Wol is de warmste stof van allemaal. Dit materiaal isoleert beter dan andere soorten textiel. Het spul houdt schapen immers ook warm genoeg als het buiten vriest. Sla dus genoeg wollen truien in voor de winter.
De stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan andere soorten textiel, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met gekriebel. Dit hoeft niet altijd, als het een goede trui is hoeft hij niet te kriebelen.
De warmste wol is ongetwijfeld yak wol, gevolgd door cashmere. De yak en de chyangra geit leven beide hoog in het Himalaya-gebergte en hebben een enorm dikke vacht om zich te beschermen tegen extreme kou. De wevers die onze sjaals maken, gebruiken alleen het allerzachtste haar van de dieren, de fijnste wol.
Het antwoord op die vraag ligt eigenlijk voor de hand, want dat is wol. De schapenvacht is van nature al isolerend en vochtafdrijvend en is dus ideaal voor in de winter. Verder kunt u fleece dragen om uzelf te verwarmen. Het materiaal is lichter dan wol, maar net zo isolerend en snel drogend.
Omdat katoen gemaakt is van een natuurlijke vezels, ademt de stof beter. Zo wordt transpiratievocht snel opgenomen en blijft je katoenen kleding de hele dag fris. Polyester is daarentegen geen ideale stof voor hoge temperaturen. Pure polyester neemt vocht namelijk slecht op, waardoor de stof zweterig kan aanvoelen.
Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen. Vaak wordt polyester mede om deze reden gemengd met andere stoffen.
Er is zoveel kleding, maar welke stof beschermt het best tegen de kou? Goed isolerende stoffen zijn onder andere wol, zijde en fleece. Ook dons houdt je warm bij extreme kou, maar verliest zijn isolerende functie als het nat wordt. Vermijd wel katoen bij kleden tegen de kou.
Kasjmier: lichtgewicht, maar tot acht keer warmer
Producten van kasjmier kunnen tot acht keer warmer zijn dan die van schapenwol.
MERINOWOL IS SUMMER PROOF
Wol staat er om bekend dat het je warm houdt. Dat komt omdat de wolvezel gekroesd is: de minuscule 'luchtkamers' in het breisel/weefsel zorgen voor goede temperatuur-regulerende eigenschappen. Die open structuur zorgt er bovendien voor dat vocht (waaronder transpiratie) makkelijk verdampt.
De voordelen van goed fleece ten opzichte van natuurlijke vezels zoals wol en katoen zijn onomstreden: fleece neemt vrijwel geen water op, lubbert niet uit, heeft een kleiner pakvolume, weegt minder, transporteert waterdamp (zweet) sneller naar buiten, droogt vlotter en is duurzamer.
De fijnste en duurste wol ter wereld is afkomstig van de vicuña. Het kleine, wilde broertje van de lama was nog niet zo gek lang geleden met uitsterven bedreigd en wordt vandaag opnieuw gedood voor zijn vacht en illegaal verhandeld.
Cashmere wol kan wel acht keer warmer zijn dan gewone schapenwol. Alpacawol is dertig procent warmer dan schapenwol. Maar een schapenwollen deken is veel dikker dan een alpaca plaid en ook hartstikke warm. Persoonlijke voorkeur voor het materiaal speelt mee in de keuze en de prijs is natuurlijk ook niet onbelangrijk.
De wol van een alpaca heeft een isolerende werking en is warmer dan merino wol. Alpaca wol is licht en zacht, heeft een zijde glans en kan gemakkelijk gekleurd worden.
Katoen is een natuurlijk materiaal en is dus ventilerend - enig 'nadeel' is dat een katoenen badjas net iets minder beschutting/warmte zal bieden dan een fleece badjas. Hij is dus wat koeler.
- Polyester : Polyester is een materiaal dat warmte vasthoudt, waardoor u hevig gaat transpireren en geurtjes vasthoudt. Hoewel dit materiaal soepel en bestendig is, is het niet ideaal om in de winter te dragen.
Een comfortabele stof voor een trui is joggingstof. Jogging is een warmte isolerende stof van katoenen breisels. Je vindt bij Textielstad joggingstof in veel verschillende kleuren, allemaal even zacht. Sweatstof, zoals joggingstof ook wel genoemd wordt, is een zachte stof die comfortabel draagt, ademt en soepel valt.
Slow Fashion. Allereerst groeit merinowol erg langzaam, en kan er maar 2 x per jaar 'geoogst' worden. Terwijl de kosten aan onderdak, zorg en voedsel voor het merinoschaap wel 12 maanden per jaar doorgaan.
Krijg je altijd jeuk van wol? Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid. Wol van het Merino schaap, die meestal uit Australië komt, is de fijnste in zijn soort.
Alpacawol klinkt misschien niet zo chique als kasjmir of mohair, toch is kleding van alpacawol heel populair, zoals alpaca ponchos , een apalca trui of heerlijke, warme sjaals. Dit komt door alle prettige eigenschappen van alpacawol. Zo is deze wolsoort heerlijk warm, zelfs warmer dan schapenwol.
De basisregel die je hier moet onthouden: hoe smaller de vezels van de wol, hoe kleiner de kans op een kriebelende trui. Merinowol – afkomstig van het merinoschaap – is bijvoorbeeld een erg fijne variant. En dat wil zeggen: een heerlijk zachte wollen trui die niet jeukt!
cashmère wol herkent men daaraan dat de stof slecht brandbaar is, de zoetige geur van verbrande haren of nagels verspreidt en de rest van de vezels knobbeltjes vertoont die men kan stukwrijven.
De enige wol ter wereld die niet pilt is Alpacawol!
Synthetische materialen
Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester.
Kies bij voorkeur thermisch ondergoed gemaakt van bijvoorbeeld merinos wol. Dit houdt de warmte extra goed vast en zorgt ook voor een optimaal vochttransport. Thermo kleding sluit nauw aan op het lichaam en is gemaakt van elastaan. Hierdoor word je niet beperkt in je bewegingsvrijheid.