De grootste verliespost is het dak. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat meer dan 30% van de warmte in huis verloren gaat via het dak. Wie zijn dak isoleert, maakt zijn woning dus in één klap een derde energiezuiniger.
De meeste warmte gaat via ramen verloren. Het grootste deel van de woningen heeft inmiddels minimaal dubbel glas. Maar zelfs dan gaat nog altijd ongeveer 20% aan warmte verloren.
Onbedekt hoofd verliest veel warmte als rest wel bedekt is
Die stelt dat je 40 tot 45 procent van je lichaamswarmte verliest via een onbedekt hoofd.
In elk huis gaat er wel warmte verloren, echter hangt dit natuurlijk af van hoe goed dat huis geïsoleerd is. Gemiddeld genomen gaat er 30% verloren door het dak, 25% door de muren, 17% door de luchtcirculatie, 15% door de vloer en 13% door de ramen. Het meeste gaat dus verloren door het dak.
Een warmtescan wordt gemaakt met een speciale infraroodcamera. Met infrarood licht is goed te zien waar je in huis warmte verliest. Via het dak, de muren en de vloeren. De warmtebeelden laten je precies zien welke plekken zinvol zijn om (extra) te isoleren.
Warmte gaat verloren via de gebouwschil. Deze bestaat uit de begane vloer, de buitenmuren, de ramen, de deuren en het dak. Warmte gaat dan ook vaak verloren via ramen, deuropeningen, het dak, de vloer, langs warmwaterleidingen en langs naden en kieren.
In je huis zit best veel vocht. Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden.
Pas wel op, een slaapkamertemperatuur van 12 graden of kouder wordt afgeraden. Je koelt dan verder af dan nodig is of hebt dikkere dekens nodig om jezelf warm te houden. Beide komen je slaap niet ten goede.
7. Verwarmen bij afwezigheid. Bent u een langere tijd niet aanwezig in uw huis omdat u bijvoorbeeld op vakantie gaat? Dan is het aan te raden om te blijven verwarmen op een lage temperatuur (15-16 graden in huis).
Gemiddeld 18% van de warmte gaat verloren via de gevel en 16% via de vloer. Daarnaast gaat nog eens tot 20% verloren via ventilatie en 12% via ramen en deuren.
temperatuurbepaling de huid van het voorhoofd het hoogst is, namelijk gemiddeld 35°.
Hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, moeite met lopen, extreme hitte ervaren tijdens een hardloopwedstrijd. Een hitteberoerte kan het gevolg zijn van deze klachten, waarbij het lichaam tijdens inspanning zó warm wordt dat organen uitvallen, soms zelfs met overlijden tot gevolg.
De eerste mogelijkheid is het aanbrengen van isolatiefolie om hiermee jouw ramen te isoleren tegen kou of warmte. Isolerende raamfolie is geschikt voor zowel enkel- als dubbelglas. Van enkelglas maak je als het ware dubbelglas, en dubbelglas verhoog je tot HR-glas.
Met isolatiefolie raam bespaar je veel energie. Zowel in de winter als in de zomer heb je er voordeel van. Het verhoogt de isolatiewaarde van enkelglas naar dubbelglas en het is een doeltreffende manier om beter te isoleren. Ideaal voor monumenten of woningen waarin je het glas niet mag vervangen.
Daarom is het aan te raden in ieder geval elke 6 tot 8 weken de ramen buitenshuis schoon te maken. Binnenshuis voldoet eens in de twee tot vier maanden voor de meeste huishoudens. Daar heb je vooral te maken met vette vingers, eventuele rookaanslag en spinnenwebjes.
Als het 's winters heel koud buiten is, is het juist verstandiger om de verwarming iets hoger te zetten, zodat het niet te veel afkoelt in huis. De ideale temperatuur in huis ligt tussen de 19 en 21 graden.
De aanbevolen minimumtemperatuur is 18 ° C ; De optimale omgevingstemperatuur ligt tussen 18 ° C en 21 ° C ; Minimumtemperaturen van 20 ° C of 21 ° C kunnen voor ouderen en zieken vereist zijn; Temperaturen lager dan 18 ° C of hoger dan 24 ° C kunnen een gezondheidsrisico vormen.
Kou is niet altijd gezond
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Leven in een koude woning heeft impact op onze (geestelijke) gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen lage temperaturen en een hoger ziekte- en sterftecijfer. Een aangename huistemperatuur ligt volgens experts tussen de 18 en 21 graden. Hoe lager de temperatuur, hoe groter de gezondheidsrisico's.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling. Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
De verwarming op 17 graden kan helemaal geen kwaad en is met de huidige energieprijzen ook goed voor de portemonnee. Thermofysioloog Wouter van Marken Lichtenbelt van de Universiteit Maastricht legt uit waarom het gezond is om de verwarming wat lager te zetten.
Warmte uit zonlicht is gratis, dus benut het optimaal. Open je gordijnen en laat het zonlicht overdag binnen om van deze gratis warmte te profiteren. Sluit je gordijnen wanneer het donker wordt, want gordijnen zijn een extra laag isolatie en houden de warmte in je kamers.
Dit klinkt misschien heel cliché, maar het is zeker waar. Door kaarsen te branden wordt je huis warmer. Ergens wel logisch toch? Kaarsen geven immers vuur en dus warmte af.