Het kussen onder knie geeft comfort en een betere houding tijdens het liggen. Bovendien wordt de bloedcirculatie van de benen gestimuleerd. Het knieholte kussen zorgt ervoor dat je knieën niet op elkaar drukken wanneer je op je zij ligt en dat je wervelkolom, heup en bekken niet verdraaien.
Medische kniekussens positioneren de heupen, benen en wervelkolom in een juiste anatomische uitlijning en bieden ondersteuning tijdens uw slaap. Daarnaast biedt het bescherming zodat pijnlijke gewrichten niet op elkaar drukken.
Verbeterde slaapkwaliteit: de algehele slaapkwaliteit en zelfs inslapen kan verbeteren door een correcte slaaphouding en minder pijnprikkels vanuit de wervelkolom of knieën. Betere bloedcirculatie: de bloedcirculatie in de benen kan verbeteren door minder afknelling met het gebruik van een kniekussen om te slapen.
Het kniekussen hoort tussen je knieën of benen te zitten. In die positie kan het het gewicht van je bovenbeen dragen. Je heup, je knieën en zelfs je enkels worden ontlast. Op die manier kun je een comfortabele positie vinden, die geen pijn veroorzaakt, en krijgt je de slaap die je nodig heeft.
Als je een goed kniekussen wilt, moet het zacht en stevig tegelijkertijd zijn. Een orthopedische kniekussen is het perfecte accessoire tijdens je slaap. Het ontwerp van het kussen biedt ondersteuning om de knieën, enkels en benen op één lijn te houden tijdens het slapen, zodat ze 's ochtends minder snel pijn hebben.
Leg liever geen kussen onder uw knie, omdat uw knie dan gebogen ligt. Op geleide van de pijn en de wondgenezing, mag u het buigen van de knie ook gaan oefenen.
Als je benen hoger liggen dan je hart, neemt je bloeddruk af en slaap je beter. Dit is ook beter voor je onderrug. Zet als je verkouden bent het hoofdeinde iets omhoog. Je keel valt dan tijdens het slapen iets meer open en zo krijg je wat meer lucht.
Slapen met kussen afhankelijk van de slaappositie
Voor de meeste mensen is het beter om met kussen te slapen. In bepaalde gevallen is het zelfs aan te raden: Heb je last van glaucoom, dan kan het gevaarlijk zijn om zonder kussen te slapen. Houd je in dat geval aan de voorschriften van je behandelend arts.
Kies het liefst voor de linkerzij. Op die manier kunnen lijf en wervelkolom het best ontspannen en herstellen, zo stelt Wouterson. Bovendien helpt het de spijsvertering en hart en milt profiteren ervan.
De rugligging met de armen omhoog is een goede houding voor de rug en werkt rimpelvorming tegen. Rugligging werkt snurken wel in de hand. De armen kunnen het beste naast het lichaam gelegd worden in tegenstelling tot naar boven omdat dit zenuwen af kan knellen.
Een orthopedisch beenkussen is een kussen voor tussen of onder de benen. Een orthopedisch kussen benen zorgt voor een goede ergonomische ondersteuning van je knieën en benen. De speciale vorm van een orthopedisch beenkussen zorgt ervoor dat je lichaam in een goede houding komt te zitten of te liggen.
Goed slapen begint met een goed hoofdkussen. Of je nou op je buik, rug of zij slaapt, met deze tips blijf je altijd goed liggen. Je hebt volgens experts het juiste kussen als je rug en je nek recht liggen en je kin omhoog blijft. Soms slaap je zo onrustig dat je kussen in je slaap verplaatst en je niet goed meer ligt.
Je hebt volgens experts het juiste kussen als je rug en je nek recht liggen en je kin omhoog blijft.
Slaapt u op uw rug? Mensen die op hun rug slapen hebben meer kans op lage rugklachten. Probeer in dat geval een kussen onder uw knieën te leggen. Door uw knieën lichtjes te verhogen, voorkomt u belasting van de lage rug en houdt u de natuurlijke vorming van uw ruggengraat aan.
Een goed hoofdkussen zorgt ervoor dat je hoofd tijdens het slapen niet te ver voor- en achterover of opzij buigt. Het beste is een kussen waarop je hoofd ongeveer in een rechte lijn ligt met je ruggengraat. Dit is ook belangrijk bij de keuze voor de juiste matras.
Trek het kussen goed tot tegen je schouder aan. Een goed hoofdkussen heeft een (lichte) nekrol, je hoofd moet over de nekrol liggen. Als je het kussen niet goed tot tegen de schouder aantrekt kan je met je hoofd op de nekrol liggen. Dit is niet de bedoeling.
Slechtste slaaphouding
Volgens de slaapcoach is op de buik slapen niet zo geweldig voor het lichaam. Wanneer u in deze houding slaapt, ligt uw nek in een onnatuurlijke hoek en zakt uw onderrug te ver door. Daardoor komt er te veel druk te staan op uw wervels en belast u uw rug.
Je kunt de positie het best 5 tot 15 minuten aanhouden. Je kunt de oefening bijvoorbeeld doen na een fitnesstraining of thuis als je terugkomt van een rondje hardlopen.
Lig dus op je linkerkant en laat je armen comfortabel voor je rusten. Buig je knieën en trek je benen lichtjes op. Wie heel veel last heeft kan op de rug gaan liggen en een stapel kussens onder haar rug en hoofd leggen.
We woelen allemaal in ons bed, de ene nacht al wat meer dan de andere. Eigenlijk is het doodnormaal dat we ons 's nachts meerdere keren per uur draaien. Tijdens de slaap woelen we om de bloedcirculatie op peil te houden en daardoor zijn we ook minder stijf bij het ontwaken.
Een kussen met een hoger profiel en meer stevigheid, zoals een gevormd traagschuim kussen of een donzen kussen, is het meest geschikt voor zijslapers. Deze kussens bieden extra ondersteuning voor de nek en houden de wervelkolom in een neutrale positie.
Er zijn diverse orthopedische kussens: zitringen, lendenkussens en wigkussens. Zitringen of ringkussens werken druk verlagend bij zitklachten of een pijnlijk stuitje. Lendenkussen of rugkussens bieden je rug optimale ondersteuning om pijn en klachten te verlichten.