Gember is ook zeer geschikt om in te vriezen en blijft hierdoor nog langer houdbaar. Het handigst is om de gember eerst te snijden of te raspen voordat je het in een bakje in de vriezer zet. Hierdoor kun je elke keer precies de hoeveelheid gember pakken die je nodig hebt. Ontdooien voor gebruik is niet nodig!
Op kamertemperatuur, buiten de koelkast blijft een stuk gemberwortel vaak wel een week goed voordat 'ie zacht wordt en niet meer zo lekker is. In de koelkast kun je hem een stuk langer bewaren: 3 weken. In de vriezer blijft verse gember het langst houdbaar. Ingevroren gaat de smaakmaker namelijk wel tot een jaar mee!
Moet je gember schillen (voor thee)?
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.
Verse gember kun je heel makkelijk verwerken in verschillende gerechten. Schil de knol en hak of rasp deze fijn. Wok het samen met andere specerijen van tevoren in de hete olie voordat je andere ingrediënten toevoegt. Zo wordt gember als basissmaakmaker in veel Oosterse gerechten gebruikt.
We adviseren niet meer dan drie koppen pure gemberthee te drinken per dag. Dit is dus het geval bij onze theeblends met gember. Als de gember in een blend zit met andere thee en kruiden kan je er al meer van drinken. Maar het is bij iedere persoon anders, dus ervaar vooral zelf je grens.
Voor een gezonde bloedsomloop is ook de kracht waarmee het bloed tegen je vaatwanden duwt van belang. Dit wordt je bloeddruk genoemd. Doordat gember veel kalium bevat helpt deze krachtige wortel ook een normale bloeddruk in stand te houden.
Buikvet verbranden met gember: kan dat? Ja, maar het effect is veel sneller zichtbaar wanneer je meer gaat bewegen en de rest van je eetpatroon ook aanpakt. Gember helpt jouw lichaam bij het afslanken omdat het de volgende positieve eigenschappen heeft. Gember heeft een vochtafdrijvende werking.
Volgens het National Center for Complementary and Alternative Medicine, kan gember bijwerkingen hebben zoals gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Verder kan je ook last hebben van brandend maagzuur, oprispingen en diarree. Het actieve ingrediënt in gember, gingerols, versnelt de vertering van voedsel.
Gember is een vitaminebom
Gingerol is de stof die voor de scherpe smaak zorgt, en heeft een positief effect op de lever. Verder bevat gember vitaminen B2, B6 en vitamine C. Daarnaast bevat het een hoop mineralen zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.
De schil van gember is bruin en droog, maar in feite is hij perfect te eten. Koop je een gemberknol in de supermarkt, dan volstaat het om de schil goed af te spoelen. Je kan eventueel ook een spons gebruiken.
Zowel citroen als gember heeft ontstekingswerende eigenschappen wat helpt om leverontsteking tegen te gaan en de activiteit van de lever bevordert. Wat dan weer goed is om een paar pondjes kwijt te raken. Deze krachtige combinatie geeft je stofwisseling een boost en verbrandt meer calorieën.
De wortelstok is witgelig met soms -en dat is zeldzaam- een dunne, licht blauwe ring van binnen. Deze ring duidt op de aanwezigheid van een zeer krachtig eiwitsplitsend enzym, zingibain.
Rauw is het scherp en pittig van smaak, zoals we allemaal kennen. Maar door gember te koken, stoven of bakken verandert de smaak. Met bakken behoudt gember zijn scherpte het meest. Door te koken wordt deze aromatisch en zacht.
GEMBER BEWAREN IN DE VRIEZER
Het handigst is om de gember eerst te snijden of te raspen voordat je het in een bakje in de vriezer zet. Hierdoor kun je elke keer precies de hoeveelheid gember pakken die je nodig hebt. Ontdooien voor gebruik is niet nodig! Op deze manier blijft de gember ± 3 maanden houdbaar.
Gekonfijte gember is niet zo gezond en staat niet in de Schijf van Vijf. Dit komt, omdat gekonfijte gember erg veel toegevoegde suiker bevat. Gember is gezond en staat in de Schijf van Vijf. Alleen gekonfijte gember kun je beter links laten leggen.
Vul de pot met potgrond en plaats de gember in het midden van de pot met de knoppen naar boven gericht. Bedek de wortel daarna met een dun laagje aarde. Geef je plant vanaf dat moment iedere dag een beetje water, totdat 'ie blaadjes krijgt. Eén keer in de maand kun je plant eventueel nog wat extra plantenvoeding geven.
Gember heeft bloeddrukverlagende eigenschappen en verdunt het bloed van nature.
Gemberpoeder werkt 10x sterker dan verse gember en bevat meer actieve componenten en nutriënten. Dit komt doordat het verhitten en drogen van de wortel ervoor zorgt dat sommige bestanddelen omgezet worden in nog beter werkzamebestanddelen. Reden genoeg dus dit lekker aan je eten toe te voegen.
Gember zorgt ervoor dat je langer verzadigd bent, blijkt uit een onderzoek onder mannen met overgewicht. Dit kan helpen bij het afvallen doordat je minder snel geneigd bent om te gaan snacken en ongezonde tussendoortjes te eten.
Als je iedere dag een heerlijke kop gemberthee zet is er niet zoveel aan de hand. Echter, als je het gevoel hebt dat je teveel gember eet op een dag, dan kun je toch maar beter oppassen. Te veel gember kan namelijk schadelijk zijn voor je maag en darmen.
Waarom brandt gember in je keel? Gember is een erg krachtige specerij. Gember heeft een vrij sterke en uitgesproken geur een ook de smaak is sterk en bitterachtig. Doordat in gembershots, ook bij het gebruik van G'nger, een zeer hoog gehalte gember aanwezig is, geeft dit een brandende sensatie in de keel.
Teveel gember binnenkrijgen kan zorgen voor een verlaagde bloeddruk en maag- en darmklachten. Wie een hoge bloeddruk van zichzelf heeft, kan misschien de verlaagde bloeddruk als prettig ervaren.
Heb je last van een opgeblazen gevoel of brandend maagzuur? Een kleine hoeveelheid gember kan al snel verlichting geven. Omdat gember de stofwisseling op gang helpt, kan het drinken van een beetje gemberthee helpen bij maag- en darmklachten.
Maak een kopje van deze thee met citroen om het ongemak te verlichten. Dat gemberthee helpt tegen misselijkheid, komt vooral door het stofje gingerol. Dat zou hoogstwaarschijnlijk komen, omdat de gingerol de maag tot rust brengt én invloed heeft op het gedeelte van de hersenen dat voor braakneigingen zorgt.
Gember-, citroen- en honingthee met een snufje kaneel wordt vaak gebruikt om verkoudheid en sinusitis tegen te gaan. Al deze kruiden bevatten krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen je weerstand een krachtige boost geven. Ze hebben echter veel meer geneeskrachtige voordelen.