Als u nuchter moet zijn, geeft hij aan vanaf welk tijdstip u niets mag eten of drinken. Ook als een speciale voorbereiding nodig is, bespreekt hij dit van te voren met u. Als u wordt opgenomen voor een operatie moet u vaak nuchter zijn, dit betekent dat u niet mag hebben gegeten en gedronken.
Wat moet u doen
Als u nuchter moet verschijnen voor het bloedprikken, dan mag u de avond daarvoor vanaf 22.00 uur niets meer eten en drinken. U mag wel uw medicijnen gewoon blijven innemen en u mag ook een beetje water drinken.
U moet nuchter zijn.
Dat betekent dat u minstens 6 uur voor het roesje niet meer mag eten. U mag wel tot 2 uur voor het roesje water, thee zonder melk of een andere heldere vloeistof drinken. Water verdwijnt sneller uit de maag dan bv. een boterham.
Als u 's morgens wordt geopereerd (tussen 8 en 12 uur)
Vanaf 24.00 uur de avond voor de operatie mag u niet meer eten. De ochtend van de operatie mag u tot 6.00 uur heldere vloeistoffen drinken: water, thee, zwarte koffie en ranja.
Wat mag u drinken? Uit onderzoek blijkt dat inname van heldere dranken, tot twee uur voor de operatie, geen kwaad kan. Heldere dranken zoals water en thee, verlaten namelijk binnen twee uur de maag. De maag is dan leeg op het moment van narcose.
Als u voor die tijd naar huis gaat, mag u pas twee dagen na de operatie douchen en het verband verwijderen. o U mag 10 dagen niet in bad, in de sauna of in het zwembad. o Een open wond mag nat worden. Het is goed om de wond uit te spoelen onder de douche nadat u de pleister of het verband verwijderd hebt.
Als iemand bijkomt uit de anesthesie zijn er soms gevoelens van onrust, emoties en prikkelbaarheid. Dat is meestal goed op te vangen of te behandelen en het is vaak van korte duur.
Kort na de operatie kunt u zich nog slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Dat is heel normaal. Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie.
Samenvatting. Na een behandeling onder algehele anesthesie kunnen tijdelijke geheugenstoornissen optreden en pre-existente geheugenstoornissen verergeren. In de literatuur wordt een frequentie van postoperatieve cognitiestoornissen van tussen de 10 en 50% gesteld.
Probeer de dag van de operatie al weer wat te bewegen. Zit een tijdje in een stoel, zet je bed wat rechter of doe voorzichtig wat rek- en strekoefeningen. Let hierbij goed op dat eventuele hechtingen niet losgaan of gevoelige plekken pijn gaan doen. Probeer zo snel mogelijk weer zelfstandig naar het toilet te kunnen.
Voor nuchter bloedprikken geldt vaak dat je vanaf een bepaalde tijd voor het onderzoek alleen water mag drinken. Dus geen koffie of thee. Eén van de redenen is dat koffie de bloeddruk kan verhogen. Sommige onderzoekscentra zijn minder streng en vinden koffie en thee voor een onderzoek geen probleem.
Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd.
Er bestaat geen enkel middeltje om sneller nuchter te worden. De lever heeft zijn tijd nodig om alcohol af te breken en werkt in zijn eigen onverstoorbare tempo van gemiddeld anderhalf uur per standaardglas alcohol dat je gedronken hebt. Niets kan dat proces versnellen.
Nuchter zijn houdt in: De avond vóór de bloedafname vanaf 20.00 uur niet meer eten en alleen nog maar water drinken; Niet meer roken op de ochtend van bloedafname; De dag (24 uur) vóór de bloedafname mag u geen alcohol drinken.
Wat betekent nuchter zijn? Nuchter zijn houdt in dat u 8 uur voorafgaand aan de bloedafname geen eten of drinken nuttigt. Water, Thee en koffie zonder suiker/ melk kunt u wel nuttigen. Moet u nuchter blijven maar u houd het niet vol, geef dit dan duidelijk aan de medewerker van de bloedafname door.
Vooral bij oudere mensen is verwardheid na een operatie frequent. Geheugenstoornissen kunnen in sommige gevallen enkele dagen tot maanden blijven bestaan.
Hoe ontgiften na narcose? Beweging heeft veel voordelen en kan je herstel versnellen. Begin daarom de dag van je operatie goed, en zorg ervoor, als dat mogelijk is, dat je al voor de operatie wat beweging hebt gehad. Voor je herstel heb je voldoende spierkracht en een goede conditie nodig.
Narcose noemen we ook wel algehele anesthesie. Bij deze vorm van anesthesie wordt het hele lichaam verdoofd en bent u in een diepe slaap. Algehele anesthesie vindt plaats op de operatiekamer zelf. U wordt daar aangesloten op bewakingsapparatuur waarmee onder andere de hartslag en bloeddruk gemeten wordt.
Binnen een aantal dagen na de operatie komt uw ontlasting weer op gang. Dit duurt bij de ene patiënt wat langer dan bij de andere. U hoeft niet te schrikken als er de eerste keren bloedverlies bij de ontlasting is. Dit is volstrekt normaal, omdat er in de darm een wond is gemaakt door de operatie.
Kan ik wakker worden tijdens een operatie? Het tijdens een operatie bij bewustzijn komen en je dit later herinneren, wordt awareness genoemd. Dit komt zelden voor, in minder dan een half procent van alle narcoses.
Als gevolg van de operatie en de narcose is uw beoordelingsvermogen minder dan normaal. Na de ingreep moet u gedurende 24 uur rust nemen. Zorg dat u deze eerste 24 uur (inclusief de nacht) niet alleen bent.
Tijdens een gewone slaap zijn de hersenen, in tegenstelling tot tijdens een narcose, juist wel actief, waardoor je droomt. Dromen kan niet tijdens een narcose.
De gangbare regel is dat u niet meer mag eten vanaf middernacht als uw operatie gepland is voor de volgende ochtend. Drinken van water, koffie en thee zonder melk, niet-koolzuurhoudende vloeistoffen en energiedranken, en ook fruitsap zonder pulp (bijv. appelsap) mag tot 2 uur vóór de start van de anesthesie.
Wat zijn de moeilijkste operaties die je uitvoert? “Van alle operaties die ik uitvoer zijn de slokdarmkan- keroperaties het lastigst en het zwaarst voor de patiënt.