De eerste cola was Coca-Cola, een alcoholvrije imitatie door John Pemberton, van de Vin Mariani die door Angelo Mariani was bedacht. Aanvankelijk bevatte Coca-Cola een extract van coca, maar onder druk van de autoriteiten werd dit in het begin van de 20e eeuw weggelaten.
We schrijven 1886 wanneer John S. Pemberton, een arts-apotheker uit Atlanta, beslist om te innoveren. Pemberton wil scoren met een nieuwe drank op basis van plantenextracten. In mei 1886 start hij met de verkoop van een bruin bruisend drankje op basis van siroop en koolzuurhoudend water.
Coca-Cola bestond eerder dan Pepsi. Coca cola was toen al een zeer bekend en gewild merk. Dit samen maakte dat Pepsi zijn best moest doen om de markt te veroveren. Er ontstond een cola oorlog tussen de merken.
Pemberton maakte zijn product alcoholvrij en om de bittere smaak van de kolanoten te neutraliseren voegde hij er suikersiroop aan toe. Dit drankje werd in eerste instantie als patentmiddel (een soort officieus medicijn) verkocht in apotheken onder de naam Coca-Cola.
In 1886 heeft de apotheker dr. John Styth Pemberton uit Atlanta CocaāCola ontdekt. Hij experimenteerde met plantenextracten in het keukentje achter zijn drogisterij.
Het recept van cola is door de jaren heen veel veranderd, maar de kleur van cola is nog nooit veranderd. Vroeger was cola ook bruin. Wel zat dit drankje in een groene fles. Dit verklaart misschien waarom mensen dachten dat cola vroeger groen was.
Hoe heet mix cola Sinas? Spezi is zoals gezegd een koolzuurhoudende frisdrank en een mix van cola en limonade / sinas. Naast water, suiker, citroensap, sinaasappelsap, kleurstof en smaakstoffen bevat het ook cafeĆÆne.
Coca Cola werd aanvankelijk uitgevonden als medicijn tegen morfineverslaving, indigestie, zenuwaandoening, hoofdpijn en impotentie. Da's een hele waslijst! Nu drinken we het natuurlijk vooral omdat we het zo lekker vinden.
Cola is oorspronkelijk bedoeld als medicijn tegen lichamelijke klachten. Voor dat doeleinde is het dan ook erg geschikt! Het werkt tegen opkomende misselijkheid en diarree en bij een zere keel. Reizigers in Aziƫ wordt bovendien vaak geadviseerd om na elke maaltijd een blikje te nemen.
Fanta bestaat al sinds 1940 en is Ć©Ć©n van de bekendste frisdranken met sinaasappelsmaak. Na CocaāCola is dit het oudste drankje van The CocaāCola Company. Het grote verschil met CocaāCola, naast de smaak, is dat Fanta geen Amerikaanse, maar een Europese oorsprong heeft!
In 1783 creƫerde Jacob Schweppe de eerste frisdrank ter wereld, Schweppe's Soda Water.
Pepsi is citrusachtiger, terwijl Coca Cola smoother is en een wat vanille-achtiger smaak heeft. Dat ligt aan de hoeveelheid suiker: Pepsi bevat iets meer suiker, calorieĆ«n en cafeĆÆne dan Coca Cola, die weer meer natrium bevat.
In de subcategorie 'dranken' voert Pepsi de lijst aan, voor Coca-Cola. Qua omzet blijkt AB Inbev zelfs een tikkeltje groter te zijn dan Coca-cola, met 36,8 tegenover 35,1 miljard dollar. De winst van Coca-Cola is echter bijna het drievoudige van die van AB Inbev: 11,8 tegenover 4,1 miljard.
In Nederland zijn de volgende merken verkrijgbaar: CocaāCola, CocaāCola zero sugar, CocaāCola light, CocaāCola Energy, CocaāCola signature mixers, Fanta, Sprite, Aquarius, Minute Maid, Royal Bliss, Chaudfontaine, Monster*, Fernandes*, Capri-Sun*, FĆÆnley en Fuze Tea.
Als het aan Coca-Cola ligt, zijn er binnenkort nog slechts twee landen op de wereld waar zijn producten niet officieel te koop zijn: Cuba en Noord-Korea.
De zero-variant werd in 2006 gelanceerd als suikervrij alternatief voor consumenten die de originele Coca-Cola drinken - dus niet de Coca-Cola light drinkers, dat heeft een heel eigen smaak - en moest er daarom qua smaak zoveel mogelijk op lijken.
Kalkaanslag in de WC
Het zuur wat in cola zit is een effectieve verwijderaar van (kalk)aanslag. Giet een blikje leeg in de wc, laat het minimaal een uurtje intrekken, borstel je wc even flink na en spoel vervolgens de wc door. De kalkaanslag dankzij de cola als sneeuw voor de zon verdwenen.
Het geheim bij cola zou zitten in de toegevoegde stof koolzuur(E290). Van koolzuur gaan mensen vaak boeren en dat kan verlichtend werken bij buikklachten. Een glas cola bevat naast koolzuur ook fosforzuur(E338). Deze stof is van nature erg zuur.
De dagelijks maximaal aanbevolen hoeveelheid cafeĆÆne is 400 ml. Dus dan mag je zelfs 4 liter cola drinken, alleen suiker zorgt er dan zeker voor dat dit totaal ongezond is. Echter dit stofje kan er wel voor zorgen in combinatie met de suiker dat je verslaafd raakt aan cola.
Maar in die cocabladeren zit dus, jawel, cocaĆÆne. Hoeveel cocaĆÆne er vroeger precies in cola zat is onduidelijk, maar dat het erin zat, is zeker. Tegenwoordig zit er geen cocaĆÆne meer in het drankje omdat de cocabladeren gedecocaĆÆniseerd worden. Het recept van Coca Cola is groot geheim.
In 1886 was de Amerikaanse apotheker John Pemberton op zoek naar een nieuwe hoestdrank en ontwikkelde een volgens hem smaakvol bruin goedje. Hij bracht het naar een drogisterij, waar de siroop werd gemixt met koolzuurhoudend water. Hier ontstond de nieuwe frisdrank Coca-Cola.
Na een week lang cola drinken heb je ruim 5432 extra calorieƫn geconsumeerd. En dit kan direct leiden tot een gewichtstoename (diabetes) Ʃn een versneld verouderingsproces. De stoffen zorgen er namelijk voor dat de telomeren, de beschermende uiteinden van de chromosomen, aanzienlijk afbreken.
Mazout. Een simpele mix van bier met cola, maar enorm populair bij onze zuiderburen. Dankt zijn naam aan de donker bruine kleur zoals van stookolie, dat ook wel mazout genoemd wordt.
Keith kwam met de truc van de good old ideeĆ«nbus en riep zijn personeel op om hun Fantasie te gebruiken. Verkoper Josef Knipp kwam ā salesman als hij was ā linea recta met de naam Fanta. Op het laboratorium in Essen ontwikkelde Dr. Wolfgang Schetelig een recept met een reeks restproducten uit andere industrieĆ«n.
Het 'cola' in coca cola verwijst naar de kolanoot, het andere belangrijke ingedriĆ«nt in de frisdrank. Die schrijf je in het Engels normaal gesproken ook met een 'k', maar om literaire redenen (het allittereerde beter) besloot Pemberton het met een 'c' te spellen. Kolanoten bevatten cafeĆÆne.