Spanje heeft een publiek zorgstelsel dat wordt gefinancierd uit sociale premies. De premies worden ingehouden op het salaris van mensen in loondienst. Zelfstandigen maken de premie elke maand zelf over. De publieke gezondheidszorg is gratis voor bijna iedereen die in Spanje woont.
De gezondheidszorg in Spanje is van hoge kwaliteit. De wijze waarop de gezondheidszorg is gestructureerd, verschilt op essentiële punten van die in Nederland, maar dat gaat op geen enkele manier ten koste van de kwaliteit van de geboden zorg.
In Spanje zijn er geen terugbetalingen omdat de openbare gezondheidszorg gratis is. Als u voor verleende zorg heeft moeten betalen, dan kunt u de kosten daarvan na thuiskomst bij uw zorgverzekeraar declareren.
Als Nederlander in Spanje
Echter, de kosten van medische zorg verschillen per land, en omdat zorg in Spanje goedkoper is dan in Nederland, wordt dit verrekend zodat de bijdrage lager wordt. Dit wordt gedaan aan de hand van de woonlandfactor, die voor 2019 voor Spanje is vastgesteld op 0,4001.
Verzorgingshuizen bestaan niet in Spanje, tenminste door de staat aangeboden (privé verzorgingshuizen bestaan nog wel). Het is gebruikelijk dat u pas wordt opgenomen in een verpleeghuis als u niemand meer heeft die voor u kan zorgen en als u écht verpleeghuiszorg nodig heeft.
Nederland staat op de vierde plaats van landen waar het goed leven is voor ouderen. In Zweden zijn senioren het beste af, dat land staat op de eerste plek. Daarna volgen Noorwegen en Duitsland. Als 91e, en laatste, eindigt Afghanistan.
Kosten aanvraag
De aanvraag van een seguridad social nummer is gratis.
Op het gebied van toegankelijkheid van zorg, inclusief betaalbaarheid en tijdigheid, scoort Nederland zelfs als beste van deze 11 landen. Andere landen die goed scoren op toegankelijkheid van zorg zijn Noorwegen en Duitsland.
Om bij het begin te beginnen, wonen in Spanje is goedkoper dan in Nederland. Ligt er natuurlijk wel heel erg aan waar je woont en wat je uitgavenpatroon is. Dingen zoals bioscopen, uit eten en een kop koffie zijn goedkoper dan bij ons. Maar als je tijdelijk gaat wonen in Spanje heb je ook een woning nodig.
Ter vergelijking (op basis van gegevens van NUMBEO , wereldwijde database die consumentenprijzen bijhoudt en met elkaar vergelijkt, november 2021) is de 'Cost of Living Index' in Nederland 78,93, in België 75,79 en in Spanje 56,64.
Kun je zomaar in Spanje gaan wonen? Ja, dat kan. Als inwoner van de EU heb je het recht om in ieder land van de Europese Unie te gaan wonen. Heb je de Nederlandse nationaliteit (of die van een ander EU-land), dan kun je dus in Spanje gaan wonen.
Volgens verschillende ranglijsten is Spanje een van de beste landen ter wereld om te wonen omdat het land echt wel veel te bieden heeft. Voor de meeste van deze mensen verloopt de emigratie heel goed maar voor een kleine minderheid loopt het helaas uit op een zware ontgoocheling.
Als u in Nederland werkt, bent u verplicht een zorgverzekering in Nederland af te sluiten. Ook als u in het buitenland woont. U kunt dus gewoon uw Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Als u in een verdragsland woont, moet u zich wel aanmelden bij een verzekeraar in uw woonland.
Nergens ter wereld is de medische zorg beroerder dan in Birma, een land dat door de verbeterde politieke situatie nu juist erg in trek begint te raken bij toeristen. Ook naar exotische landen als Vanuatu, Samoa, Papoea Nieuw-Guinea en Cambodja reizen veel toeristen, maar daar in een ziekenhuis belanden is geen pretje.
In totaal werden meer dan 2.200 ziekenhuizen uit 27 landen met elkaar vergeleken. De lijst wordt aangevoerd door drie Amerikaanse ziekenhuizen, het eerste Europese ziekenhuis is het universitaire Charité-ziekenhuis uit Berlijn op plaats 5.
Wat is de Europese ziekteverzekeringskaart? Een gratis kaart waarmee u gedurende een tijdelijk verblijf in de 27 EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang hebt tot medisch noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel.
Het ziekenhuis dat in de meeste internationale rankings regelmatig de eerste plaats op het podium inneemt, is de Mayo Clinic (63.000 medewerkers). Het ziekenhuis werkt al jaren aan zijn reputatie en de excellentie van Mayo's operaties wordt in de medische gemeenschap beschreven als de 'Mayo-magie'.
Antonius Ziekenhuis in de lijst. Het hoogst geclasseerde Nederlandse ziekenhuis in de lijst voor 2022 is Amsterdam UMC op plek 38. Ook UMC Utrecht en LUMC staan met plekken 44 en 62 hoog genoteerd. Radboudumc, Erasmus MC, UMCG en Maastricht UMC+ volgen respectievelijk op de plaatsen 74, 93, 111 en 128.
Dementie duurste aandoening
Van de zorguitgaven kon in de Kosten van Ziektenstudie ruim 78,6 miljard euro (81,2%) aan een aandoening of diagnosegroep worden toegewezen. Voor 18,2 miljard euro ontbrak voldoende informatie om een toewijzing naar een diagnosegroep te doen.
Om het armoedeprobleem te bestrijden heeft de Spaanse regering vanaf 1 juni versneld een basisinkomen ingevoerd, voor huishoudens die geen of zeer weinig inkomsten hebben. Dit is een nationale uitkering van zo'n 460 tot 1100 euro per maand, afhankelijk van de gezinssamenstelling.
Spanje kent landelijk gezien geen bijstandsuitkering en heeft in principe alleen werkloosheidsuitkeringen en diverse andere uitkering maar daarbij dient men aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Lukt dat niet of stopt een uitkering dan ontvang je in Spanje niets meer (over het algemeen).
Het minimum ouderdomspensioen (pensión mínima) voor personen vanaf 65 jaar is: in het geval van een afhankelijke echtgenoot/echtgenote (con cónyuge a cargo), 966 euro per maand of 13.526 euro per jaar. Zonder echtgenoot/echtgenote (sín cónyuge a cargo) is dat 783 euro per maand of 10.962 euro per jaar.