De Patriots zijn onderdeel van het Defensie Grondgebonden LuchtverdedigingsCommando (DGLC). De Nederlandse Patriots maken gebruik van zowel de oudere GEM-raket als de moderne PAC-3-raket. In totaal beschikt Nederland over een squadron met drie firing units.
Nederland heeft voor de uitschakeling van luchtdreigingen op middellange afstand PAC-2 en PAC-3-raketten.
Nederland heeft in totaal drie Patriot-luchtafweersystemen. Een vierde Patriot is er als reserve. Het systeem kan helikopters, bemande en onbemande vliegtuigen en ballistische en kruisraketten neerhalen van een hoogte tot 20 kilometer en een afstand van 60 kilometer.
Nederland heeft 4 Patriot-systemen, met elk een eigen radar, vuurleidingscentrale en meerdere lanceerinrichtingen. Er zijn op dit moment 3 systemen operationeel, het vierde exemplaar dient als reserve. Een van de maatregelen uit de Defensienota van 2022 is ook dit vierde systeem in bedrijf te stellen.
Door de jaren heen zijn het Patriot-systeem en de raketten voortdurend aangepast. De huidige interceptor voor het Patriot-systeem kost ongeveer $ 4 miljoen, en de draagraketten kosten elk ongeveer $ 10 miljoen.
Aan een Caliber-raket, die de Russen ook veel gebruiken, hangt een prijskaartje van 6,1 miljoen. Andere mogelijkheden: een Iskander (2,8 miljoen), Onyx (1,2 miljoen), Kh-22 (0,9 miljoen) of een Totsjka-U (0,3 miljoen).
Tot op heden is Nederland niet in het bezit van eigen tanks, enkel hebben ze een leasecontract met Duitsland voor 18 tanks. In maart 2016 werd het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon opgericht waarbij er een samenwerking is tussen 350 Duitse en 100 Nederlandse militairen.
Nederland beschikt niet over ballistische raketten.
In totaal doen er 37 helikopters en ruim 1.000 militairen mee. Defensie levert Apache-gevechtshelikopters, Cougar-transporthelikopters en Chinook-transporthelikopters.
Nederland heeft een beroepsleger dat in NAVO-verband het grondgebied kan verdedigen. Mocht er om wat voor reden weer behoefte komen aan het activeren van de dienstplicht, dan duurt het jaren voordat die weer is opgetuigd.
Operatie Active Fence of de Patriot-missie in Turkije is een militaire NAVO-missie die tot doel heeft Turkije te beschermen tegen raketaanvallen vanuit Syrië tijdens de Syrische Burgeroorlog.
Deze raket wordt de ruimte in gelanceerd en vanuit daar komen die kernkopraketten weer terug de aarde op. Er bestaan geen systemen op aarde die dat kunnen onderscheppen."
Nederland is samen met Duitsland, Spanje, Griekenland en de Verenigde Staten een van de NAVO-landen die beschikken over het Patriot-luchtverdedigingssysteem. De Patriots zijn onderdeel van het Defensie Grondgebonden LuchtverdedigingsCommando (DGLC).
34 F-35-jachtvliegtuigen (8 Luke Air Force Base, 26 verdeeld over vliegbases Leeuwarden en Volkel). Nederland krijgt er in totaal 52.
De sterkte van de Koninklijke Luchtmacht bedroeg in 2020 in totaal 1069 burgers, 6419 militairen en 803 reservisten.
De SCODEV is een Nederlandse vinding die niet-amfibische blusvliegtuigen in staat stelt om vliegend op een hoogte van 10 tot 15 meter boven een groter wateroppervlak zoals de zee, een meer, rivier of kanaal, water in te nemen en te droppen op bosbranden met een frequentie van gemiddeld 5 keer per uur.
Rusland en de Verenigde Staten bezitten samen meer dan 90 procent van alle kernkoppen. Rusland had er begin 2021 naar schatting 6.255, de Verenigde Staten 5.550. Zij zijn wel de enige landen die hun arsenaal hebben afgebouwd als je de cijfers vergelijkt met die van begin 2020 (respectievelijk -120 en -250).
snelheid: ongeveer 2.500 kilometer per uur.
Het Nederlandse leger heeft niet genoeg personeel, er is niet geoefend er zijn onvoldoende voorraden en maar de helft van het materieel is inzetbaar. Hierdoor is defensie niet in staat om de belangrijkste hoofdtaak, de bescherming van het eigen grondgebied, uit te voeren.
Bij Defensie werken ruim 68.000 militairen, burgers en reservisten. Om de krijgsmacht ook in de toekomst sterk te houden zijn elk jaar nieuwe medewerkers nodig.
In 2010 had Nederland nog 116 Leopard 2 A6-gevechtstanks, waarvan er nog 60 in gebruik waren. De overige waren opgeslagen. In dat jaar werden omvangrijke bezuinigingen bekendgemaakt. Als gevolg hiervan, en een verdere verlaging van het budget, werd in april 2011 het einde van de laatste 2 tankbataljons aangekondigd.