Als u uw weerstand wilt verbeteren, dan is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Om het complexe immuunsysteem goed te laten werken zijn er allerlei verschillende voedingsstoffen nodig. Dit gaat onder andere om koper, foliumzuur, ijzer, zink en vitaminen A, B6, B12, C en D. Veel van deze stoffen zijn belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem vanwege hun werking als antioxidant.
Het beste wapen voor een optimaal functionerend immuunsysteem zijn gezonde leefgewoonten: eet gezond, beweeg voldoende, slaap voldoende, rook niet, beperk alcoholgebruik en vermijd stress.
Naast Vitamine D, zink en selenium boost je je immuunsysteem met Vitamine C, en Omega-3 vetzuren, voor een betere weerstand. Tenslotte zijn supplementen met vitamines en mineralen voor de weerstand geen vervanging voor een gezonde levensstijl met voedzaam, gevarieerd eten, voldoende slaap, ontspanning en beweging.
Eenvoudige tips om je immuunsysteem te versterken
Eet gezond en gevarieerd. Zorg dat je voldoende slaapt. Beweeg en sport regelmatig, bij voorkeur in de frisse buitenlucht. Probeer een gezond gewicht te behouden.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een verzwakt immuunsysteem: Voeding; te veel suiker, te weinig natuurlijk eten zoals groenten en fruit, te weinig omega 3 en 6. Stress. Omgeving; roken, alcohol, medicatie en andere giftige stoffen.
De snelste manier om te ontdekken of je een tekort aan vitaminen of mineralen hebt, is een bloedtest.
Doe eens wat rauwe broccoli door een salade. Andere koolgroentes met soortgelijke effecten zijn bloemkool en boerenkool. Rode paprika – is rijk aan vitamine C, dat je immuunsysteem ondersteunt. Vitamine C stimuleert bovendien de opname van ijzer, dat ook belangrijk is voor je weerstand.
Denk aan spinazie, boerenkool of broccoli. Stuk voor stuk zitten ze weer vol antioxidanten en vitamines (A, C, E of een mix van alledrie). Vitamine A staat beter bekend als de anti-infectie vitamine. Je kan aan je dosis 'A' komen door bijvoorbeeld (vette) vis of eieren te eten.
Welke klachten heb ik bij een lage weerstand? Een lage weerstand kunt u herkennen doordat u vatbaarder bent voor infecties, zoals een verkoudheid of griep. Ook kunnen infecties heftiger verlopen bij mensen met een lagere weerstand.
Veel interne en externe factoren, bijvoorbeeld bepaalde voedingscomponenten, kunnen het immuunsysteem beïnvloeden. Een gezonde leefstijl heeft een positieve invloed op het functioneren van het immuunsysteem. Hierbij is een gezond voedingspatroon, voldoende beweging en voldoende slaap van belang.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.
Het lichaam maakt namelijk een voorraad B12 aan. Als je tijdelijk een tekort hebt, wordt van deze voorraad gebruik gemaakt. Pas na langdurige periode zonder vitamine B12 kunnen er klachten ontstaan. Vaak is dit pas na enkele maanden of zelfs een jaar.
Met name vitamine B1, biotine (B8), folaat (B11) en vitamine B12 tekorten kunnen haaruitval veroorzaken1. Maar vrijwel alle b-vitaminen zijn belangrijk voor gezond haar! B-vitamines zijn nodig voor de vorming van hemoglobine en rode bloedcellen.
Het zijn vitamine D tabletten Kruidvat, maar dan beter! Met 75mg vitamine D3 per softgel zijn ze hoog, maar veilig gedoseerd. Hiermee ondersteun je je afweersysteem, spierfunctie, botten, tanden en kiezen.
Er zijn een aantal vitamines en mineralen die extra aandacht verdienen boven de 50 jaar. De belangrijkste is vitamine D, daarvan hebben alle vrouwen boven 50 jaar extra nodig. Ons advies is om dagelijks een supplement te nemen met 10 microgram vitamine D. Vitamine B12 is ook een vitamine die aandacht verdient.
Volgens Witkamp zit er qua werkzaamheid echter geen enkel verschil tussen de goedkopere vitamines van een huismerk en de duurdere biologische vitamines. In sommige gevallen blijken organische vitamines soms zelfs gewoon deels synthetisch te zijn.
Als u uw weerstand wilt verbeteren, dan is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
Als een van de onderdelen van het afweersysteem niet goed werkt, dan kan er een afweerstoornis ontstaan. Mensen met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen. Als ze ziek zijn, verloopt de ziekte vaak heftiger en is soms moeilijker te genezen. Gelukkig zijn afweerstoornissen zeldzaam.
Eet veel groente en fruit; dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit. Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst. Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Neem genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas.