Gewone pasta bevat namelijk veel koolhydraten. Hoewel de volkoren variant beter is dan is de witte, bevat ook volkorenpasta veel koolhydraten. Het is echt geen probleem, mits je het kunt verdragen en je geen last krijgt van bloedsuikerschommelingen, om eens een 'echte' pasta op het menu te zetten.
Koolhydraatarme pasta's
Volgens Gezondr is Dreamfields de bekendste producent hiervan. De 'pasta zonder koolhydraten' van dit merk is niet helemaal vrij van koolhydraten, maar bevat wel tien keer zo weinig koolhydraten als gewone pasta. Dat komt door het stofje inuline.
Met respectievelijk 50 en 25 gram eiwit per 100 gram, zijn Atkins Penne en AH rode linzen pasta hier de eiwittoppers! Dit zijn ook de twee varianten pasta die de minste koolhydraten bevatten.
Naast witte pasta heb je ook volkorenpasta. Dit bevat meer vezels doordat het gemaakt is van de gehele graankorrel. Vezels zorgen ervoor dat je sneller vol zit waardoor je er minder van gaat eten. Het is dus een goed alternatief voor als je op je gewicht wil letten.
In volkoren pasta zitten weliswaar meer vezels, zodat je aan iets minder netto KH komt, maar toch nog steeds een goeie 58g per 100g. Die waarden zouden je binnen de kortste keren uit ketose halen. De producenten spelen hier handig op in door keto-proof pasta op de markt te brengen.
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel.
Het verschil tussen witte en volkoren pasta is dat voor volkorenpasta de hele graankorrel wordt vermalen en gebruikt. Bij witte pasta worden de vliesjes van de tarwekorrel verwijderd. In het buitenste vliesje zitten juist veel vezels, vitaminen en mineralen. Vandaar dat volkorenpasta voedzamer is dan witte pasta.
Goed, volkorenpasta is dus het gezondst en meest voedzaam volgens het Voedingscentrum. Maar hoe zit het qua calorieën? Ook dan komt volkorenpasta er het best vanaf: in 100 gram witte pasta zitten namelijk 142 calorieën en in 100 gram volkorenpasta zitten 131 calorieën. Bovendien verzadigt volkorenpasta langer.
Reken ongeveer 100 tot 125 gram onbereide volkoren pasta per persoon.
Winnaar: Volkoren pasta. In deze Italiaanse klassieker zitten duidelijk meer vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen dan in zilvervliesrijst.
Een volledig koolhydraatvrije én glutenvrije pasta, zijn de pastasoorten van Slim Pasta. Gemaakt van een plantaardige vezel uit de Konjac plant, genaamd Glucomannan. De calorieën die erin zitten zijn haast verwaarloosbaar (9 kcal per 100 gram).
Saitaku shirataki noodles zijn zachte noedels van konjacmeel, en bevatten daardoor bijna geen koolhydraten (0,8g per 100g) en weinig calorieen (10 kcal per 100g).
Koolhydraatarme pasta koop je bij Low Carb Club
Minimaal een keer in de week, liefst vaker. Maar hoe doe je dat als je toegewijd bent aan koolhydraatarm eten? Een dieet kan onverbiddelijk zijn. Low Carb Club heeft gelukkig een rijk aanbod in koolhydraatarme pasta.
Slim Pasta Spaghetti is een vetvrije, suikervrije en glutenvrije pasta die gemaakt is van plantaardige vezel uit de Konjac plant, genaamd Glucomannan. Het unieke aan Slim Pasta is dat het rijk is aan vezels en uitzonderlijk weinig kilocalorieën bevat; slechts 9 kcal per 100 gram.
In onze lijst ziet u ook rijst staan omdat in onze optiek rijst een neutrale voedingstof is qua koolhydraten. Rijst veroorzaakt meestal geen problemen en past dus ook prima bij koolhydraatarm eten.
Verschil in essentiële voedingsstoffen Gekookte pasta en rijst leveren minder kalium en geen vitamine C in vergelijking met gekookte aardappelen. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door rijst en pasta. Kies dan steeds voor de volkoren variant, deze bevat meer voedingsvezels, vitaminen en mineralen.
Gemiddeld genomen is de voedingswaarde van 100 gram gedroogde volkoren pasta als volgt: Energie: 354,4 Kcal. Vet: 1,23 gram. Koolhydraten: 69,2 gram.
Pasta blijkt absoluut geen dikmaker, maar heeft juist het tegenovergestelde effect. Regelmatig pasta eten kan je BMI (body mass index) verlagen en verkleint de kans op overgewicht.
Wie wil afvallen kan gewoon pasta eten. Het is echter beter om de voorkeur te geven aan volkoren pasta, omdat het gezonder is, meer vezels bevat en beter verzadigt dan pasta gemaakt met witte geraffineerde meel. Pure pasta is dus een onschuldig voedingsmiddel.
Pasta. Kies bij voorkeur volkorenpasta. De volkoren varianten bestaan namelijk voor een veel groter gedeelte uit complexe koolhydraten en bevatten veel vezels in vergelijking tot witte pasta.
Met name geraffineerde pasta bevat meer koolhydraten en minder vezels dan volkoren pasta.
'Het proces dat pasta doorloopt is niet anders dan dat van bijvoorbeeld brood. Bovendien kan pasta zelfs gezonder zijn,' zegt Rizzo. 'Brood bevat namelijk vaak toegevoegde suikers en vulstoffen. Pasta bestaat enkel uit tarwe en water én is verrijkt met B-vitamines.
Volkoren pasta is gezonder dan witte pasta volgens Het Voedingscentrum. Deze zit ook in de welbekende Schijf van Vijf. Volkoren pasta bevat namelijk mineralen, vitamine B en veel eiwitten.