App-aanbieders slaan veel van uw gegevens op. Zo'n grote verzameling gegevens is een aantrekkelijk doelwit voor hackers. Zij kunnen de gegevens stelen, openbaar maken of er op een andere manier misbruik van maken. Als u veel gegevens deelt, kan dat ook met uw gegevens gebeuren.
Als een app 150.000 keer gedownload is, is de kans groot dat de app veilig en betrouwbaar is. Wees voorzichtiger als een app slechts 15 keer gedownload is. Lees goed de voorwaarden van de app om te kijken tot welke informatie en functionaliteit je de app toegang geeft.
Je kan op oudere Android-systemen wel al zien welke gegevens je deelt via apps: ga naar Instellingen > Applicatiebeheer. Daar zie je al je apps: klik op de app die je wilt checken en scroll naar het kopje Machtigingen. Daar zie je tot welke informatie die app toegang heeft.
Apps willen maar al te graag alles over je te weten komen. Die data zorgen er namelijk voor dat adverteerders gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen, en dat levert een hoop geld op.
Bescherm je gegevens
Wanneer je een app toegang geeft tot bepaalde gegevens, wil je niet dat deze gegevens uitlekken, toch? Het is daarom erg belangrijk om je smartphone en je apps up-to-date te houden. Door dit te doen zorg je ervoor dat de app stabieler en veiliger te gebruiken is.
In de privacyinstellingen van je tablet of smartphone kun je de toegang per app instellen. Soms kan het handig zijn om een app toegang tot foto's te geven. Bijvoorbeeld om een foto aan een tweet toe te voegen of als je een foto uit je bibliotheek op Instagram wilt zetten.
Google Maps navigatie - 35 MB per uur - 200 MB per maand. Facebook - 1 MB tot 3 MB per sessie - 250 tot 750 MB per maand. Nu.nl / nieuwsberichten - 100 KB per bericht (inclusief foto) - 60 MB per maand. Youtube / Netflix / Videoland - 5 MB tot 23 MB per minuut - 1000 MB tot 2000 MB per maand.
Als je je apps niet op de juiste manier afsluit, dan blijven deze vaak op de achtergrond data verbruiken. Controleer dit dus regelmatig. Dit bespaart niet alleen data, maar ook batterij! Je sluit je apps correct door: 2x de homeknop in te drukken en die apps omhoog te 'swipen' (Apple).
Dataverbruik Android
Androidtelefoons hebben in het instellingenmenu de optie 'gegevensverbruik' of 'dataverbruik'. Als u dit opent, ziet u een lijst met alle apps die via mobiel internet MB's uit uw databundel hebben gebruikt.
De grootste boosdoeners op dit gebied zijn Facebook, Twitter, Google Maps, Instagram en Skype. Maar hoe deze apps de batterijduur van jouw eigen smartphone beïnvloeden hangt af van een aantal verschillende factoren. Al deze apps blijven je volgen, ook al gebruik je deze apps niet actief.
Waarschuwing of limiet voor het gebruik van mobiele data instellen. Belangrijk: Bepaalde functies werken niet als het gebruik van mobiele data is uitgeschakeld. Zodra u uw limiet bereikt en uw mobiele data automatisch worden uitgeschakeld, geldt het volgende: U ontvangt een melding.
Hoe snel je MB's op gaan hangt af van wat je doet. Zo verbruik je met het laden van een foto bijvoorbeeld een stuk minder data dan bij het streamen van een filmpje of muziek. Via een datamanager krijg je meer inzicht in je verbruik. Vaak staat een datamanager al geïnstalleerd op je telefoon.
Wat doet Google met je data? Google gebruikt je data vooral om je gepersonaliseerde advertenties aan te bieden, want daar verdienen ze meer geld mee. Het bedrijf noemt zichzelf een gratis dienst, maar eigenlijk dienen je privégegevens dus als betaalmiddel.
Door je privacy online te beschermen zorg je er voor dat je zelf de controle behoudt over welke informatie over jou op het internet komt en wie deze informatie kan zien. Dit is belangrijk omdat er misschien wel informatie over jou bestaat die je kan kwetsen wanneer ze in de handen van verkeerde personen valt.
Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger. Ook WhatsApp, of moederbedrijf Facebook, dus niet.
Een Android-toestel kan geïnfecteerd raken met verschillende soorten malware, zoals spyware, ransomware, adware en rootkits. Deze malware kan op je apparaat terechtkomen via verdachte linkjes in SMS- en chatberichten, via kwaadaardige apps, kwetsbaarheden in de software van Android of via Bluetooth.
Apps verbergen op een iPhone of iPad
Tik op 'Aankopen'. Als u 'Delen met gezin' gebruikt, tikt u op 'Mijn aankopen'. Zoek de gewenste app, veeg op die app naar links en tik op 'Verberg'. Tik op 'Gereed'.