Ze werpen hun vleugels af en beginnen zich in te graven. Dit is het perfecte moment om ze te verzamelen. Als ze geen vleugels meer hebben, kun je er zeker van zijn dat ze gedekt zijn. De beste manier om ze te verzamelen is het gebruik van een verenstalen pincet.
Koninginnen vangen
De vleugels verliezen ze vlak na de bruidsvlucht. De mannetjes gaan vrij snel weer dood. Tijdens de bruidsvlucht zie je vele gevleugelde, duidelijk grotere mieren over straat lopen. Dit zijn de koninginnen.
De koningin
Een koningin staat aan het hoofd van een kolonie en is de grootste mier van allemaal.
Het uiterlijk van een mierenkoningin kan per mierensoort verschillen, maar het borstgedeelte (thorax) is vrijwel altijd groter dan dat van haar werksters. Bij sommige mierensoorten is de koningin echter moeilijk te vinden, omdat werksters soms ook heel groot kunnen worden.
Als de koningin doodgaat, komen er geen nieuwe mieren meer bij. Het mierenvolk sterft dan langzaam uit. Een mierenkolonie wordt gesticht door een bevruchte koningin. Ze is bevrucht tijdens de bruidsvlucht: gevleugelde mannetjes en koninginnen vliegen dan massaal uit om te paren.
De mannetjes zijn donker- tot zwartbruin. De vleugels van de mannetjes en de koninginnen zijn doorzichtig. De lengte van de mieren varieert: werksters zijn 3-5 mm lang, mannetjes 3,5-4,2 mm lang en de koninginnen spannen de kroon met een lengte van 8-9 mm.
Van de meest voorkomende mier, de tuinmier, leven de werksters (onvruchtbare vrouwelijke mieren) 2-3 jaar. De koningin kan 15 jaar oud worden. Vliegende mieren zijn gevleugelde vruchtbare mannetjes en jonge koninginnen.
6. Mier. Mieren doen in de loop van de dag dutjes van ongeveer een minuut per keer, samen goed voor 4 tot 5 uur per dag. De mierenkoningin slaapt tot wel 9 uur per dag.
Mieren worden actief vanaf de lente, wanneer de temperatuur hoger wordt. En hoe warmer het weer, hoe actiever de mieren! Een piek in mierenactiviteit vindt dan ook meestal plaats in de zomer.
'De ene mier is namelijk de ander niet, maar de meeste soorten in Nederland houden een winterslaap. ' Zodra de temperatuur daalt en de dagen korter worden trekken mieren terug hun nest in, soms wel tot een meter diep.
Mieren zijn buitenshuis nuttige dieren. Maar mierennesten kunnen je terras ontwrichten en binnenshuis kunnen de kriebelbeestjes voor overlast zorgen.
Mierennest herkennen
Een mierennest kun je herkennen aan kleine hoopjes aarde of zand. Wanneer er gaatjes in deze hoopjes zijn ontstaan, kun je er vanuit gaan dat dit de plek is waar de mieren zich hebben genesteld.
Mieren hebben veel natuurlijke vijanden. Bepaalde slakken, kevers en rupsen doen zich maar al te graag tegoed aan een mierenkolonie. De bekendste natuurlijke vijand is de miereneter, maar deze zul je in Nederland niet snel in het wild aantreffen. Een andere bekende vijand van de mier zijn aaltjes.
Koninginnentelers gebruiken genummerde merkplaatjes zodat ze haar herkomst kunnen achterhalen. Je kan je koningin ook merken met een speciale verfstift om koninginnen te merken. Er zijn ook imkers die Tipp ex of nagellak gebruiken. Er is zelfs een internationale kleurcode voor het jaar waarin een koningin geboren is.
Deze kan soms uit enkele, soms uit miljoenen mieren bestaan. Een kolonie trekmieren kan uit meer dan 15 miljoen dieren bestaan. Het aantal koninginnen aan het hoofd van de kolonie. Dit kan variëren van één tot enkele honderden.
Ze doen dat door een chemische substantie af te geven. Soortgenoten snellen dan toe en dragen de gewonde mieren naar het nest. Eenmaal in het nest aangekomen, wordt de gewonde mier verzorgd. Die verzorging bestaat meestal uit het verwijderen van de termieten die nog aan de mier zitten vastgeklemd.
Mieren bestrijden met zout of soda
Mieren in huis bestrijden kan ook met zout of baking soda. Meng dit met wat poedersuiker en verdeel het over enkele schaaltjes. Zet dit vervolgens op plekken waar je vaak mieren ziet. De mieren nemen het mee naar hun kolonie, eten ervan en gaan dood.
Mieren kunnen niet tegen kokend water. Doe zeepsop in een pan met kokend water. Giet dit in het mierennest. Het nest van de mieren kan diep in de grond zitten.
Veel ervan zijn gebaseerd op geuren waar mieren niet van houden. Azijn is er één van. Je aanrecht schoonmaken met een mengsel van water en azijn houdt mieren weg. Buiten kun je strooien met kruiden als nootmuskaat, kruidnagelpoeder of kaneel.
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker. De suiker lokt ze, het zout nemen ze mee naar hun nest waar ze uiteindelijk sterven.
Moeten mieren drinken? Mieren hebben vocht nodig om te overleven. Een druppel water is heel groot voor een mier, maar toch slagen ze erin om ervan te drinken. Dit door hun kop met kaken half in de druppel te duwen.
Hoe overleven mieren in de winter? Mieren zijn koudbloedige wezens, wat betekent dat hun lichaamstemperatuur hetzelfde is als de temperatuur in hun omgeving. Wordt het te koud, dan daalt de lichaamstemperatuur van de mier en is het beestje daardoor (vrijwel) niet meer in staat om nog actief bezig te zijn.
Een mierennest kan een meter tot zelfs anderhalve meter diep in de grond zitten.
Hoeveel mieren leven er in een mierennest? In een enkele jaren oud mierennest leven 80-200 mieren (slankmieren bijvoorbeeld), 500-10.000 (wegmieren en steekmieren bijvoorbeeld), 5000-100.000 (bijvoorbeeld schaduwmieren, gele weidemieren en glanzende houtmieren) tot 30.000-1.000.000 (rode bosmieren).
Dat doen ze dus om te ruiken of het een mier van dezelfde kolonie is, zodat ze elkaar niet aan hoeven te vallen. Dit reukorgaan gebruiken ze ook als ze de weg langs het spoor moeten vinden, ze kunnen dit namelijk ook 's nachts gewoon vinden als ze hun ogen al helemaal niet meer kunnen gebruiken.