelkanaalbehandeling slaagt meestal in één keer. Maar soms geneest een wortelpuntontsteking niet helemaal of ontstaan er opnieuw klachten. Dan kan door een kleine chirurgische behandeling de tand of kies vaak behouden blijven.
Wanneer het wegnemen van de wortelpunt niet helpt of niet mogelijk is, zal de gehele tand of kiezen verwijderd worden. Om het gat op te vullen, kan gekozen worden voor een implantaat met kroon of voor een (ets)brug.
Als dit weefsel ontstoken is, schrijft de tandarts een wortelkanaalbehandeling voor. We maken een vervolgafspraak met je om de volledig pijnloze behandeling uit te voeren.
De tandarts kan er ook voor kiezen om de behandeling in twee keer te doen als de wortelkanalen moeilijk toegankelijk zijn, hij de kanalen niet goed droog krijgt of er een actieve ontsteking is rond de wortelpunt.
Over het algemeen is het herstel van een wortelkanaalbehandeling versus extractie minder oncomfortabel. Maar het kan zijn dat u de dagen na de behandeling toch zachte voeding wilt eten om de druk op de behandelde tand of kies te minimaliseren.
Soms kunnen moeilijk bereikbare en zeer nauwe wortelkanalen ervoor zorgen dat er toch nog ontstekingsbacteriën achterblijven na een wortelkanaalbehandeling. Het gevolg is dat de ontsteking helaas weer opvlamt. In sommige gevallen zal de tandarts antibiotica voorschrijven.
Na een ontzenuwing kan er enkele dagen wat pijn zijn
De pijn zal voornamelijk afhangen van de mate van ontsteking. De pijn na een wortelkanaalbehandeling is goed te behandelen met een pijnstiller waardoor de patiënt na enkele dagen geduld geen last meer zal ondervinden van de behandeling.
Het houdt eigenlijk in dat de pijnlijke zenuw uit je kies of tand wordt verwijderd. Hierdoor heb je geen pijn meer. Het is dus een behandeling waardoor je pijnvrij bent en dat is altijd wat wij, als tandartsen (in Breda e.o.), onze patiënten willen bieden.
Na het reinigen van de wortelkanalen kunt u eventueel napijn krijgen, die enkele dagen kan aanhouden. U kunt de napijn met een goede pijnstiller onderdrukken; wij adviseren Ibuprofen 600mg.
Is de irritatie van de zenuw te groot dan zal de zenuw langzaam afsterven (dagen tot maanden). Hierbij treden wisselend pijnklachten en pijnvrije periodes op. Is de zenuw eenmaal geheel afgestorven dan zal het dode zenuwmateriaal een ontstekingsreactie in de omgeving van de kies veroorzaken.
Napijn: in 10% van de gevallen komt lichte napijn voor, waarbij een pijnstiller soms niet eens nodig is. Wilt u toch iets gebruiken is paracetamol 500-1000mg 3x per dag een goede keuze.
De napijn die u na uw behandeling ervaart, verdwijnt na ongeveer een week. Deze pijn voelt u met name bij kauwen, dichtbijten, tikken of andere krachten op uw tand of kies. In uitzonderlijke situaties duurt het herstel langer en kunnen de klachten enige weken aanwezig blijven.
Een tand heeft meestal één wortelkanaal.
Zodra de verdoving na een wortelkanaalbehandeling is uitgewerkt, kunt u alles weer eten en drinken. U kunt enkele dagen last houden van een wat vieze smaak in de mond. Dit is meestal het gevolg van het in de tand of kies ingesloten medicament.
FAQ wortelkanaalbehandeling
De duur van de behandeling is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Een kies bestaat meestal uit twee tot vijf wortelkanalen en er kunnen nauwe/kromme kanalen zijn, waardoor de behandeling langer kan duren. De behandeling kan ongeveer tussen de 30 minuten en anderhalf uur per sessie duren.
Direct geholpen bij pijnklachten (endo-start)
Om de pijn wel zo snel mogelijk te verlichten kunt u een korte spoedafspraak krijgen, waarbij het grootste deel van het kanalenstelsel wordt gereinigd. Een tijdelijke vulling zorgt ervoor dat de tand of kies weer wordt afgesloten. Dit wordt ook wel de endo-start genoemd.
Vaak is er sprake van pijn en/of roodheid van de huid en/of verminderd gevoel van de lip/kin. Op een röntgenfoto kunnen we de ontsteking zien. Soms doen we hierbij nog aanvullend bloedonderzoek, nemen een stukje bot weg of maken een botscan.
Voor de tandarts is het soms lastig om ontstoken zenuwweefsel te verdoven. Zelfs met een zenuwblokkade wil dit niet altijd lukken. Dit komt omdat de ontstoken zenuw, ondanks de verdoving, pijnsignalen af blijft geven. Die pijnsignalen bereiken de hersenen, gewoon door de verdoving heen.
Hoewel implantaten een mogelijke oplossing zijn voor ontbrekende tanden, zijn ze niet beter dan de wortelkanaalvullingen die in natuurlijke tanden geplaatst worden. Implantaten hebben vaak zelfs meer vervolgonderhoud nodig en brengen extra kosten met zich mee om hun voortbestaan te verzekeren.