U mag de eerste 48 uur na het aanbrengen van de huidlijm niet in bad gaan en zwemmen. Zit de wond onder uw haar? Dan mag u uw haar de eerste 48 uur niet wassen met shampoo. Ben ook voorzichtig als u uw haren kamt.
De lijm zal vanzelf loslaten na ongeveer 10 dagen net als een gewoon korstje. De wond is dan voldoende genezen. De wond hoeft meestal niet te worden gecontroleerd. In geval van vochtafscheiding, irritatie, aanhoudend pijngevoel of wanneer wondranden van elkaar wijken, waarschuwt u de arts.
Probeer niet aan de lijm te krabben of te peuteren. Houd de wond droog en schoon. Na 24 uur mag u voorzichtig douchen.
Houd de wond 24 uur droog. Daarna kunt u zich gewoon wassen en douchen. Let er bij het afdrogen op dat u niet te hard over de wond wrijft. We adviseren u om de eerste vijf tot zeven dagen niet te zwemmen of in bad te gaan.
Omdat gele wonden veel wondvocht bevatten, is het belangrijk om de wond af te dekken met absorberend materiaal. Zo kan het wondvocht weg, wat beter is voor de wondgenezing. Als het wondvocht niet weg kan, is de kans op ontstekingen groter.
Een gele wond heeft veel wondvocht. Een zwarte wond duidt vaak op afgestorven weefsel. Als je een gele wond hebt of een wond die niet goed geneest, neem dan contact op met je huisarts.
Het wondbed van een gele wond is bedekt met een gele laag. Vaak is deze laag dik of half vloeibaar. Soms is het een taaie laag. Hierin bevinden zich de celresten en samengeklonterde eiwitten.
Houd de wond 12 uur droog (of 24 uur als de wond in het ziekenhuis gehecht is). Komt er nog vocht of bloed uit de wond? Draag dan een verband tot de wond droog is.
De behandelend arts heeft ervoor gekozen uw wond te sluiten met gebruik van lijm in plaats van hechtingen. De wondlijm zorgt voor, net als bij de toepassing van hechtingen, een sterke breukbestendige en soepele wondbedekking. De wondgenezing verloopt net als onder een natuurlijke wondkorst.
Het vernieuwingsproces van onze huid duurt ongeveer 30 tot 40 dagen.
Het kan 5 tot 14 dagen duren voordat de wond dicht is. Hoe lang het duurt voordat de wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. Als de wond dicht is, verwijdert uw huisarts de hechtingen.
In het kort. Vocht uit uw wond zorgt ervoor dat uw wond beter wordt. Te veel vocht is niet goed. Dan heeft u verband nodig.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Lijmen: Is de wond goed schoongemaakt en staat er weinig spanning op de wondranden? Dan kan de huisarts de wond (ook) lijmen met een speciale medische lijm.
Over het sluiten van een wond met huidlijm
Het lijmen doet geen pijn. De lijm vormt een korstje over de wond. Na de behandeling zijn er soms barstjes te zien in dit korstje. Ook kan de kleur van het korstje kan donker worden.
Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven). Langdurig contact met water (baden, zwemmen en afwassen) wordt u afgeraden totdat de hechtingen verwijderd zijn. Gebruik geen zalf, crème of haarspray op de wond i.v.m. irritatie en/of infectie gevaar.
Er blijkt geen verschil tussen wondlijm en hechtingen in cosmetisch resultaat. Sluiten met wondlijm gaat wel sneller en zowel kinderen als volwassenen rapporteren minder pijn. Het risico op loslating of infectie bij het gebruik van wondlijm en hechtingen is verwaarloosbaar (circa 1% van alle gesloten wonden).
U kunt gewoon douchen en wassen, maar omdat de wond niet mag weken, kunt u niet in bad of gaan zwemmen in de eerste zeven dagen na de behandeling • U mag geen zalf, crème of spray op de huidlijm gebruiken. Hierdoor kan de lijm oplossen en loslaten. U moet het litteken het eerste jaar tegen zonlicht beschermen.
Hechten of plakken. < 12 uur: traumatische wonden en bijtwonden worden geadviseerd om bij voorkeur binnen 12 uur te sluiten. 12 -24 uur: bij wonden tussen de 12 en 24 uur zal de huisarts het risico op infectie moeten afwegen tegen het cosmetische belang van een wond sluiten.
Hoe om te gaan met de wond
De wond moet de eerste 48 uur droog blijven. Daarna kunt u douchen. Zorg er wel voor dat de wond slechts kortdurend nat wordt en dat u de wond voorzichtig droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen verwijderd zijn.
U mag 48 uur na de ingreep weer douchen, tenzij de arts hierover andere afspraken met u heeft gemaakt. Na het douchen moet u de wond goed droogdeppen en er zo nodig een schone, droge pleister opplakken. Zolang de hechtingen nog aanwezig zijn, worden baden, zwemmen en saunabezoek afgeraden.
Verband of pleister
Op de spoedeisende hulp hebben we verband gedaan om uw wond. U moet de wond en de hechtingen de eerste dagen ook thuis beschermen met verband of een pleister. Doe elke dag een nieuwe pleister of verband op. U kunt zo iedere dag zien hoe het met uw wond gaat.
Er worden tijdens deze fase nieuwe bloedvaten gevormd, daarom is er veel zuurstof nodig in de wond. De beschadigde huid wordt vervangen voor nieuw weefsel, dit nieuwe weefsel heet granulatieweefsel. In deze fase kunt u een trekkend gevoel rond de wond voelen. Ook kan het wondbed boven het huidniveau komen.
De aanmaak van nieuwe bloedvaatjes wordt gestimuleerd en er wordt nieuw weefsel gevormd. Dit is vochtig, helderrood en korrelig. Cellen aan de wondrand vermenigvuldigen zich en bedekken het weefsel. De wond is gesloten (genezing wond).
Zink en ijzer heb je nodig om een wond te laten genezen. Zink speelt een belangrijke rol bij de wondgenezing. IJzer zorgt ervoor dat er via het bloed zuurstof bij de wond kan komen. Zink zit bijvoorbeeld in vlees, kaas, graanproducten en noten.