Net als elke kaassoort heeft mozzarella een hoop gezonde eigenschappen. Kaas bevat hoogwaardige eiwitten en is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink. Je moet met kaas wel in de gaten houden dat je niet te veel verzadigde vetten en zout binnenkrijgt.
Is mozzarella gezond? Mozzarella bevat vergeleken met Hollandse kaas een stuk minder (verzadigd) vet en zout. Koemelkmozzarella bevat gemiddeld het minste vet en zout en heeft daarom een plek binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Het past goed in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Het bevat minder zout dan veel andere soorten kaas. Daarnaast bevat het ook minder calorieën dan andere soorten kaas, zoals oude kaas. Mozzarella met niet te veel verzadigd vet (maximaal 1,4 gram per 100 gram mozzarella) staat zelfs in de Schijf van Vijf [1].
Kies voor mozzarella waar in ieder geval minder dan 2 gram zout per 100 gram in zit. Als richtlijn kun je 40 tot 50 gram per dag kaas (zoals mozzarella) per dag aanhouden.
Wel is mozzarella in het algemeen zoutarmer dan de meeste kazen. Het bevat maar iets meer dan een gram zout per 100 gram. De hoeveelheid vet is ongeveer zo hoog als bij 30+-kaas: 19 gram per 100 gram. Dat valt binnen de grenzen die gezond zijn, als je het enigszins met mate eet.
Lager vetpercentage
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Koemelkmozzarella bevat gemiddeld het minste vet en zout en heeft een plek binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Drie koemelkmozzarella's horen daar niet bij, omdat die net iets te veel verzadigd vet bevatten. Buffelmozzarella bevat beduidend meer vet en zout en is ongezonder dan koemelkmozzarella.
Controleer of de mozzarella gemaakt is van verhitte melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen mozzarella gemaakt van rauwe melk ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking). Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
Er zitten 63 kilocalorieën in 1 plak (25 gram) mozzarella.
Vitamines, mineralen en een hoop eiwitten
Net als elke kaassoort heeft mozzarella een hoop gezonde eigenschappen. Kaas bevat hoogwaardige eiwitten en is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink.
Als je wilt afvallen kun je het beste kiezen voor magere kaassoorten, zoals ricotta of cottage cheese. Ook harde kazen tot 30+ passen goed in een voedingspatroon om af te vallen.
Gezond broodbeleg
Dit zijn gezonde belegkeuzes uit de Schijf van Vijf: Halvarine of margarine uit een kuipje op elke boterham. Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, verse geitenkaas.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten. Voor kaas gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en melkproducten.
Kun je over datum mozzarella eten? Meestal als je een beetje proeft, proef je in de nasmaak hoe vers hij is. Hoe zuurder hoe ouder. Dus proef je niets zuur, is hij gewoon lekker, kun je hem nog eten.
Mozzarella kun je in de koelkast zo'n twee of drie dagen bewaren. Het is belangrijk dat je mozzarella in zijn eigen vocht bewaart. Dit houdt in dat je bij het openen van de verpakking, het vocht in een bakje giet zodat je de mozzarella – die je over hebt – daarna in zijn eigen vocht kan leggen.
Haal 1 bol mozzarella uit de verpakking en die deze met het vocht in het bakje. Zet deze twee en een halve minuut op 800W in de magnetron. De mozzarella moet goed gesmolten zijn.
Hoeveelheid eiwit in mozzarella:
4,7 gram. in 1 plak (25 gram)
Nog even in het kort: Parmezaan, Pecorino en Grana Padano kun je prima onderling vervangen. Hetzelfde geldt voor mozzarella en burrata, ook deze kaassoorten liggen erg dicht bij elkaar. Ricotta en Mascarpone zijn wel echt allebei verschillende producten en kun je niet zo makkelijk door elkaar vervangen.
Heb je het over echte mozzarella, dan bedoel je daar waarschijnlijk traditionele buffelmozzarella mee: een helderwitte bol van melk van een waterbuffel met een stevige structuur en een volle, romige smaak. In de gemiddelde Nederlandse super kom je 'm niet altijd tegen, of ligt er maar één soort van.
Vitaminen en mineralen
In kaas zitten ook heel wat gezonde elementen. Vooral calcium en vitamine B12 maken daar deel van uit en zijn bovendien essentieel in een gezond dieet. Verder vind je er ook vitamine A, vitamine B2, selenium, fosfor, magnesium, calcium en zink in terug.
Kaas bij het ontbijt
Begin de dag met minerale zachte kazen of onze vertrouwde goudse op een cracker of heerlijk vers brood. Soms als basis op brood nog een heerlijke boeren boter het liefste rauw. Voorbeelden van zachte kazen zijn verse geiten- of schapenkazen zoals de Parthanay Blanc of een Robiola tre Latti.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.