Voor deze ingreep moet u rekenen op zeven dagen opname. Na zes weken bent u meestal weer volledig hersteld van de operatie. Het kan tot een jaar duren voor u zich pas echt weer de oude voelt. Regel goede nazorg voor uzelf in de zes weken na de operatie.
Naar huis. Bij een operatieve ingreep raden wij u ten sterkste aan, iemand te regelen die u komt afhalen en dat er thuis iemand is, op wie u de eerste 24 uur een beroep kunt doen. Ga niet met het openbaar vervoer naar huis en rijd ook geen auto, fiets of motor gedurende de eerste 24 uur na de operatie.
Uit bed komen
Het is belangrijk om te blijven bewegen. Zo blijft uw kracht en conditie goed. Daarnaast is beweging goed voor de ademhaling, de bloedsomloop en de stoelgang. De fysiotherapeut leert u daarom hoe u vanuit uw zij uit bed komt.
Het advies is om de eerste zes tot acht weken niet zwaar te tillen of zware werk- zaamheden te doen. Denk hierbij aan zware (huishoudelijke) werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld stofzuigen, de was doen en tuinieren. Wandelen en fietsen kunt u weer oppakken zodra u thuis bent.
Hoe lang moet je in het ziekenhuis blijven? De totale opname duurt 2 tot 3 weken. Het hangt ervan af hoe snel je weer bent opgeknapt na de operatie. De dokter beslist of je 1 of 2 dagen voor de operatie moet worden opgenomen.
Voor deze ingreep moet u rekenen op zeven dagen opname. Na zes weken bent u meestal weer volledig hersteld van de operatie. Het kan tot een jaar duren voor u zich pas echt weer de oude voelt. Regel goede nazorg voor uzelf in de zes weken na de operatie.
Compressiekleding. Compressiebroeken voor vrouwen zijn speciaal ontworpen voor het dragen na plastische chirurgie en reconstructieve chirurgie. Denk hierbij aan operaties in de buik, vaser lipo of liposuctie van de buik, heupen, rug, billen, dijen en knieën.
Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.
Ook al verloopt het herstel goed, u kunt nog niet meteen alles doen. Neem voldoende rust en luister naar uw lichaam. Pijn en vermoeidheid zijn meestal signalen die aangeven dat u te veel hebt gedaan. Voor de genezing van de wond is het belangrijk dat u voldoende eet en minimaal 1,5 liter drinkt.
Voor direct na de ingreep is zeker aan te raden om een postoperatief kledingstuk van Marena te dragen. Denk bijvoorbeeld aan een buikband, een body (korset) of broek die steun geeft aan de buik en het buikgebied na een buikoperatie.
Het gebeurt regelmatig dat u de eerste 24 uur na de operatie geen ontlasting hebt. Dat is normaal. Als de ontlasting langer dan 48 uur uitblijft, wordt het risico op persen en pijn groter.
Hoesten. Ga zo rechtop mogelijk zitten het houd het kleine kussentje stevig op uw buik gedrukt. Hiermee ondersteunt u de buikwond. Adem in en probeer goed te hoesten.
Nadat u onder narcose bent geweest, reageert u tijdelijk wat minder snel. Als u op de dag van de operatie naar huis mag, zorg er dan voor dat u de eerste nacht na ontslag uit het ziekenhuis niet alleen thuis bent. Ook mag u niet zelf naar huis rijden.
Over het algemeen bent u vrij snel wakker. Als alles stabiel is mag u na een bepaalde tijd (minimaal 30 minuten) terug naar de verpleegafdeling. U kunt hier meer lezen over pijnbestrijding na de operatie.
Als u thuiskomt na ziekenhuisopname, is het mogelijk dat u nog extra zorg nodig heeft, bijvoorbeeld als u bent geopereerd. U kunt aanspraak maken op verpleging en verzorging die u thuis nodig hebt. Bijvoorbeeld via een wijkverpleegkundige. Neem contact op met uw gemeente voor meer informatie.
Anesthesie is tegenwoordig heel veilig en gaat ook bij oudere patiënten en patiënten met meerdere aandoeningen goed. Maar direct na een narcose is de patiënt niet meteen weer de oude. Als iemand bijkomt uit de anesthesie zijn er soms gevoelens van onrust, emoties en prikkelbaarheid.
In het algemeen kunt u - tenzij er nog vervolgbehandeling nodig is - drie tot zes weken na de operatie alle activiteiten weer doen die u voor de operatie ook kon. Er zijn geen bewegingen of activiteiten die u niet mag doen.
Dit komt door het gas dat in uw buik was gebracht. Deze klachten gaan vanzelf over. Dit kan wel een aantal dagen tot weken duren.
Het (gedeeltelijk) verwijderen van de endeldarm kan die signaalfunctie verstoren. Hierdoor verandert of verdwijnt het gevoel van aandrang. Ook kan de endeldarm na de operatie minder ontlasting opslaan. Door de behandelingen kunnen zenuwen beschadigd zijn en kan littekenweefsel ontstaan.
Goede voeding is belangrijk voor een goed herstel en voor een goede werking van de darmen. Daarnaast komt de spijsvertering sneller op gang na een operatie als de darmen gestimuleerd worden door te eten. U mag al kort na de operatie starten met drinken.
Uw behandelend arts heeft u een buikband geadviseerd omdat er een zwakke plek of onderbreking in de spierlaag van de buikwand is ontstaan (buikwandbreuk of hernia). De buikwand heeft normaal een sterke spierlaag en een vlies dat alle organen in de buik goed op hun plaats houdt.
Enkele dagen na de ingreep een opgeblazen buik door het koolzuurgas wat in de buik is geblazen tijdens de operatie. Lichte temperatuursverhoging en spierpijn. Mogelijk bloedverlies via de schede. Dit kan enkele dagen tot een paar weken aanhouden.
Meestal kunt u na de operatie dezelfde of de volgende dag weer naar huis. Over het algemeen duurt uw herstel zeker twee tot drie weken. Bij een kleine en vlotte ingreep kan het herstel sneller gaan. De eerste dagen na de operatie kunt u meestal wel voor u zelf zorgen, maar niet voor een gezin.
Wat zijn de moeilijkste operaties die je uitvoert? “Van alle operaties die ik uitvoer zijn de slokdarmkan- keroperaties het lastigst en het zwaarst voor de patiënt.