Kabels: Een echte beveiligingscamera is vrijwel altijd aangesloten, plaats dus op een realistische manier een kabeltje. Stickers en borden: Het is verplicht om je camerabewaking kenbaar te maken, plaats dus altijd camerabewaking stickers of bordjes in de ruimte van je dummy camera.
Punten waarop je zou kunnen letten: -Echte bolcamera's (dome-camera's) zijn groter dan dummy's. -Bij sommige nepcamera's zie je het binnenwerkje (de camera en de printplaat) té goed zitten en kun je zien dat het niet echt is; bijvoorbeeld een spiegeltje in plaats van de lens.
Ga naar de rechter
Als een camera de openbare weg of uw woning of tuin filmt, gelden de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Houden uw buren zich niet aan deze regels? Dan kunt u de rechter vragen of de camera weg kan. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.
De ideale hoogte voor een bewakingscamera is tussen de 2,5 en 3 meter hoogte. U heeft op deze hoogte de beste gezichtsherkenning. Hoe hoger u de camera bevestigd, Hoe meer overzicht u krijgt, Maar het doel schiet u voorbij. Probeer de kijkhoeken van de camera's zoveel mogelijk elkaar te laten kruizen.
Plaats camera's bij voorkeur in een hoek van de ruimte
Camera's in een hoek van een ruimte worden opgehangen zijn lastig te bereiken via de dode hoek. Hang beveiligingscamera's niet boven een raam of deur hierdoor kan de inbreker deze makkelijk en ongezien onklaar kan maken.
Je mag je eigen terrein en bezittingen filmen. Een camera op eigen huis of auto zetten is dus geen probleem. Het is ook geen probleem als u een stukje openbare ruimte filmt, dit is allemaal toegestaan.
De meeste beveiligingscamera's zullen geen geluid registreren en vastleggen. Maar ze zijn er wel, bijvoorbeeld een bewakingscamera met microfoonaansluiting. U mag gesprekken opnemen, maar alleen wanneer u zelf deelnemer aan dit gesprek bent. U kunt dus niet zomaar audio opnames maken.
Boete bij overtreding
Wanneer jouw camera bezittingen van anderen of de openbare weg filmt terwijl dit niet nodig is, is dat een overtreding van de privacywet. Iemand kan een klacht bij de AP indienen en de AP kan dan een boete opleggen, ook aan particulieren.
Verborgen camera in huis plaatsen
Zodra je onaangekondigd bezoek filmt, is er sprake van privacyschending, in dit geval is jouw verborgen camera absoluut strafbaar. De enige uitzonderingen op privacyschending in het geval van een verborgen camera in huis, zijn mensen die zelf 'wederrechtelijke' dingen uitvoeren.
Het optische bereik van een bewakingscamera wordt bepaald door de lens. Je kan beschikken over: vaste lenzen bijvoorbeeld 2.8mm, 3.6mm of 6mm die een respectievelijke beeldhoek geven van 110°, 87° of 51° . Het maximaal aantal beeldpixels wordt dus steeds verdeeld over de totale beeldbreedte.
Speciale scanner voor het opsporen van camera's
Anti afluisterapparatuur is bedoeld voor het opsporen van verborgen camera's en afluisterapparatuur. Er is veel verkrijgbaar, maar niet alles kan ook verborgen camera's detecteren. De betere modellen detecteren zowel draadloze als bedrade camera's.
Een ANPR-camera valt, technisch gezien, vrijwel niet te omzeilen. Ze kunnen meerdere rijstroken tegelijk controleren, zijn ongevoelig voor sommige 'sprays' die zouden werken tegen flitscamera's, en zijn in staat om niet alleen een nummerplaat te lezen, maar ook gezichten te scannen.
Je mag de camera enkel richten op je eigen woning of eigendom. De toegang tot je woning – met name de voordeur of de garagepoort – mogen dus wel, de openbare weg of de eigendom van de buren kunnen niet. Je hebt dus geen toelating om met een private bewakingscamera de openbare weg te filmen voor je woning.
Voor de meeste mensen is het antwoord nee. Voordat hackers toegang krijgen tot je camera moet je smartphone eerst geïnfecteerd worden met een virus, zoals malware.
De politie kan beelden opvragen om ze te gebruiken voor onderzoek. U bent dan wettelijk verplicht om de beelden af te staan. Burgers mogen anderen alleen vragen om beelden. U mag mensen niet dwingen of onder druk zetten.
Nee, dat mag niet! Iemand die jou wil fotograferen of filmen moet eerst jouw toestemming vragen. Wil hij of zij achteraf ook het filmpje of de foto op internet zetten, dan moet hij of zij ook hiervoor toestemming vragen aan jou.
In Nederland geldt er geen algemeen verbod om in openbare ruimtes of op de openbare weg te filmen. Dit betekent dat je over het algemeen vrij bent om opnames te maken van de omgeving en de mensen om je heen.
Op straat filmen mag altijd. De straat maakt onderdeel uit van de publieke ruimte en de regel is dat je daar mag filmen wat en wie je maar wil. Het zou zelfs wettelijk zijn toegestaan om mensen vanaf de straat in hun privéruimte te filmen (al is dat natuurlijk vrij onbeschoft).
U gaat daarvoor naar www. cjib/foto. Daar logt u in met uw Digid en kunt u uw boete en bijbehorende foto bekijken en eventueel direct betalen.
Sinds 21 juni 2021 hebben verkeersovertreders onmiddellijk toegang tot een kopie van hun proces-verbaal en hun boete via de website www.verkeersboetes.be . Overtreders dienen zich simpelweg in te loggen met een digitale sleutel zoals eID of itsme.
Wat mag je wel en niet filmen? Zolang je alleen je eigen terrein filmt, is een camera ophangen geen probleem. Het wordt een lastige kwestie op het moment dat je het terrein van bijvoorbeeld je buren vastlegt. Dit mag in principe niet, zegt Rodney Haan van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.
De werking van een IP-camera is te vergelijken met die van een webcam. Beelden en geluid worden in real time omgezet in digitale data en via internet verzonden. Hierdoor kunnen deze waar dan ook ter wereld (rechtstreeks) worden bekeken. Op computers, maar ook op bijvoorbeeld een tablet of smartphone.
ALs u camera's op de werkplek mag gebruiken
Als u cameratoezicht mag gebruiken dan moet u zich aan deze regels houden: De inbreuk op de privacy moet zo klein mogelijk zijn. Een camera in een kleedhokje of toilet mag niet. U mag de camerabeelden niet gebruiken om uw werknemers te beoordelen op hun functioneren.