Het woord hummus ('kikkererwtenpuree') kan uitgesproken worden als [hoemoes], met twee keer de [oe] van moes, en als [humus], met twee keer de [u] van mus. De [oe] van [hoemoes] komt van het Arabisch, de taal waaraan het woord is ontleend. [Humus] is de vernederlandste uitspraak.
Het Groene Boekje geeft uitsluitsel: het is … hummus. Met 2x een 'u' en 2x een 'm'. Ook humus bestaat, maar dat is niet eetbaar. Humus is 'teelaarde'.
Gnocchi - [Njok-kie] Dit Italiaanse gerecht met zachte aardappelballetjes blijkt vrij ingewikkeld om uit te spreken, want er komen vele verschillende versies voorbij. Njok-kie is de enige juiste uitspraak.
Ciabatta
De juiste uitspraak is geen 'siejabatta' maar tsjabatta, dus met de klank zoals in 'Tsjechië'. De klemtoon ligt zoals bij alle Italiaanse woorden op de voorlaatste lettergreep, dus leef je uit en spreek het lekker dramatisch uit de volgende keer als je deze broodjes bij de bakker koopt.
Volgende keer bestel jij gewoon een latte macchiato, dat je uitspreekt als 'makkiato' en niet als 'masji-ato'.
Skyr – je spreekt het uit als skir – bestaat al meer dan duizend jaar in IJsland.
Tagine (ook wel tajine, spreek uit: 'tah-ZJIEN') is een slow stoofgerecht uit de Marokkaanse keuken.
Chipotle (spreek uit als tsji-pot-lé) is gerookte jalapeñopeper die gebruikt wordt als smaakmaker in diverse Mexicaanse gerechten.
Hummus (Arabisch حمص بطحينة, hommos bi tagina; Hebreeuws חומוס, choemoes) is een puree op basis van kikkererwten, sesamzaadsaus (tahin) en enkele andere ingrediënten. Het woord wordt ook wel geschreven als humus, hoummous of hoemoes, maar die spelwijzen komen niet voor in het Groene Boekje.
Hummus is een puree van onder andere kikkererwten. Kikkererwten vallen onder peulvruchten en zijn goed voor je gezondheid. Ze verlagen onder andere je cholesterolgehalte, wat helpt om de bloedvaten gezond te houden.
Over het algemeen hebben de hummus varianten met groente de meest gezonde samenstelling, oordeelt de Consumentenbond. Die scoren het vaakst een A. Daarna komen de pikante varianten, gevolgd door de naturel hummus en de hummus met kruiden. De hummus soorten met fruit scoren het laagst, vooral C's en nooit een A.
Quinoa kan in het Nederlands op twee manieren worden uitgesproken: als [kienoowaa], met drie lettergrepen en de klemtoon op de tweede lettergreep, en als [kienwaa], met twee lettergrepen en de klemtoon op de eerste lettergreep.
Quesadilla (spreek uit: 'kee-sa-DIE-ja') betekent letterlijk 'klein kaasding'.
Guacamole kan zowel uitgesproken worden als gwaka-mole en waka-mole. Net hoe zacht je de g wilt hebben.
Tzatziki spreek je uit als: zat-zie-kie.
Tabouleh. Wordt ook wel geschreven als taboelé, wat helpt bij de uitspraak. Want die is dus niet ta-boel, maar ta-boe-lee.
Het woord mascarpone kan als [maskarpoonee], met achteraan een lange [ee], of als [maskarpoonə], met achteraan een toonloze e, zoals in de, worden uitgesproken.
Drambuie (uitgesproken als drem boewie of drem bjoewie) is een likeur die op basis van Schotse whisky gemaakt is. Andere ingrediënten zijn kruiden en heidehoning.
Bij de uitspraak van melk mag er een korte toonloze e te horen zijn tussen de laatste twee medeklinkers: [melək]. Het is niet verzorgd om een te duidelijke toonloze e te laten horen.
Een koffie verkeerd is koffie met een grote hoeveelheid warme, opgestoomde melk en een klein laagje melkschuim. De verhouding staat gelijk aan 1/3 koffie en 2/3 melk. Waar we in Nederland de term koffie verkeerd gebruiken, wordt de koffie in België een Lait Russe genoemd en in Italië een Caffé Latte.
Cappuccio staat voor 'kap' in het Italiaans. Het woordje 'ino' is een verkleinwoord. Het hele woord 'cappuccino' betekent dus eigenlijk 'kleine kap'. Deze kap werd vanaf de 16e eeuw gedragen door kapucijner monniken.
Waarom heet het koffie verkeerd? Vaak wordt koffie met een scheutje melk geserveerd. Maar bij een koffie verkeerd is de verhouding precies anders, in feite dus melk met een beetje koffie. Vandaar de naam koffie verkeerd.
Spaghetti bolognese (spaghetti alla bolognese in het Italiaans, spreek uit: 'spa-GET-tie allah bolo-NJEH-seh') is een hoofdgerecht bestaande uit spaghetti (lange dunne slierten pasta) met daaroverheen een bolognesesaus.