Een psychiater is een medisch specialist die, zoals alle artsen, bevoegd is tot het voorschrijven van medicatie. Voor veel psychiatrische aandoeningen zijn medicijnen beschikbaar die een bijdrage kunnen leveren aan een behandeling van uw klachten.
Een psychiater bekijkt jouw ziekte, de verslaving, door een medische bril. Zo stelt deze mentale stoornissen vast zoals een angststoornis, depressie of een bipolaire stoornis. Hiervoor mag deze arts medicijnen voorschrijven.
Wanneer naar een psychiater? Een psychiater is er voor de behandeling van vrijwel alle psychische stoornissen. Hij of zij behandelt bijvoorbeeld psychoses en depressies en helpt mensen die het gevoel hebben vastgelopen te zijn door een psychiatrische aandoening.
Psychische klachten hebben te maken met jouw emoties, gedachten en je gedrag. Voorbeelden van psychische klachten zijn bijvoorbeeld somberheid, angstklachten en stressklachten, maar je klachten hoeven niet zo concreet te zijn.
Veel voorkomende psychische klachten zijn somberheid, slapeloosheid en een angstig en gespannen gevoel. Het kan ook gaan om klachtpatronen die geduid worden als stress- of spanningsklachten, overspanning en burn-out.
Een diagnose wordt (na verwijzing door de huisarts) vastgesteld door een psycholoog of psychiater. Deze kijkt naar al je klachten en symptomen door vragen te stellen en naar je te luisteren, soms vragenlijsten af te nemen en je gedrag te observeren.
Tijdens een afspraak met een psychiater zit je gewoon aan een tafel. Je eerste afspraak met een psychiater duurt ongeveer 45 minuten. De psychiater zal vragen aan je stellen. Als je geen antwoord weet is dat niet erg!
Diagnostiek en behandeling zijn gericht op het denken, voelen, willen, oordelen en doelgericht handelen. De psychiater bekijkt de psychopathologie vanuit een ontwikkelingsperspectief en houdt rekening met de sociaal-maatschappelijke en culturele context waarin de patiënt zich bevindt.
Een psychiater is een gespecialiseerde arts die mensen met ingewikkelde, ernstige psychische klachten onderzoekt en behandelt. Een psychiater kan daarbij medicijnen voorschrijven. Ook kan een psychiater advies geven aan bijvoorbeeld de huisarts over iemand met psychische klachten.
Artsen schrijven het voor bij psychose, schizofrenie, manie, onrust, posttraumatische stressstoornis en ernstige misselijkheid.
Je kunt niet naar een psychiater zonder verwijzing van een huisarts. Een psychiater behandelt namelijk complexe psychologische klachten en mag ter aanvulling op zijn of haar psychologische behandeling ook medicatie voorschrijven. Bij ernstige problemen is een verwijzing dus noodzakelijk.
Afhankelijk van de problemen waar je mee kampt heeft het zin om zowel onder behandeling van een psycholoog en een psychiater te staan. Met een psycholoog kun je gesprekken voeren om mentaal beter in je vel te komen zitten en de psychiater kan je medicijnen voorschrijven bij ernstige psychische problemen.
Een psychiater is, in tegenstelling tot een psycholoog, een medisch arts. Een psychiater heeft dan ook in eerste instantie medicijnen gestudeerd, en heeft zich daarna gespecialiseerd tot psychiater. In de vervolgopleiding voor psychiater is ook de opleiding tot psychotherapeut opgenomen.
Als het blijkt dat de psychische klachten zo complex zijn of je een risico bent voor jezelf of anderen, krijg je direct een doorverwijzing naar een psychiater. Mensen die nog nooit eerder psychische hulp hebben ontvangen, komen meestal eerst bij een (GZ-)psycholoog terecht.
U bent vrij om zelf contact op te nemen met een psycholoog of psychotherapeut. Een verwijzing van een arts of een andere hulpverlenende instantie is niet noodzakelijk. Hoe lang duurt een sessie? Een individuele sessie duurt 50-60 min.
Geheimhoudingsplicht psycholoog: Je kan en mag alles bespreken. Wat je wil bespreken met een psycholoog is helemaal aan jou. Je mag het hebben over jouw leven, je gevoelens, je gedachtens, je angsten, je ouders, vrienden, relatie, familie. Over je studie, werk of je thuissituatie.
Hoe lang duurt een consult? Gemiddeld 50 minuten, koppel-en gezinsgesprekken duren soms anderhalf uur.
Alleen een deskundige, zoals een psychiater, kan vaststellen of u een persoonlijkheidsstoornis heeft. Deze doet daar eerst onderzoek naar bij u. Hij onderzoekt hoe u over zichzelf denkt en hoe anderen over u denken.
Persoonlijkheidsproblemen ontwikkelen zich in de adolescentie (12 – 23 jaar). Er wordt niet altijd positief over een persoonlijkheidsstoornis gesproken, omdat de kenmerken van jongeren met deze stoornis invloed hebben op veel persoonlijke en sociale situaties.
Uw zorgverzekeraar vergoedt geheel of gedeeltelijk uw behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Elke zorgverzekeraar kan de vergoeding anders regelen. Kijk daarvoor in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering of neem contact op met uw verzekeraar.
Angststoornissen staan bovenaan de top 10 van meest voorkomende psychische stoornissen.
Deze ziekten worden gekenmerkt door moeilijke periodes, lichamelijke en geestelijke pijn. Deze mensen hebben veel problemen in het dagelijks leven, zoals moeite met werk, relaties, soms ook met persoonlijke hygiene.
'Onder psychiatrische aandoeningen versta ik de ernstigere ziektebeelden. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om ernstige depressies, angststoornissen en psychoses of psychiatrische problematiek bij dementie. Bij psychische aandoeningen gaat het om lichtere vormen daarvan, zoals somberheid bij rouw.