Ruim 70% van de vrouwen krijgt er mee te maken: striae. Ook wel bekend als striemen, stretch marks, groeistrepen of huidstriemen. Voor veel vrouwen is dit een doorn in het oog.
Striae is een van de vervelendste huidproblemen, met name omdat zo veel mensen er op een bepaald moment in hun leven mee te maken krijgen. Naar schatting krijgen 90% van de vrouwen die zwanger zijn (geweest), 70% van alle volwassen vrouwen en 40% van de mannen in hun tienerjaren striae.
Bijna iedereen heeft striae. Als je afvalt, of wanneer na de bevalling je buik weer kleiner wordt, dan rekt die huid niet mee terug. Vervolgens worden de striae beter zichtbaar. Striae kunnen nooit helemaal worden verwijderd, ook niet met behulp van laser.
Ook mannen blijven niet gespaard. Maar het is vooral tijdens een zwangerschap dat dergelijke striemen ontstaan. 50 tot 70% van de vrouwen krijgt er bij hun eerste zwangerschap namelijk mee te maken .
Striae verdwijnt niet meer als je het hebt. Striemen verdwijnen nooit helemaal, ze kunnen wel lichter worden van kleur. Crème of huidolie helpt bij het verbeteren van striae. Het regelmatig insmeren van je huid met een crème of huidolie verbeterd de doorbloeding en bindweefsel van je huid.
Een ander woord voor groeistrepen is striae. Het is volledig onschuldig, maar kan voor sommigen erg vervelend zijn. De strepen zijn vaak dun en enkele centimeters lang. De groeistrepen ontstaan dus zodra je sneller groeit dan je huid kan bijhouden.
Als je veel afvalt, kan dat er dus juist voor zorgen dat striae sneller zichtbaar wordt. Je huid wordt immers losser, waardoor strepen sneller te zien zijn. Als je striae wilt voorkomen, is het beter om niet meer dan ongeveer een kilo per week af te vallen, zodat je lichaam zich kan aanpassen aan de veranderingen.
Het gros van de vrouwen loopt een jaar na de bevalling nog met overtollig buikvet, incontinentieproblemen en een instabiel bekken rond.
Gezond eten
En met gezond bedoelen we "voedzaam". Collageen en elastine maken je huis soepel en elastisch. Boost je collageen-productie door veel Door vitamine E en C, zink en silica te eten. Ook vitamine C, B2 en B3 zijn goed voor de huid.
Striae is een volkomen natuurlijk verschijnsel. Striae is de medische term voor striemen op het lichaam. In feite is striae een litteken. Als je huid in korte tijd te ver wordt uitgerekt, zoals tijdens een zwangerschap of een groeispurt in de kindertijd, kunnen de elastische vezels in de huid scheuren.
Striae komt op plekken voor waar de huid snel groeit. Hierdoor scheurt het onderhuids bindweefsel en ontstaan er ontsierende rode striemen in de huid. De striemen kunnen variëren in lengte en het kan soms jaren duren voordat de roodheid wegtrekt en de striemen wit van kleur worden.
Beginnende striemen herken je vaak als eerst aan jeuk: je huid begint te jeuken op plekken waar het aan het groeien is. Vervolgens kun je paarse en rode verkleuringen in de huid zien. Deze verkleuringen zijn littekens die onder je huid (in je bindweefsel) zitten.
Snelle groei van het lichaam of lichaamsdelen, waar komt ons dat bekend van voor: de pubertijd!
Striae, ook wel, groeistrepen, stretchmarks of striemen genoemd, zijn scheurtjes in het onderhuidse bindweefsel waardoor littekens ontstaan die rood / paars van kleur zijn. Deze striemen ontstaan als het bindweefsel in de huid te snel wordt opgerekt door een te snelle groei van de huid van een bepaald lichaamsdeel.
Een (mechanische) bindweefselmassage zorgt dat je huid weer steviger gaat aanvoelen en meer verbonden wordt met de lagen eronder. Het versneld het herstel na je zwangerschap, stimuleert je doorbloeding, laat verklevingen verdwijnen, afvalstoffen sneller het lichaam verlaten en je maakt je huid weer mooier en strakker.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Hoewel de baby en al het vruchtwater eruit zijn, moet de baarmoeder weer naar zijn natuurlijke formaat slinken. Je buik kan ook wat beurs aanvoelen of gevoelig zijn. Alle organen moeten weer op zoek naar hun oude plek. Je kunt wat buikpijn hebben of het kan 'rommelen' in je buik (met charmante scheetjes als gevolg…).
"Mannen en vrouwen met een gemiddelde groottte moeten 3 à 4 kg afvallen of bijkomen om een verschil in hun gezicht te zien," zegt Nicholas Rule, professor aan de universiteit van Toronto.
Vaak zijn ze in het begin roze, rood, bruin of paars, maar vervagen ze na verloop van tijd tot zilverachtig grijs. Striae voelen hobbelig aan en komen het meest voor op de buik, borst, bovenarmen, benen, billen, heupen of rug.
Vitamine A-zuur is eigenlijk het enige ingrediënt dat echt wat kan doen tegen striae. Deze stof zorgt onder andere voor de vorming van collageen en stimuleert de aanmaak van elastine. Vitamine A-zuur blijkt vooral effectief te zijn bij de behandeling van striae rubra, 'strepen' die nét zijn ontstaan.
Wat zijn de striae behandeling kosten? De kosten voor een striae behandeling starten vanaf €250,- voor kleine striae en € 295,- voor grotere striae.
Fractionele lasertherapie is een effectieve manier om striae te behandelen. In sommige gevallen adviseren onze huidtherapeuten fractionele lasertherapie in combinatie met cryolipolyse (vet bevriezen) voor betere resultaten. Hierdoor is de striae behandeling zeer effectief.
Of je striae krijgt, is grotendeels genetisch bepaald. Daarom heb je dus bijna geen invloed op het voorkomen van striae. Nu is het sowieso goed om je huid soepel en gevoed te houden, maar dit zal striae niet 100% voorkomen.
Vrouwen stapelen voornamelijk makkelijk vet op rond de heupen en billen. Als zij aankomen, komen ze daar het eerste aan. En daar verdwijnt het vet ook als laatste. Het vet dat het makkelijkste verdwijnt, is datgene op de ledematen zoals de armen en benen.