Ongeveer 9 op de 10 mensen vertoont minstens één van de onderstaande symptomen bij een beroerte: Scheve mond: de mondhoek hangt plotseling naar beneden. Verwarde spraak: iemand praat ineens verward of kan de woorden moeilijk uitspreken. Lamme arm: plotseling ontstaat er krachtsverlies of verlamming van een arm.
Op dit moment word je na een beroerte maximaal een jaar lang behandeld. De hersenen kunnen in deze periode nog goed zelf herstellen. Veel patiënten blijven dan last houden van problemen met het denken, zoals het geheugen en aandacht. De behandelingen van nu helpen vooral om te leren omgaan met die problemen.
Een revalidatietraject kan gemiddeld vier weken tot drie maanden duren. Daarna volgt vaak nog een dagbehandeling, en daar komen weer nieuwe vragen en problemen aan de orde.
Een deel van de beroerte-patiënten reageert net na de beroerte anders dan voorheen op (emotionele) gebeurtenissen. Ze reageren heftiger omdat ze hun gevoelens minder in de hand hebben en kunnen soms minder prikkels om zich hun heen verdragen, waardoor ze sneller geïrriteerd zijn.
CVA betekent letterlijk ongeluk (accident) in de bloedvaten (vasculair) van de hersenen (cerebro). Een beroerte is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen in de hersenen, namelijk het herseninfarct, de hersenbloeding en de TIA.
Veel voorkomende gevolgen zijn:
spraakstoornissen, niet de juiste woorden gebruiken. taal moeilijker spreken én begrijpen. concentratieproblemen, vergeetachtigheid. zware vermoeidheid: lees meer op de website van de hersenstichting.
Het deel van de hersenen dat beschadigd is. Als bijvoorbeeld het deel waar de spraak wordt geregeld beschadigd is, kan iemand minder goed uit de woorden komen of spreekt iemand onduidelijk. Hoe groot het beschadigde deel is in de hersenen.
Doordat een groot deel van de gevolgen, zoals concentratieproblemen en vermoeidheid, niet direct zichtbaar is, bestaat kans op overschatting en overvraging vanuit de omgeving. Het is lastig te begrijpen dat iemand zich anders gedraagt door een klap op het hoofd, een val of een hersenbloeding.
Onzichtbare gevolgen
Het gaat niet meer zoals vroeger. Hersenletsel heeft voor veel mensen ook onzichtbare gevolgen. Bij onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening gaat het bijvoorbeeld om veranderingen in je denken, in je emoties en je gedrag. Vaak zijn het de meest ingrijpende en de moeilijkste veranderingen.
Veranderingen na een herseninfarct of hersenbloeding
Je naaste kan misschien niet meer goed bewegen, zien of praten. Je naaste kan moeite hebben met nadenken en begrijpen. Het gedrag en de stemming van je naaste kunnen veranderen. Je naaste is misschien verdrietig, somber of minder geïnteresseerd.
Symptomen van een TIA
De kenmerken van een TIA lijken veel op de symptomen van een beroerte of herseninfarct. Mogelijke verschijnselen van een TIA zijn: Een plotseling verlies van gevoel, zwakte of een prikkelend gevoel in je armen, gezicht of benen.
Globaal zijn er twee vormen van een CVA te onderscheiden: een herseninfarct en een hersenbloeding.
Een CVA in de linkerhersenhelft
Een CVA in de linker hersenhelft geeft uitval aan de rechterkant van het lichaam en andersom. Daarnaast geeft een CVA in de linker hersenhelft andere klachten dan in de rechter hersenhelft, omdat sommige functies links of rechts in de hersenen zitten.
In de eerste zes weken herstellen woordbegrip en zinsopbouw en in de eerste drie maanden kan de woordklank verbeteren. De hersenen hebben hierna tijd nodig om deze onderdelen van taal te laten samenwerken. Na drie maanden kan de manier waarop mensen spreken nog verder verbeteren."
“Mensen die veel zitten hebben veertig procent meer kans binnen drie jaar na hun beroerte te overlijden.” Jaarlijks krijgen zo'n 43.000 mensen een beroerte. Van de mensen die een beroerte overleven, krijgt één derde binnen vijf jaar een nieuwe beroerte of overlijdt.
Eenmaal beschadigde hersencellen herstellen zelf niet meer. Toch kan er nog veel verbeteren. Andere delen van de hersenen kunnen de uitgevallen functies namelijk overnemen. Je hersenen maken hiervoor dan nieuwe netwerken aan.
Onder een gezonde levensstijl verstaan we: niet roken, een gezond gewicht krijgen of behouden, matig alcoholgebruik en beweging. Verder is het belangrijk dat u regelmatig uw bloeddruk en bloedsuikers (voor diabeten) laat controleren, en in sommige gevallen uw medicatie volgens afspraak inneemt.
Of heeft u andere neurologische klachten zoals het niet meer of slechter kunnen spreken, zien, bewegen van arm of been, een scheef gezicht of een veranderd gevoel in gezicht, arm of been? Neem dan onmiddellijk contact op met uw huisarts. Dit kan namelijk wijzen op een nieuwe beroerte of TIA.
Onder de blijvende gevolgen van hersenletsel bevinden zich allerlei neurologische aandoeningen zoals vormen van spasticiteit, afasie, epilepsie, geheugenverlies, parkinsonisme en in ernstige gevallen een coma of een vegetatieve status.
Late gevolgen van een traumatisch hersenletsel, de zogenaamde restverschijnselen, uiten zich vooral op cognitief en psychisch vlak en veroorzaken vaak problemen bij wonen, dagbesteding en sociaal-emotioneel functioneren. Vereenzaming, verminderd zelfvertrouwen en depressieve gevoelens komen frequent voor.