Zowel rode als zwarte mieren kunnen bijten. Een mierenbeet is gelukkig niet gevaarlijk.
Kunnen mieren bijten? In principe kunnen alle mierensoorten die in Nederland voorkomen bijten. Het verschil zit hem echter in hoe heftig de mier kan bijten. Zo merk je vrijwel niets van een mieren beet door de zwarte mier, maar een beet van een rode mier kan wel pijnlijk zijn.
Als een rode mier je heeft gebeten doet dit pijn en krijg je een kleine zwelling op je huid. Je kunt ook allergisch zijn voor een mierenbeet. Je krijgt dan na een beet jeuk en zwellingen over je hele lichaam en je kunt moeilijk ademhalen. In dit geval moet je een arts te raadplegen.
Buldogmieren behoren tot de giftigste mieren ter wereld. Ze zijn zeer alert en reageren agressief bij verstoring.
Bijten vliegende mieren? Mieren kunnen bijten of steken als ze zich bedreigd voelen. Dit kan hoogstens een beetje irriteren, maar gevaarlijk is het niet. Ook kunnen ze mierenzuur op je spuiten, maar net als een beet van een vliegende mier doet dit geen pijn.
Ik ben gebeten door een rode mier!
Schubmieren, zoals wegmieren en rode bosmieren kunnen niet steken, maar wel bijten. Als ze bijten, dan spuiten ze tegelijkertijd wat mierenzuur en dat voelt als een prikje en kan wat jeuken.
Alleen een bepaalde mierensoort in Australie kan springen. Mannetjesmieren kunnen daarentegen wel vliegen. Mieren kunnen niet springen. Ook al hebben mieren zes poten en kunnen ze wel vijftig keer hun eigen gewicht optillen!
Naast bijten, bestaan er ook mierensoorten die steken met een angel. Gelukkig hebben lang niet alle 62 in Nederland voorkomende mierensoorten zo'n angel. Een mier met een angel die in Nederland voorkomt is bijvoorbeeld de gewone steekmier. Een steek van dit beestje is vervelend, maar niet gevaarlijk.
Mieren bestrijden met zout of soda
Mieren in huis bestrijden kan ook met zout of baking soda. Meng dit met wat poedersuiker en verdeel het over enkele schaaltjes. Zet dit vervolgens op plekken waar je vaak mieren ziet. De mieren nemen het mee naar hun kolonie, eten ervan en gaan dood.
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker. De suiker lokt ze, het zout nemen ze mee naar hun nest waar ze uiteindelijk sterven.
Een gewone mierenbeet kun je herkennen aan een klein rood, jeukend vlekje. Rode mieren zijn meestal agressiever. Na een rode mierenbeet is de pijn vaak erger en zwelt de huid op. Je kunt ook vochtblaasjes krijgen.
Hoe kan je mieren herkennen? een typisch kenmerk aanwezig tussen het borststuk en het achterlijf is de achterlijfssteel. Indien deze uit één enkel deel bestaat, spreken we meestal van een schub; is deze tweeledig dan hebben we het over de knopen van een mier. Het borststuk bevat drie paar poten.
Tips tegen mieren
Ruim etensresten en kruimels direct op en bewaar eten (vooral zoetigheid) goed afgesloten. Dicht kieren en naden. Bedek ventilatiegaten met een fijnmazig insectengaas. Mieren volgen vaste routes via een geurspoor.
Een mier is een klein dier en heeft daardoor veel natuurlijke vijanden. Denk hierbij aan mieretende slakken, kevers, rupsen maar ook andere mieren kunnen hun vijand zijn. Het komt voor dat sommige soorten elkaars kolonies infiltreren.
Mieren hebben veel natuurlijke vijanden. Bepaalde slakken, kevers en rupsen doen zich maar al te graag tegoed aan een mierenkolonie. De bekendste natuurlijke vijand is de miereneter, maar deze zul je in Nederland niet snel in het wild aantreffen. Een andere bekende vijand van de mier zijn aaltjes.
Mieren komen vaak door allerlei gaten, kieren en scheuren naar binnen, tenzij hun nest al binnen ligt (in een kruipruimte, bijvoorbeeld). Vooraf sturen de mieren echter verkenners.
Veel ervan zijn gebaseerd op geuren waar mieren niet van houden. Azijn is er één van. Je aanrecht schoonmaken met een mengsel van water en azijn houdt mieren weg. Buiten kun je strooien met kruiden als nootmuskaat, kruidnagelpoeder of kaneel.
Mieren kunnen niet zo goed tegen azijn. Maak dus een mengsel van twee delen water op één deel azijn en besproei daarmee het pad.
Mieren bestrijden met chloor werkt hetzelfde als kaneel tegen mieren, alleen effectiever. Dompel een watje in chloor en leg dit op de route. De mieren zullen al snel een rechtsomkeer maken. Mocht een mier ermee in aanraking komen zal chloor mieren ook doden.
Kleine dieren zijn relatief sterker dan grote dieren. Een mier kan wel 50 keer zijn eigen gewicht tillen. Mensen kunnen dat niet. Toch zijn de spieren van mieren niet sterker dan die van de mens.
Mieren hebben dus ook gemoedstoestanden, zoals elk dier emoties heeft. Maar het ene dier heeft wel een rijkere schakering en complexere emoties dan het andere.” Het blijft wel de vraag of we die menselijke emoties zomaar kunnen projecteren op een dier als een vis of papegaai.
Vliegende mieren komen onder elke mierensoort voor. Zo ziet de gewone wegmier er als een gewone wegmier uit, maar dan met vleugels. Koninginnen zijn echter groter dan de werksters en de mannetjes. Hun antennes zien er ook anders uit dan die van de mannetjes: ze zijn geknikt in plaats van recht.
Mieren hebben een hekel aan de geur van sommige planten, zoals lavendel, tomaten, afrikaantjes (Tagetes), boerenwormkruid, salie, bieslook, basilicum, oregano, rozemarijn, majoraan, knoflook, munt, lavas (maggikruid), brandnetel, varens en goudsbloem.
Een mier heeft één gecombineerde uitgang voor alle afvalstoffen. Hier komen meestal droge korreltjes 'ontlasting' uit, maar geen urine.
Mieren hebben weinig natuurlijk vijanden, daarom kan een kolonie lang leven. Van de meest voorkomende mier, de tuinmier, leven de werksters (onvruchtbare vrouwelijke mieren) 2-3 jaar. De koningin kan 15 jaar oud worden.