Bijvoorbeeld 's morgens de ene borst afkolven terwijl de baby uit de andere drinkt. Of als er een voeding wegvalt, kolf je die af. Goed ontbijten voordat je aan het werk gaat, dat verhoogt je kolfopbrengst. Als je kolvende collega's hebt, organiseer samen te gaan kolven.
Wanneer niet kolven
De baby krijgt misschien wat minder borstvoeding en wat meer kunstvoeding binnen, maar dit is waarom we het niet aanraden. Kolven is duur (huur of aankoop van een kolf). Kolven is vermoeiend en tijdrovend. Kolven vermindert het plezier dat de moeder heeft in de borstvoeding.
Het is belangrijk om minstens 7 keer per dag te blijven kolven. De melkproductie neemt geleidelijk toe. Een volledige productie van 750 ml is normaal. Bedenk dat je baby in een normale situatie ook 's nachts zou drinken en dat te volle borsten de toeschietreflex en de melkproductie belemmeren.
Als je structureel extra gaat kolven, maak je (te) veel moedermelk aan. Het is vaak voldoende om één keer extra te kolven ergens op de dag. Een goed moment om extra te kolven is bijvoorbeeld na de ochtend voeding. Na de ochtend voeding heb je namelijk meestal wat meer melk.
Het aantal keren per dag dat je baby ontlasting produceert en urineert, geeft goed aan of hij of zij genoeg melk krijgt of niet.
Lage melkproductie
Als je baby na het geven van borstvoeding onrustig is, op je tepel of op zijn vuistje blijft sabbelen, of huilt, kan het zijn dat hij nog niet genoeg heeft gegeten. Leg je baby dan nogmaals aan je borst. Blijft je baby daarna nog steeds onrustig, kan het zijn dat je te weinig melk produceert.
Afgekolfde melk kan worden toegevoegd aan reeds ingevroren moedermelk, maar alleen als de melk die je wilt toevoegen van tevoren is gekoeld in de koelkast.
Kolf minimaal 7 tot 8 keer per 24 uur. Elke keer kolf je 15 minuten.
Voormelk en achtermelk bestaat niet
Maar het is niet zo dat er een moment is waarbij je moedermelk van voormelk naar achtermelk omschakelt. Het is een geleidelijk proces en er is dus ook geen sprake van voor- en achtermelk. Hoe vet je moedermelk is, heeft te maken met hoe leeg je borst is.
De meeste melk komt tijdens de eerste minuten van kolven, zeer langdurig kolven is daarom niet zinvol en erg vermoeiend. Tien tot vijftien minuten per keer is voldoende.
Ook wel powerkolven, of powerpumping genoemd. In 2 tot 3 dagen geef je je melkproductie een flinke oppepper zonder dat je daar al te veel moeite voor hoeft te doen.
Je hebt geen speciaal dieet nodig wanneer je borstvoeding geeft, maar wat je eet moet qua voedingswaarde gebalanceerd zijn. Dat betekent voldoende groenten en fruit, alsook volkorenproducten zoals haver, bruine rijst en volkoren graanproducten en -brood.
Je baby heeft dan niet voldoende trek als hij aan de borst komt waardoor de stimulans niet optimaal is. Op het moment dat de baby minder goed aan de borst drinkt, kan de productie teruglopen. Verkeerde drinktechniek: sommige baby's hebben moeite met drinken of doen dat op een 'verkeerde' manier.
Het is belangrijk om melk uit je borsten te kolven op de momenten waarop je baby normaal gesproken zou drinken – daardoor blijven je borsten het signaal krijgen om melk aan te maken. Streef in het begin naar acht tot tien kolfsessies per 24 uur 3 en houd deze frequentie aan zodra je melk doorkomt.
Om een voorraadje op te bouwen kolf je tussen 2 voedingen door of geef je de ene borst en kolf je de andere. Afkolven duurt in principe even lang als voeden. Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Langer kolven om meer melk te krijgen heeft geen zin.
Om de melkproductie te vergroten heeft vaker kolven meer zin dan lang kolven. Kolf overdag om de twee à drie uur en bij voorkeur ook één maal 's nachts. Zodra je meer dan 800 ml per 24 uur gaat produceren kun je overgaan op vijf à zes keer per dag kolven. Kolf de borsten minstens één keer per dag goed leeg.
Kolf aan dezelfde frequentie als de voedingen van je baby met een minimum van 8 keer per 24 uur. Dag en nacht kolven kan, naast het pendelen naar je baby in het ziekenhuis, best pittig zijn. Durf hulp te vragen bij de huishoudelijke taken, zodat je zelf ook af en toe kan ontspannen.
De hoeveelheid melk per kilogram lichaamsgewicht daalt geleidelijk naarmate de baby ouder wordt. Een jonge baby tot één maand oud heeft ongeveer 150 ml melk per kilo lichaamsgewicht nodig. In de tweede maand wordt uitgegaan van 140 ml, de derde maand 130 ml, de vierde maand 120 ml en de vijfde maand 110 ml.
Niet te warm, niet te koud
De kans dat je baby de afgekolfde melk wil drinken, kan groter zijn als de melk ongeveer op lichaamstemperatuur is, 37 °C (98,6 °F).
Teveel moedermelk? Het is natuurlijk belangrijk dat je kindje genoeg melk binnenkrijgt. Hierbij is het handig om te weten dat je in principe niet te veel moedermelk kan geven. Je kindje zal namelijk de hoeveelheid drinken die hij nodig heeft, net zoals wanneer hij aan de borst drinkt.
verse afgekolfde melk op kamertemperatuur (23-26 graden): 4 uur. verse afgekolfde melk in de koelkast (4 graden): 6 à 8 dagen. in de vriezer (-18 graden): 6 tot 12 maanden. ontdooide melk in de koelkast: 24 uur.
Melkproductie stimuleren: kolven
De melkproductie werkt op een eenvoudige manier: hoe meer melk je uit je borsten haalt, hoe meer melk je zal produceren. Je kunt dit doen door te voeden, maar je kunt ook melk afkolven als je baby geen honger heeft.