Behandeling van een ingezakte wervel
Pijnstilling is onderdeel van een behandeling aan een ingezakte wervel. Soms meten we u een brace of korset aan tegen de pijn. U draagt dit tussen de zes en twaalf weken. Als de pijn onder controle is, kunt u onder begeleiding van een fysiotherapeut beginnen met bewegen.
Meestal vermindert de pijn binnen enkele weken en verdwijnt in enkele maanden tot een half jaar. Als een wervel eenmaal is ingezakt, blijft dit ook zo. De wervel kan hersteld en verstevigd worden door een operatie.
Als u een ingezakte wervel heeft, kunt u het volgende voelen: Pijn in de rug die plotseling opkomt of langzaamaan ontstaat en die erger wordt bij het rechtop zitten of staan en minder wordt als u gaat liggen. Pijn, gevoelloosheid of verlamming in de benen. Pijn bij het hoesten, niezen, lachen of diep ademhalen.
De wervel kan vanzelf weer aan elkaar groeien. Dit duurt meestal 6 tot 12 weken. U krijgt een kraag, korset of brace. Dit zorgt ervoor dat uw lichaam goed rechtop blijft.
Als eerste middel tegen de pijn wordt vaak gekozen voor paracetamol. Dit is een relatief veilig middel. Soms wordt naast paracetamol een NSAID voorgeschreven (dit is een niet-steroïde ontstekingsremmende pijnstiller).
Een osteoporotische wervelfractuur wordt ook wel wervelinzakking of compressiefractuur genoemd en is een breuk van de wervel waarbij het wervellichaam als het ware wordt samengedrukt. De inzakking kan het gevolg zijn van een val of spontaan bij mensen met botontkalking (Osteoporose).
Bij een inzakkingsfractuur ontstaat er ernstige pijn in de rug. Bewegen kan de pijn enorm doen toenemen en vaak ontstaat er een ander looppatroon waarbij er een voorover gebogen houding ontstaat. Een inzakkingsfractuur kan gepaard gaan met een beschadiging van het ruggenmerg.
Om je rug gezond te houden of te krijgen, moet je dus vooral twee dingen doen: de spieren trainen en zorgen dat de tussenwervelschijven weer dikker kunnen worden. Als de spieren die vlak rondom je ruggengraat liggen sterker en beter getraind zijn, zullen ze de wervels beter bij elkaar en op hun plaats houden.
De Universiteit van Genève in Zwitserland heeft nu ontdekt dat warmte de botgezondheid kan verbeteren. Dit effect is vastgesteld bij omgevingstemperaturen van 34 graden. Daarbij wordt de botsterkte verhoogd en het verlies aan botweefsel voorkomen.
Symptomen. Een botbreuk geeft pijn, ook een wervelbreuk geeft pijn. De pijn is het hevigst bij bewegen, bijvoorbeeld als u gaat staan of lopen of als u opstaat van bed en stoel. De meeste pijn zit aan de rugkant en straalt uit naar boven en beneden, rond de gebroken of ingezakte wervel.
Heeft u last van rugpijn in uw lage onderrug, stress of slaapapneu? Slaap dan op uw zij. Heeft u last van hoofd- en nekpijn? Dan is het juist weer beter om niet op uw zij te slapen, maar op uw rug.
De bisfosfonaten, alendroninezuur en risedroninezuur, worden veel toegepast. Hiervan is bewezen dat ze bijdragen aan het voorkomen van botbreuken. De kans op een wervelbreuk, een gebroken heup en andere botbreuken verminderen sterk. Deze medicatie is er als tablet of een drankje (beide 1x per week).
Enkel door 's nachts voldoende rust te nemen en ergonomisch te slapen, kunnen onze tussenwervelschijven zich herstellen en de volgende dag weer een schokdempende werking bieden. Dit proces waarbij de tussenwervelschijven zich 's nachts herstellen, wordt “de rehydratatie van de tussenwervelschijven” genoemd.
Osteoporose is een chronische aandoening die niet volledig te genezen valt. Met een passende leefstijl en medicijnen kunnen de botmassa en de botdichtheid wel verbeteren. Hierdoor wordt de kans op botbreuken, en de bijbehorende complicaties, kleiner.
Zitten is altijd belastend voor de rug. Een goede zithouding voorkomt problemen. Je voeten moeten volledig op de grond kunnen staan.
Uit onderzoek blijkt dat twee tot drie keer per week wandelen een effectieve manier is om de rugpijn te verminderen. 40 minuten. Volgens onderzoeker Michal Katz-Leurer zorgt actief wandelen ervoor dat buik- en rugspieren worden aangesproken op een zelfde manier als tijdens spierversterkende oefeningen.
Als bewegen niet lukt, kunt u een of twee dagen rust nemen. U kunt dan het beste op uw rug liggen met een paar kussens onder uw knieën, of op uw zij met half opgetrokken benen. Warmte (bijvoorbeeld een kruik) op de pijnlijke plek wordt vaak prettig gevonden. Om de paar uren probeert u dan in beweging te komen.
De ingreep duurt gemiddeld 45 minuten tot 1,5 uur. Dit kan per patiënt verschillen. Tijdens de operatie ligt u op uw buik. Onder in de rug maakt de neurochirurg een snee van vijf tot zes centimeter en schuift de lange rugspier opzij, waardoor de wervels vrij komen.
Behandeling met medicijnen om de botafbraak te remmen, bijvoorbeeld met orale bisfosfonaten alendronaat of risedronaat (eerste keuzemiddelen in richtlijnen), intraveneuze bisfosfonaten (zoledronaat), denosumab (onderhuidse injectie) of strontiumranelaat of raloxifeen (tweede keuze middelen).
De meest voorkomende botbreuken bij mensen met osteoporose zijn: het inzakken van de rugwervels, polsbreuken, heupbreuken en ribbreuken. Door deze breuken kun je last hebben van pijn en ze kunnen je beperken bij je dagelijkse bezigheden.
Opstaan vanuit een liggende houding / vanuit bed doet u door te draaien als een boomstam. Uw schouders en heupen draaien tegelijk zodat uw rug recht blijft. Zo belast u de wervels zo min mogelijk. Deze manier van draaien oefent u met de verpleegkundige of fysiotherapeut totdat u het zelf kunt.
Mocht u toch nog veel pijn hebben na de behandeling van de botbreuk, dan kunt u pijnstillers innemen. U kunt bijvoorbeeld paracetamol en/of ibuprofen volgens de bijsluiter innemen. Als u ondanks de pijnstillers nog steeds veel pijn heeft, is het verstandig om contact op te nemen met een arts.