79% van de Nederlanders drinkt minstens een keer per week koffie, 66% geniet dagelijks van zijn of haar 'bakkie'. 73% van de Nederlanders drinkt minstens een keer in de week thee, 44% dagelijks. Gemiddeld drinken we 4 koppen koffie per dag, en bijna 3 koppen thee.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Gezondheidsvoordelen van koffie
Zo heb je ongeveer tien procent minder risico op hartziekten als je twee tot vier koppen per dag drinkt. Ook is er sterk bewijs dat je zo'n dertig procent lager risico hebt op diabetes type 2 als je vijf koppen koffie per dag drinkt, in vergelijking met geen koffie op een dag.
Nederland koffieland
Mannen van 19 – 50 jaar drinken dagelijks gemiddeld 524 gram koffie, tegenover 702 gram door mannen van 51 – 79 jaar. Voor vrouwen is de toename naar leeftijd (met 84 procent) sterker: van 321 gram naar 592 gram, dan voor mannen, waarbij een toename van 34 procent te zien is.
Het is duidelijk dat er maar één nummer 1 kan zijn. De terechte winnaar is Finland. Hier wordt er namelijk 2.64 koppen koffie per dag per inwoner gedronken. Dat is bijna een hele kop koffie meer dan Nederland.
Je lichaam went echter snel aan cafeïne en je raakt er makkelijk aan verslaafd. Wanneer je stopt met koffie drinken, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen van de cafeïne, zoals spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid.
Hebben we jarenlang met schuldgevoel koffie gedronken, blijkt dat nergens voor nodig. Sterker nog: het goedje heeft zelfs voordelen voor je gezondheid – met of zonder cafeïne.
De cafeïne in 1 à 2 kopjes koffie per dag is opwekkend en vermindert het gevoel van vermoeidheid. Ook het geheugen, de alertheid en motivatie nemen iets toe. Meer koffie drinken geeft geen groter effect. Sterker nog, een teveel aan cafeïne leidt tot prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid en hartkloppingen.
Kortom: thee beter dan koffie
Thee smaakt voor veel mensen beter dan koffie, is gezonder voor je, heeft meer antioxidanten dan koffie (ook al bevat groene thee maar ongeveer de helft van de hoeveelheid cafeïne als koffie), bevat minder calorieën dan koffie én zit boordevol voedingsstoffen.
Afkickverschijnselen treden op na 12 tot 24 uur na het stoppen met cafeïne en duren tussen de 2 en 9 dagen2,3. De piek is ergens tussen de 20 en 51 uur na het stoppen met cafeïne. Hoe heftig de verschijnselen zijn hangt af van de hoeveelheid cafeïne waaraan je lichaam gewend is geraakt.
Hoe lang duurt afkicken van koffie? Hoe lang het duurt voordat je volledig afgekickt bent van koffie, is vooral afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je dronk. Gemiddeld duurt het 48 uur tot 2 weken.
In koffie zit cafeïne. Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen.
Ouderen (55+) drinken vaker dagelijks koffie (87%) dan jongeren (16 – 34 jaar) (35%). Dit geldt ook voor thee (49% vs 36%). Minder dan 1 kopje 1 - 2 kopjes 3 - 4 kopjes 5 - 6 kopjes 7 kopjes of meer Hoeveel kopjes koffie drink jij gemiddeld op een dag dat je koffie drinkt?
Koffie kan de kans op verschillende soorten ziekten verkleinen, zoals hart- en vaatziekte, alzheimer en diabetes. Koffie is uiteraard geen wondermiddel, maar 1 á 2 kopjes per dag kan bijdragen aan een gezond lijf. Zo zit koffie boordevol magnesium en chroom.
Cafeïne. Een kop koffie zit vol met cafeïne, dit zorgt ervoor dat je sneller wakker wordt en meer energie hebt. Dit is natuurlijk hartstikke fijn om je dag mee te beginnen, maar het is dus niet persé heel goed voor je. Daarom kun je in plaats van koffie de dag dus beter beginnen met thee.
Koffie zonder melk is gezonder
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
Als je water te hard is, dan zal je koffie waarschijnlijk bitter en flauw smaken, aangezien een hoge hoeveelheid bicarbonaat de waarneming van zuurheid verbergt. In plaatsen met te zacht water (minder dan 100 ppm) zal je koffie zwak en zuur smaken.
Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie.
Dat deze reactie verschilt per individu komt door de verschillen tussen mensen in afbraaksnelheid van cafeïne, gevoeligheid voor cafeïne en gewenning. Zo valt na koffieconsumptie iemand die dagelijks koffie drinkt makkelijker in slaap dan iemand die maar af en toe koffie drinkt.
De prijs van de populaire koffiebonen staat op zijn hoogste punt in tien jaar, terwijl de kwaliteit van de koffieboon door klimaatverandering steeds meer onder druk staat. Voor de koffie-industrie geldt dat de nog groene bonen in een jaar tijd dubbel zo duur geworden.
80 procent van de Nederlanders drinkt regelmatig koffie. Gemiddeld consumeren zij 3 kopjes per dag, 70 procent van de koffieleuten drinkt hun bakkie voornamelijk thuis, terwijl de rest er graag de deur voor uit gaat. Dat bleek vorig jaar uit cijfers van de Koninklijke Vereniging voor Koffie en Thee.
In Nederland drinken wij graag koffie om ons op te warmen, dit zie je ook terug in Scandinavische landen, waar de consumptie van koffie ook bovengemiddeld is.