Waarom wordt er gestaakt? De christelijke, liberale en socialistische vakbonden hebben opgeroepen tot een nationale staking op maandag 20 juni, uit onvrede met de stijgende prijzen en de dalende koopkracht. Voor hen volstaat de index niet meer om de toegenomen levensduurte het hoofd te bieden.
In 2022 werd er ook verschillende keren gestaakt en stond er steeds een minimale dienstverlening klaar bij De Lijn. Op 20 juni, 20 september en 9 november werd er bijvoorbeeld gestaakt tegen de koopkrachtcrisis. Er reden toen steeds tussen 55 en 61 procent van de bussen en trams.
Op 20 juni 2022 organiseren de vakbonden vakbondsacties en stakingen in heel het land. Tijdens deze actiedag zal er actie gevoerd worden voor het behoud van de koopkracht. Deze acties kunnen aanleiding geven tot afwezigheden binnen uw bedrijf.
De staking is een vorm van protest om kracht bij te zetten aan de wensen van de werknemers. Meestal betreffen die wensen lonen en andere arbeidsvoorwaarden, maar een staking kan ook door werknemers gebruikt worden om aan te geven dat zij het niet eens zijn met het beleid van hun werkgever, of de overheid.
Waarom organiseren de vakbonden een actie- en stakingsdag? De vakbonden hebben zowel eisen voor de regering als voor de werkgevers. Zo vinden ze dat de regering meer maatregelen moet nemen om de koopkracht van werknemers en uitkeringstrekkers te versterken.
Is staken strafbaar? Stakingsrecht. Werknemers mogen staken en dus (tijdelijk) hun werk neerleggen volgens het stakingsrecht. Het collectief actierecht is vastgelegd in artikel 6:4 van het Europees Sociaal Handvest.
Voor de trams gaat het om lijn 3, 4, 7, 8, 9, 51 (tussen Van Haelen en Kerkhof van Jette) en 92. Deze bussen rijden ook: lijnen 29, 34, 45, 46, 53, 56, 59, 65, 71, 73, 87 (verlengd tot Zwarte Vijvers), 88 en 95. Alle andere lijnen worden niet bediend. DE MIVB heeft online ook een hinder-attest voorzien.
Zolang hij maar niet werkt. In principe kan een stakende werknemer dus gewoon naar huis of in de kantine een broodje eten." Maar meestal wordt een staking gecombineerd met een demonstratie, vertelt onderzoeker Kösters van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).
Als je effectief deelneemt aan de staking, moet je directeur hiervan op de hoogte brengen uiterlijk op het ogenblik waarop je opdracht normaal zou aanvangen. Een stakend personeelslid kan voor geen enkele opdracht opgeëist worden, dus ook niet voor bijvoorbeeld een personeelsvergadering of een oudercontact.
Hoe hoog is de stakingsuitkering? De uitkering is gebaseerd op een normbedrag dat elk half jaar wordt aangepast. Vanaf 1 januari 2023 is het normbedrag €81,93.
Een stakingswet hebben we niet. Die is ook niet nodig, want in Nederland geldt het Europees Sociaal Handvest. Daarin staat dat je als werknemer mag staken als werkgevers en vakbonden het niet eens worden over de inhoud van de cao.
In bepaalde paritaire comités, onder andere in de non-profitsector, gelden maatregelen omtrent de verzekering van prestaties of diensten. Werknemers die volgens de sectorale bepalingen een 'minimumdienstverlening' moeten verstrekken, mogen niet staken en ontvangen hun normale loon voor de prestaties die ze leveren.
De stakingen lopen van 04.00 tot 03.59 de volgende dag.
2023 begint met veel stakingen
In gemeenten, bij het streekvervoer, ETOS, PostNL, het regionale treinvervoer, de touringcars, drankhandels, technische groothandel, sociale werkbedrijven, spuitgieterij Berry Promens en de Bijenkorf zijn dit jaar acties en stakingen geweest.
Geen stakingen in het streekvervoer
De stakingen in het regionale streekvervoer bij de streekvervoerders Arriva, Transdev (incl. Breng, Overal, OV regio IJsselmond), Qbuzz (incl U-OV), EBS, Keolis (incl Syntus Utrecht en Allgo), RET Bus, Hermes en Connexxion zijn van de baan.
Er zijn twee soorten stakingen: wilde en georganiseerde stakingen.
Kan ik een staking weigeren als werkgever? Je werknemers mogen deelnemen aan een actiedag zonder dat ze je akkoord nodig hebben. Je kan je hier als werkgever niet tegen verzetten. Let wel: voor bepaalde paritaire comités, zoals in de non-profitsector en ziekenhuizen, geldt een verplichting tot minimumdienstverlening.
In principe hebben werknemers die staken geen recht op loon. Werknemers schorten hun verplichting om te werken tijdens een staking op, waardoor zij hun aanspraak op loon verliezen.
Bij een wilde staking van korte duur is de werkgever verplicht om werkwilligen door te betalen. Zulke acties liggen in de risicosfeer van de werkgever. De werkwilligen moeten zich wel als zodanig laten registreren en zich buiten de actie houden (zij mogen dus niet achter de schermen meewerken aan de actie).
Nadelen staking crypto
Via crypto staking verdien je beloningen in de vorm van crypto. Hoewel je misschien meer cryptocurrency hebt, kan de waarde van deze activa in de loop van de tijd aanzienlijk stijgen en dalen. Daardoor kunnen daadwerkelijke beloningen lager uitvallen dan verwacht.
Is een staking onrechtmatig, dan kan de werkgever naar de rechter stappen om de staking onrechtmatig te verklaren en een dwangsom op te leggen voor elke dag die de stakers niet werken. Staken de werknemers de volgende dag nog, dan zullen zij deze dwangsom moeten betalen.
Wie niet kan werken omwille van een staking wordt door de werkloosheidsreglementering als tijdelijke werkloze beschouwd. In welbepaalde gevallen kan deze tijdelijke werkloosheid recht geven op een uitkering.
Op dit moment zijn er geen grote landelijke verstoringen in het openbaar vervoer. Zodra er grote landelijke verstoringen zijn in het openbaar vervoer dan wordt dat op deze pagina gemeld. Op dit moment zijn er geen grote landelijke verstoringen in het openbaar vervoer.
Staken is ons laatste redmiddel om Nederland duidelijk te maken dat arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden van buschauffeurs, tram- en treinbestuurders per direct verbeterd moeten worden.
Voor donderdag 16 maart 2023 tot en met vrijdag 24 maart 2023 zijn er geen landelijke stakingen in het regionale streekvervoer gepland. Als de vakbonden geen akkoord bereiken dan volgen er vanaf woensdag 29 maart 2023 en donderdag 30 maart 2023 weer landelijke stakingen in het streekvervoer.