Wilt u al uw bezittingen en schulden apart van elkaar houden? Dan spreekt u in de huwelijkse voorwaarden 'koude uitsluiting' af. Dat betekent dat u allebei uw eigen vermogen houdt tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. U hoeft dan niets te delen.
Door een verrekenbeding kan het nadeel van de koude uitsluiting voor de niet-verdienende of niet-vermogende partner enigszins gecompenseerd worden. De bedoeling van een verrekenbeding is dat de gezamenlijke inkomsten die niet geconsumeerd worden (de opgespaarde inkomsten dus) verdeeld worden.
In je testament kun je vastleggen dat de (toekomstige) partners van je kinderen of partners van andere erfgenamen, niet delen in de erfenis die zij van jou krijgen.
Uitsluiting elke gemeenschap van goederen
In de praktijk kwam vroeger veel voor de vorm voor van algehele uitsluiting van iedere gemeenschap van goederen. Dat is precies de tegenpool van de gemeenschap van goederen: niets is gemeenschappelijk behalve dat wat men gezamenlijk aankoopt. Dit geldt ook voor schulden.
Wanneer u bij huwelijkse voorwaarden iedere gemeenschap van goederen heeft uitgesloten, blijven alle goederen en schulden privé. Er ontstaat dus geen vermenging van vermogen en goederen. Als daarnaast ook geen vorm van verrekening van inkomsten wordt afgesproken, spreekt men ook wel van koude uitsluiting.
Meestal wordt de uitsluiting aangevuld aan met verrekenbedingen: bij het aangaan en tijdens het huwelijk blijven de vermogens gescheiden, maar tussentijds en/of aan het einde wordt onderling afgerekend. Door deze “warme uitsluiting” ontstaat een evenwichtiger systeem, waarbij men zelf kan bepalen hoe ver dat gaat.
Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen en je gaat scheiden, moet er een echtscheidingsconvenant worden opgesteld. Hierin staan alle afspraken over de verdeling van de gemeenschap. Al jullie individuele bezittingen worden gemeenschappelijk bezit.
Uithuwelijken is een oude traditie of gewoonte waarbij partners elkaar niet zelf uitkiezen. Ouders of grootouders maken dan afspraken over trouwen, zonder aan hun kinderen te vragen of zij het eens zijn met die keuze. Zowel jongens als meisjes kunnen uitgehuwelijkt worden. Meestal gaat het om jonge meisjes.
In gemeenschap van goederen of onder voorwaarden
Als u geen keuze maakt, trouwt u automatisch in gemeenschap van goederen.
In een uitsluitingsclausule bepaalt u dat een erfenis of schenking niet in de gemeenschap van de ontvanger valt. Dit betekent dat uw erfenis of schenking eigendom blijft van de ontvanger. Diegene hoeft dit niet te delen met zijn of haar partner als de relatie eindigt door een scheiding.
Alleen uw eigen kinderen en niet hun aangetrouwde partners zijn op grond van de wet uw erfgenamen. U hoeft 'de koude kant' dus niet specifiek te onterven. Toch kan uw (voormalige) schoondochter of schoonzoon recht hebben op een deel van uw erfenis.
Een harde uitsluitingsclausule in uw testament bepaalt dat uw erfenis nooit in de gemeenschap van goederen van uw kind en schoonkind mag vallen. Uw erfenis blijft daardoor altijd van uw kind in privé. Als het huwelijk van uw kind en schoonkind eindigt, dan hoeven zij uw erfenis dus niet te delen.
Het finaal verrekenbeding is een beding dat je kunt opnemen in de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Die afspraak bepaalt dat jullie bij het uit elkaar gaan het gemeenschappelijk vermogen verdelen alsof er een gemeenschap van goederen was. Het finaal verrekenbeding werkt ook bij overlijden.
Afspraken alimentatie sinds 1 januari 2020
De partneralimentatie bedraagt maximaal 5 jaar.
Ga je trouwen of worden jullie geregistreerd partners en maak je geen voorwaarden? Dan trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat jouw spaargeld van voor jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap gewoon jouw spaargeld blijft. En het spaargeld van je partner blijft van je partner.
De bezittingen en schulden die vóór het huwelijk van u alleen waren, vallen buiten de wettelijke gemeenschap van goederen. Deze hoeft u bij een scheiding niet met uw partner te delen. Dit geldt ook voor erfenissen en schenkingen die u vóór of tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft gekregen.
Als u trouwt, moet u elkaar het 'ja-woord' geven. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. Een geregistreerd partnerschap kan, als u geen minderjarige kinderen heeft, buiten de rechter om eindigen. Voor het ontbinden van een huwelijk moet u altijd naar de rechter.
U en uw partner mogen niet al met iemand anders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Staat u onder curatele? Dan heeft u toestemming nodig van de curator of de kantonrechter. Bepaalde familieleden mogen niet met elkaar trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.
Volgens de organisatie zijn er op dit moment duizenden Nederlandse meisjes die vastzitten in een gedwongen huwelijk. En het aantal zou zelfs nog groeien. In veel gevallen gaan de gedwongen huwelijken gepaard met seksueel misbruik en eergerelateerd geweld.
Spullen die op naam staan, zoals de auto, vallen onder diens bestuur. Als de verkochte spullen jouw privé eigendom zijn of op jouw naam staan, mag zij die niet verkopen. Maar als het spullen van jullie samen zijn, mag dat in principe wel. De opbrengst van de verkoop hoort wel tussen jullie verdeeld te worden.
Met de opbrengst van de verkoop betalen de ex-partners hun hypothecaire lening bij de bank af. Wat overblijft, wordt verdeeld tussen de ex-partners in verhouding tot hun eigendomsrechten. De partners blijven elk hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de hypothecaire lening tot de woning effectief verkocht wordt.
Bij een scheiding van tafel en bed bent u uit elkaar, maar blijft u volgens de wet getrouwd. U moet wel hetzelfde regelen als bij een echtscheiding. Zoals een ouderschapsplan opstellen als u minderjarige kinderen heeft. Een scheiding van tafel en bed kan een oplossing zijn als u van uw geloof niet mag scheiden.