Feliway is een verdamper of spray die kalmerende kattenferomonen afgeeft. Telizen is een voedingssupplement dat katten helpt ontspannen. Gabapentine wordt bij de mens gebruikt tegen epilepsie en zenuwpijn. Ook bij katten heeft dit middel een kalmerend effect.
Extract van valeriaan (Valeriana Officinalis) werkt rustgevend, zowel bij mensen als bij katten. Bovendien vinden veel katten de geur van valeriaan heel aantrekkelijk. Zo hebben de zakjes van bepaalde rustgevende theesoorten (kruidenthee) een magnetisch effect op katten vanwege de valeriaan die er inzit.
Zorg voor een veilige omgeving
Het moet een rustige ruimte zijn, dus niet op de gang naar het toilet, waar je kat zich kan afzonderen om kalm te blijven. Zet de kattenbak op deze veilige plek en zet zijn speeltjes, eten en een waterbakje bij hem neer – alles wat hij nodig heeft voor een rustige avond.
Het aanbieden van meer ligplekken, eet-, drink- en kattenbakken en verstopplaatsen op veilige plaatsen kan helpen. Als de stress van tijdelijke aard is, bijvoorbeeld werklui die in huis aanwezig zijn, kan het tijdelijk uit huis plaatsen van de kat soms helpen.
De meest simpele manier is je kat gewoon aandacht te geven. Geef je kat wat van je tijd met volledige aandacht en aai en krab je kat op zijn of haar favoriete plekjes zoals de kin, achter de oren, de wangen achter de snorharen en de plak waar de staart begint.
Katten daarentegen, gebruiken oogcontact met hun baasjes om liefde te tonen en kijken vaak alleen rechtstreeks in de ogen van degenen die ze vertrouwen en liefhebben. Katten maken vaak oogcontact met neergeslagen oogleden en langzaam knipperen. Dit wordt beschouwd als een katachtige versie van een kus.
Een verandering in de omgeving kan ervoor zorgen dat je kat meer is gaan miauwen en onrustig is. Het gaat dan vaak om een verandering in de leefomgeving, zoals verandering van inrichting, een verhuizing of een verandering in gezinssamenstelling (een baby bijvoorbeeld).
Spelen, spelen, spelen
Hengeltjes met veren eraan bijvoorbeeld doen het altijd goed. Speel liever een aantal keer per dag 5 minuten dan in 1x 15 minuten achter elkaar. Speel op momenten dat de kat actief is. Beweeg speeltjes van de kat af (een prooi zou ook nooit naar de kat toe lopen).
Als je lieve woordjes zegt tegen je kat, dan doe je dat normaal gesproken niet op een schreeuwende manier. Vaak praat je op een zachte toon en daar reageren ze snel op." Volgens Spijkerman wordt dit verschijnsel verklaard doordat de meeste van hun prooidieren ook die zachte klanken maken.
Verras je lieve huisgenootje af en toe met iets nieuws om mee te spelen en kies ook bewust voor speeltjes waar jullie samen plezier aan beleven. Je kat gaat het enorm waarderen als jullie samen die momenten delen! Berg speeltjes ook af en toe op en wissel af om ze extra spannend te houden.
Een kat bijt tijdens spelen, uit verveling, uit angst of vanwege pijn. Kittens leren al vroeg in hun leven dat speels bijten oké is, mits het niet te hard gaat. Maar als je kat niet van zijn moeder of van andere kittens zijn grenzen heeft geleerd kan het zijn dat hij hard bijten niet als gevaarlijk beschouwt.
Valeriaan voor katten
Zo wist Hippocrates al van de kalmerende werking op mensen en ook tegenwoordig wordt het middel veel gebruikt om te ontspannen en beter te kunnen slapen. De meeste mensen vinden het kruid stinken, terwijl katten gek zijn op de geur. Valeriaan werkt rustgevend op zo goed als iedere kat.
Kale plekken, zichzelf terugtrekken of overmatig likken zijn typische symptomen van stress bij katten. Stress komt voor bij elk levend organisme, zo ook bij onze katten. Elke kat reageert anders op stress, wat komt door wat hij of zij als kitten heeft meegemaakt tijdens de eerste socialisatieperiode.
Bijten tijdens aaien
Niet alle katten houden van aaien of ze vinden aaien wel fijn maar niet te lang of niet op bepaalde plekken. Als je kat tijdens het aaien bijt, wil hij dat je stopt met aaien. Het bijten lijkt soms uit het niets te komen, maar als je de lichaamstaal van je kat leert lezen, kun je het zien aankomen.
Signalen waarmee je kat laat weten dat hij niet geheel gelukkig is, kunnen zijn: Binnenshuis krabben aan deurposten, muren en meubels. Sproeien op muren en meubels. Bij jou uit de buurt blijven door zich te verstoppen in de kast of onder het bed.
Een kat koel houden gaat prima met water. Over het algemeen zijn katte geen grote drinkers dus is het belangrijk dat het baasje het drinken aantrekkelijk maakt voor de kat. Je kunt dit doen door wat zelfgemaakte bouillon toe te voegen aan het water.
Een gelukkige kat herkennen aan lichaamstaal
Oren naar voren gericht, ze staan mooi rechtop. Snorharen naar voren. Staart in een ontspannen vraagteken in de lucht. Ontspannen liggen én echt/diep slapen.
Als je kat graag bij je komt zitten, en ook nog eens lekker bij je in slaap valt, is dat een teken dat hij jou helemaal vertrouwt. Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag.
Er zijn verschillende oorzaken voor het overmatig miauwen van katten. Een kat miauwt bijvoorbeeld om aandacht te krijgen van zijn baasje, maar ook uit verveling of angst. Daarnaast kan er ook een medische oorzaak zijn voor het vele miauwen, zoals dementie of een ziekte.
Een kat kan dus van gezelschap houden en je achterna lopen omdat hij graag bij je in de buurt is. Een kat die je overal volgt, tot in de wc toe, kan echter ook verveeld zijn. Zeker voor katten die binnen worden gehouden, ben je als eigenaar een leuke bron van afleiding.
Kortom, niets wees op enig teken van verlatingsangst. Katten 'missen' ons dus niet. Wij hen misschien wel als we op vakantie zijn, maar wij zijn dan ook sociale dieren en lijken eigenlijk meer op honden.
Is je kat koppig en wil hij of zij niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent "ik hou van je". Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting.