De Turkse Nederlanders vormen de op een na grootste bevolkingsgroep in Nederland met op 1 oktober 2022, 440.705 mensen. De Turkse gemeenschap heeft zich, net zoals in omringende landen, vanaf de jaren 60 ontwikkeld vanuit het gastarbeiderprogramma.
In totaal telt Duitsland 2,4 miljoen Turken, ongeveer 3 procent van de totale bevolking.
(85.816.199 inwoners in Turkije in 2023)
Het merendeel van de Turkse immigranten woont in die gebieden waar in de jaren '60 en '70 arbeidsintensieve industrie geconcentreerd was, namelijk: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en de steden in Twente en Midden- Brabant.
In 2022 waren er in totaal 429.978 Nederlanders met een migratieachtergrond met als herkomstland Turkije. Daaronder vallen zowel mensen die in Turkije zijn geboren (de eerste generatie), als inwoners die in Nederland zijn geboren en van wie ten minste één van hun ouders immigrant was (de tweede generatie).
De migratie van Turken naar Nederland kwam in de tweede helft van de 20ste eeuw op gang. Eerst vanwege economische motieven, later door de politieke omstandigheden in Turkije. Naar Duits voorbeeld ging ook Nederland in de jaren '60 op zoek naar arbeidskrachten in Turkije.
Het land is een van de 20 grootste economieën ter wereld. Ook heeft Turkije de ambitie om toe te treden tot de Europese Unie, maar dit is tot dus ver nog niet gebeurd.
Op 1 januari 2022 beschikten volgens het CBS 16,3 miljoen Nederlanders van de inwoners in Nederland over de Nederlandse nationaliteit. Dat is een kleine 93% van alle Nederlanders.
Goed om te weten: hoewel Turkije zich in welvaart niet kan meten met Nederland, staat het land wel acht plaatsen hoger op de machtslijst (plek 13) dan Nederland. Dat heeft vooral te maken met de hoge status van het Turkse leger en het NAVO-lidmaatschap.
Vrijwel zelfvoorzienend
Landbouw heeft een belangrijke impact op de sociale en economische ontwikkeling van Turkije, voor de leefbaarheid van het platteland en de voedselvoorziening. Turkije is op het gebied van voedsel vrijwel zelfvoorzienend.
In de islam, de grootste religie in Turkije, is polygamie echter onder bepaalde voorwaarden toegestaan en kan een man met een maximum van vier vrouwen huwen.
Bevolkingsgroepen van Turkije: Etnisch gezien bestaat de bevolking van Turkije uit Turken (73 procent), Koerden (21 procent), Arabieren (2 procent), Tsjerkessen (2 procent) en Georgiërs (0,5 procent).
Naar schatting rond de 20 procent van de bevolking is Koerdisch en ruim driekwart is Turks. Buiten Turkije wonen volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken meer dan 6 miljoen Turken. Er wonen veel Turken of mensen van Turkse komaf in West-Europa, met name in Duitsland, Nederland, Oostenrijk en België.
Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is. Het grootste deel van de Marokkaanse Nederlanders komt uit de Rif en spreekt van huis uit Riffijns.
Van de 910 duizend in Nederland geboren inwoners met twee in het buitenland geboren ouders, heeft veruit het grootste deel een Buiten-Europese herkomst. Een vijfde (189 duizend) heeft een Marokkaanse herkomst, een iets kleiner aantal (165 duizend) een Turkse.
Het gebruik, bezit en handel van drugs of andere verdovende middelen wordt streng bestraft in Turkije. Het maken van foto's van militaire objecten is strafbaar in Turkije. Ook het meenemen van cultuurhistorische of archeologische spullen, bijvoorbeeld oude munten en stenen is strafbaar.
Volgens deskundigen is de hoge inflatie in Turkije te wijten aan onder meer het ongebruikelijke beleid van president Recep Tayyip Erdogan. Op zijn verzoek heeft de centrale bank meerdere keren de rente verlaagd.
Is Turkije een duur land? De prijzen van basisproducten in Turkije zijn lager dan in Nederland. Je moet 2.30 keer minder betalen om te winkelen in Turkije dan in Nederland.
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Turkse keuken zijn brood, rijst, bulgur, uien, eieren, paprika, tomaten, komkommer, aubergine, linzen, bonen, kikkererwten, fetakaas, lamsvlees, rundvlees, kip, vis, noten, zonnebloempitten en yoghurt. En natuurlijk vallen de kruiden en specerijen niet te vergeten.
Volgens TUIK leeft de Turkse man gemiddeld 75,3 jaar, de Turkse vrouw 80,7 jaar. In het rapport staat ook dat 15-jarigen gemiddeld nog 64,2 jaar te leven hebben: mannen leven nog 61,6 jaar en vrouwen nog 66,9 jaar. Turken die 30 jaar oud zijn, zien zichzelf nog gemiddeld 49,7 jaar in het leven.
Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten.