Lahmacun oftewel Turkse pizza is een traditioneel gerecht waar veel mensen gek op zijn, ik daarentegen ben er verliefd op!
Lahmacun (spreek uit: 'lach-MAA-dzjoen') staat in ons land bekend onder de naam Turkse pizza. Deze snack is een Midden-Oosterse allemansvriend en bestaat uit een dunne ovale deegbodem belegd met een pittige lams- of rundergehaktmix.
Lahmacun wordt ook wel de Turkse pizza genoemd. Het heeft een typisch pikante smaak waar het zijn naam aan dankt. Het is gemaakt van deeg dat belegd is met een mengsel van pikant gekruid gehakt, ui, verse tomaten, pikante pepers, en peterselie. Dit wordt vaak bereid in een oven.
Naam. De naam lahmajoen is afgeleid van het Arabische لحم بعجين, lahm bi `adjien, dat 'vlees op deeg' betekent.
De Turkse 'c' klinkt hetzelfde als de Engelse 'j' in de naam 'John'. De Turkse letter 'ç' zouden we in het Nederlands weergeven met de letters 'tj', zoals in de naam 'Tjeerd'. De klank die in het Turks wordt weergegeven met de letter 'ş' kennen wij als 'sh' uit woorden zoals 'show' en 'shift'.
Een dürüm met döner (dürüm döner) is een populair gerecht in Turkije, maar ook in veel Westerse landen. Lahmacun (afgeleid uit het Arabisch: لحم بعجين, lahm bi `adjien; vlees op deeg), ook wel de Turkse pizza genoemd, is een traditioneel oosters gerecht van Arabische origine. Het heeft een typisch pikante smaak.
Bak ze op een zo hoog mogelijke temperatuur. Helaas halen huishoudovens vaak maar 250°C. 300°C of meer is ideaal. Het gebruik van een hete pizzasteen kan alvast helpen.
Turkse pizza is een dunne pizza belegd met een pittige rode saus en lams- of rundergehakt. Hij heeft een dunnere bodem dan de Italiaanse pizza. Ook heeft het alleen een laag saus en wordt de pizza niet afgetopt, en al helemaal niet met kaas.
Doordat de saus van verse tomaten wordt gemaakt, is deze niet echt ongezond te noemen. Ook de groenten die erop zitten, zijn uiteraard gezond. Een belegde Turkse pizza is dus gezonder dan een naturel. Eet je vaak Turkse pizza in combinatie met knoflooksaus, dan ben je echter niet zo gezond bezig.
Populaire Turkse gerechten en voedingsmiddelen
Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
Wat zit er op een Turkse pizza? Op een Turkse pizza zit gekruid gehakt en diverse groenten zoals reepjes ijsbergsla, (cherry)tomaat en ui. Populaire sauzen bij een Turkse pizza zijn shoarmasaus en knoflooksaus. Naar wens kan een Turkse pizza nog worden aangevuld met andere soort gekruid vlees, groenten en/of kaas.
De geschiedenis van de lahmacun gaat helemaal terug tot in de Syrische oudheid. Onder de naam “Lahmajoon” beschreven mensen honderden jaar geleden al over een plat deegstuk belegd met een mix van vlees en kruiden. Het gerecht groeide in populariteit in landen in het Midden-Oosten.
Zoals elk jaar tijdens de start van het Turkse zomerseizoen is de prijs van de Turkse Pizza in Bodrum weer nieuws van de dag. Een lahmacun voor 1 of 2 lira zoals vroeger, is door de inflatie en economische crisis nergens meer te vinden.
Ideaal voor het bakken van pizza's, brood en bijvoorbeeld koekjes, deze pizzasteen van The Bastard. Erg duurzaam aangezien de pizzasteen gemaakt is van een speciaal cordieriet keramiek.
Calzone Pizza
In Napels noemt men deze dubbelgevouwen pizza een Cazone (calzone), ze worden daar gemaakt met een vulling van Ricotta Kaas, Tomaten, Mozzarella en peper of met een vulling van ricotta kaas, mozzarella, paprika en kaantjes.
Mozzarella. Mozzarella en pizza gaan hand in hand samen. Een kaas van waterbuffel of koemelk die eigenlijk niet op een pizza kan ontbreken. Vaak worden plakken gesneden van een bol mozzarella op de pizza gelegd.
Döner kebab (Turkse spelling döner kebabı, spreek uit: 'doo-NAHR kee-buhbuh') betekent letterlijk draaiend (döner) geroosterd vlees (kebab). Plakken gemarineerd vlees worden laag voor laag op een spies geregen tot een grote rol, die vervolgens rechtop, al ronddraaiend, wordt gegrild.
Er bestaat enige verwarring over het verschil tussen kebab en döner. Kebab is een algemeen begrip dat verwijst naar gegrild vlees dat wordt geserveerd in een pita-broodje of op een plaat. Döner is echter specifiek het vlees dat gegrild wordt op een spit en geserveerd wordt in een döner kebab.
De eigenlijke döner (Yaprak döner) bestaat uit een dikke, ronde staaf van afwisselende laagjes gekruid vlees en vet, die zijn gerold om een braadspit. De staaf wordt verticaal draaiend in een staande grill verhit en gebakken. Daarna worden plakjes ervan afgesneden met een speciaal mes of een elektrisch snijapparaat.
Turks is de moedertaal.
In de toeristische gebieden spreken veel mensen ook Engels of Duits. Aan de westkust kan je vaak ook in het Frans terecht. Daarnaast wordt er in Turkije ook Koerdisch, Arabisch, Armeens en Grieks gesproken.
Een cedille (in ç en ş, via Frans cédille uit Spaans cedilla, verkleinwoord van ceta, de letter 'z') is een diakritisch teken dat onder andere in de spelling van het Albanees, het Catalaans, het Frans, het Portugees en het Turks wordt gebruikt. De cedille is een haakje dat onder een medeklinker wordt geplaatst.
Turks is geen gemakkelijke taal om te leren. U ontkomt er niet aan zich te verdiepen in de grammatica en dit te oefenen maar u zult rijkelijk beloond worden voor uw inspanningen door de Turkse bevolking zowel in Nederland als in Turkije.