Hoe lang je eieren moet laten schrikken, is ook afhankelijk van hoe warm je het ei wilt eten. Voor 1 ei dat je meteen opeet, is een tiental seconden voldoende. Kook je meerdere eieren tegelijk? Laat ze een à twee minuten rusten in een kom met koud water.
Schrik niet
Het schrikken van eieren heeft weinig invloed op de pelbaarheid. Het koude water zou ervoor zorgen dat het eiwit afkoelt en krimpt. Daardoor zou het makkelijker te scheiden zijn van de schil. Hoewel dit proces scheikundig juist is, is de krimping verwaarloosbaar.
Om je ei daarna goed te kunnen pellen, moet je het ei laten schrikken. Dit doe je door het hete water meteen af te gieten en de eieren, nog in de pan, onder het koude water houden. Dit stopt de garing. Koel je eieren goed af door de kraan direct op de eieren te houden, en houd dit een tijdje vol.
Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies. Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
In een ei zit een klein 'luchtzakje'. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het ei dat uitzet, maar het luchtzakje waardoor de schaal breekt tijdens het koken. Door dit gaatje te prikken voorkom je gebroken eieren. Dit gaatje zorgt er ook voor dat het ei zich makkelijk laat pellen.
De symptomen van gaatjes
Soms is een gaatje zichtbaar, maar meestal is het alleen te zien door een professioneel oog. Een gaatje is een donker of juist wit vlekje op de tanden of kiezen. Een beginnend gaatje is in de meeste gevallen pijnloos.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
Als je in een ei knijpt, wordt de kracht goed over de ronde schaal verdeeld. Daardoor kun je een ei niet zomaar stukknijpen. Bij een ei met een barst wordt de kracht een stuk minder goed verspreid. Daardoor kun je een gebarsten ei wel stukknijpen.
Het witte strengetje bij de dooier wordt ook een chalaza genoemd. Een chalaza of hagelsnoer is een van de twee spiraalvormige banden die de dooier van een ei in het midden van het eiwit houden. Ze bestaan uit albumine of ei-eiwit.
Pas na ongeveer drie dagen zal je merken dat het ei goed te pellen is, en je weet meteen: als je eieren hebt gekocht en gekookt: pellen ze slecht dan waren de eieren heel vers. Dit komt doordat bij verse eieren het eiwit dicht tegen het vliesje aanzit, en het vliesje zit nog dicht tegen de schaal aan.
Prik voor het koken een gaatje in het ei. Niet alleen barst het ei dan minder snel tijdens het koken, het zorgt er ook voor dat er tijdens het schrikken water terecht komt tussen het ei en de schaal. Hierdoor komt de schaal makkelijker los tijdens het pellen.
Als je een ei (m) opzet met koud water (je rekent de tijd vanaf dat het water kookt): Zacht ei 3 minuten. Halfzacht ei 4-5 minuten. Hard ei 7 minuten.
Er zijn twee manieren om gekookte eieren te bewaren. Een ongepeld (hard)gekookt ei is vier dagen tot een week houdbaar in de koelkast. Zijn de eieren al gepeld? Bewaar de eieren dan in een schaal met water maximaal een week in de koelkast.
Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal. 2. Je doet de eieren pas in de pan wanneer het water volledig kookt.
Als je het eitje te lang kookt, kan er dus een rand vormen of kan zelfs de hele dooier groen uitslaan. Hetzelfde chemische proces kan gebeuren bij een omelet of roerei: als je een gietijzeren pan gebruikt, reageert het ijzer in de pan op de zwavel in het eiwit. Gelukkig is deze reactie wel compleet onschuldig.
Haal de eieren een half uur voor het koken uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Prik met een eierprikker of naald een gaatje in de bolle kant van het ei. Zo voorkom je dat het ei gaat barsten tijdens het koken.
Het eitje geeft niet alleen een vreemde smaak in combinatie met zilveren, maar zorgt ook voor zwarte vlekken op je bestek. Zwavelhoudende voeding (waaronder ei dus) veroorzaakt een chemische reactie waarbij er zilversulfide ontstaat, wat een zwarte kleur heeft.
Het kan gebeuren dat er tijdens de vorming van een ei een bloedvaatje scheurt, waardoor er een kleine hoeveelheid bloed in terecht komt. Dat is dan te zien aan rode of bruine vlekjes in het ei, afhankelijk van in welke mate het bloed gestold is. Dat kan geen kwaad voor de kip en ook niet voor de eetbaarheid van het ei.
Die rode of zwarte puntjes kunnen gewoon bloedvlekjes of "vlees"-vlekjes zijn, die in het lichaam van de kip per ongeluk in het ei terechtkomen. Zo'n ei kun je gewoon bereiden, maar je kunt het ook eruit vissen met een lepeltje.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Een boer kan niet meteen zien of een ei bevrucht is, maar pas na vijf dagen nadat een hen (vrouwelijke kip) op een ei heeft gebroed. Een boer ziet dat door er een lamp onder te houden: is het ei donker vanbinnen dan is die bevrucht en is een ei licht vanbinnen, dan niet.
Het hoogste punt van een boog is het sterkst, net zoals de boven- en onderkant van een ei. Grappig weetje: een staand kippenei kan wel 40 kg dragen en een struisvogelei wel meer dan 200 kg.
Het kan. Vul de waterkoker met water en leg er wat eieren in. Nadat de waterkoker is afgeslagen, laat je ze er nog even in liggen. Na ongeveer drie minuten heb je een zachtgekookt ei, wacht je vijf minuten dan heb je een hardgekookt ei.
Zo doe je dat!
Leg de eieren – voorzichtig – op de bodem van de waterkoker en vul deze maximaal voor de helft met eieren. Vul de waterkoker tot de eieren voor 2 tot 3 centimeter onder water staan. Zet de waterkoker aan en breng het aan de kook. Dat was het!
Als je tijdens het koken van eieren een scheutje natuurazijn toevoegt heb je namelijk nooit meer kapot kokende eieren, Als het ei barst zorgt het azijn ervoor dat het eiwit direct stolt en niet meer gaat schuimen.