De werking van een paracetamol begint doorgaans binnen een half uur tot 2 uur en houdt ongeveer 5 à 6 uur aan.
Houdt de pijn aan, dan werkt het goed om de pijnstiller op vaste tijden te nemen, er wordt dan een spiegel opgebouwd in het bloed. Neem ze daarvoor bijvoorbeeld om 7 uur in de ochtend, om 3 uur in de middag en om 11 uur in de avond. Doe dit zo kort mogelijk, bijvoorbeeld een paar dagen.
Je lever breekt de pijnstiller af, maar bij een structurele te hoge hoeveelheid lukt dat niet meer goed." Ook is het volgens de apotheker verstandig om vier uur te wachten na een dosering. "Doe je dat niet en slik je in een keer een veel te hoge dosering, dan kan dat leiden tot acute vergiftiging."
Volwassenen. Oraal: 500–1000 mg per keer, zo nodig respectievelijk elke 4 of 6 uur, met inachtneming van het dagelijkse maximum (zie Let op). Voor de drank/stroop: 20–40 ml per keer, maximaal 125 ml per dag; Rectaal: 500–1000 mg per keer.
Om met die laatste vraag te beginnen: een paracetamol kun je nog best nemen, als hij een dag of een week over datum is. Als hij tenminste op de goede manier bewaard is, zoals aangegeven in de bijsluiter. Droog, niet te warm en niet te vochtig. Dan kan er niet zoveel mee gebeuren binnen die tijd.
Hoeveel paracetamol (vanaf 18 jaar)
Heeft u veel pijn, neem dan direct 2 pillen van 500 milligram tegelijk. Komt de pijn terug, neem de pijnstiller dan op vaste tijden. Zo voorkomt u dat de pijn terugkomt. U mag 3 tot 4 keer per dag 1 tot 2 pillen van 500 milligram paracetamol gebruiken.
Volwassenen: één zetpil van 500 of van 1000 mg tot maximaal 4000 mg per dag. Tussen twee innamen dient minstens 6 uur te liggen. Niet gebruiken in combinatie met andere paracetamol bevattende producten. De aangegeven dosering niet overschrijden.
Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.
Helpt paracetamol dan ook tegen zenuwen? Uit een vergelijkbaar onderzoek, is gebleken dat niet alleen de intensiteit van de emotie verlaagd te zijn, maar vertoonden zowel de mannen als vrouwen die een dosis paracetamol hadden ingenomen ook minder stress toen ze lazen over iemand die fysieke of emotionele pijn leed.
Bij een combinatie van beide pijnstillers, moet je ook rekening houden met de maximale dosis van 4g paracetamol en 1200 mg ibuprofen. Als je ze combineert, wissel je ze best af voor het meest optimale effect. Begin bijvoorbeeld met 500 mg paracetamol. Na drie uur kan je 400 mg ibuprofen innemen.
Paracetamol en ibuprofen zijn niet hetzelfde. Paracetamol werkt pijnstillend koortsverlagend en ibuprofen werkt pijnstillend, koortsverlagend én ontstekingsremmend. Paracetamol is dus een minder zware pijnstiller dan ibuprofen.
Maar of het je pijn beter stilt, ligt aan de klachten die je hebt. Bij hoofdpijn werkt paracetamol goed. Maar voor pijnklachten in de knie door een zwelling of ontsteking is ibuprofen beter. Daar zitten namelijk naast pijnstillende stoffen, ook ontstekingsremmende stoffen in.
Als paracetamol niet helpt, kunt u een NSAID proberen. Bijvoorbeeld ibuprofen, naproxen of diclofenac. Deze pijnstillers werken goed maar kunnen ernstige bijwerkingen geven.
Heb je continue pijn, dan is het wel goed om een spiegel op te bouwen. In dat geval slik je al de volgende pijnstiller, voordat de andere volledig is uitgewerkt. Lees voor de juiste dosering altijd goed de bijsluiter en/of overleg met je huisarts.
Een volwassene mag maximaal vier keer per dag twee tabletten paracetamol van 500 mg innemen. Als de pijn daarmee onvoldoende afneemt, kunt u voor een sterkere pijnstiller kiezen. U kiest dan voor naproxen, ibuprofen of diclofenac.
mogelijk met de diclofenac en bouw vervolgens de paracetamol af. Bij geringe pijn: gebruik paracetamol en bouw dit vervolgens af. Uw arts zal aangeven welk pijnschema voor u geldt. Als de pijn de afgelopen 24 uur acceptabel is geweest kunt u de pijnmedicatie afbouwen.
Paracetamol is géén snoep
Maar helaas kunnen ze ook vervelende klachten geven en bij langdurig gebruik of een te hoge dosering schadelijk zijn. Ja, ook paracetamol. Zie het dus vooral niet als een snoepje en slik het niet te pas en te onpas.
Voor hevige of chronische pijn wordt paracetamol soms ook gecombineerd met zware pijnstillers die nog een trap hoger staan op de pijnladder, namelijk de zwakwerkende opioïden zoals tramadol of codeïne. In combinatie met bijvoorbeeld codeïne wordt het effect van paracetamol nog wat versterkt.
Uit een ander literatuuroverzicht van Cochrane blijkt dat er voor het gebruik van paracetamol bij langdurige neuropathische pijn geen bewijs bestaat. Paracetamol heeft geen effect bij kankerpijn en werkt minder goed dan andere pijnstillers bij migraine en bij acute pijn na een operatie.
Reis door het lichaam
De meeste pijnstillers beginnen pas te werken wanneer ze in je kronkelende darmen terecht zijn gekomen. Kortom, hoe sneller je een pijnstiller in het onderste deel van je maag (antrum) weet te krijgen, hoe sneller de pil oplost en hoe eerder hij werkt. En daarbij blijkt je houding cruciaal.
Paracetamol geeft bij normaal gebruik nauwelijks bijwerkingen. Soms komen overgevoeligheidsreacties voor, zoals huiduitslag, galbulten en koorts. Het advies is om dan direct te stoppen met paracetamol. Je kunt bij een arts navragen of je een andere pijnstiller kunt nemen.
Wil je toch iets innemen tegen de hoofdpijn, neem dan bij het opstaan liever een aspirine of ibuprofen. De combinatie van alcohol en paracetamol is namelijk slecht voor je lever en nieren. Dit is geen aanrader. Het helpt maar een paar uur, en is dus waarschijnlijk al uitgewerkt voordat je wakker bent.
Het is ook een van de pijnstillers die relatief lang werkt, tot wel 12 uur.De pijnstiller die in tabletvorm het langst werkt is diclofenac.
De werking van paracetamol is nog steeds niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk remt paracetamol de vorming van prostaglandines in de hersenen, waardoor de pijnprikkels verminderen. Waar de pijn in het lichaam precies vandaan komt, maakt voor paracetamol niet uit.
Paracetamol is eerste keus bij pijn. * De stof werkt pijnverminderend en koortsverlagend. De kans op bijwerkingen is bij normaal gebruik kleiner dan bij andere pijnstillers. * Bij langdurig gebruik van deze pijnstiller kan op termijn hoofdpijn optreden.