Je moet dan wel 16 jaar zijn. Bij een niveau 3 en 4 opleiding moet je overal minimaal in bezit zijn van een vmbo-diploma (KB, GL of TL). Ook kun je aan deze mbo opleidingen beginnen wanneer je een overgangsbewijs van havo/vwo 3 naar havo/vwo 4 bezit.
Een havo-opgeleide heeft in vergelijking met een gediplomeerde mbo'er in de regel inhoudelijk breder onderwijs genoten. Het taal- en wiskundeleerplan ligt op een hoger niveau dan dat van het mbo. De landelijke kwaliteitseisen (eindtermen) van het havo zijn bovendien geborgd in een Centraal Examen.
De mbo-opleidingen op niveau 1 duren een jaar. De mbo-opleidingen op niveau 2 duren een tot twee jaar. De mbo-opleidingen op niveau 3 duren twee tot drie jaar. De mbo-opleidingen op niveau 4 duren meestal drie tot vier jaar.
Leerlingen tussen 16 en 18 jaar mogen alleen stoppen met school, als zij een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 en hoger) hebben. Is dat niet zo? Dan geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat uw kind een voltijdopleiding moet volgen.
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
Voorwaarden mbo-niveau 1
Voor mbo niveau 1 geldt: Je bent op 1 augustus minimaal 16 jaar. Je kunt geen opleiding mbo-2, mbo-3 of mbo-4 volgen, omdat je niet voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor die opleidingen.
Hoelang een versnelde mbo-opleiding duurt, hangt onder meer af van de opleiding, het niveau, jouw vooropleiding en de school. Duurt een opleiding normaal 3 of 4 jaar? Dan geldt in het algemeen dat je deze versneld in 2 jaar kan doen. Een opleiding die normaal 2 jaar duurt, kan je dan in 1 jaar afronden.
Studenten niveau 4 vinden de meeste vakken minder moeilijk, kunnen abstracter denken en begrijpen de stof sneller dan niveau 3-studenten. Mogelijke verklaring is dat in het curriculum van de gemengde en theoretische leerweg, waarvan de studenten op dit niveau veelal afkomstig zijn, generieke vakken de boventoon voeren.
Het laagste niveau van het voortgezet onderwijs is het praktijkonderwijs. Dit onderwijs is speciaal voor jongeren die het moeilijk vinden om een diploma te behalen in het 'reguliere' voortgezet onderwijs. Het halen van een diploma op vmbo niveau is voor veel praktijkonderwijs leerlingen te hoog gegrepen.
Laag: Dit omvat onderwijs op het niveau van basisonderwijs, het vmbo, de eerste 3 leerjaren van havo/vwo of de assistentenopleiding (mbo-1). Middelbaar: Dit omvat de bovenbouw van havo/vwo, de basisberoepsopleiding (mbo-2), de vakopleiding (mbo-3) en de middenkader- en specialistenopleidingen (mbo-4).
Als je in de vierde of vijfde klas zit, kan je meteen overstappen naar het mbo. Een havodiploma is voor de meeste mbo-opleidingen niet nodig. Een bewijs dat je overging van de derde naar de vierde klas is genoeg.
Voor hbo en universiteit geldt geen minimumleeftijd.
Of misschien doe je liever een opleiding om in een winkel te werken. Om een entreeopleiding te doen, moet je minimaal 16 jaar zijn. Na een entreeopleiding kan je ook doorstromen naar een mbo-opleiding op een hoger niveau.
Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) heeft 4 niveaus: Niveau 1 (entreeopleiding) duurt 1 jaar en leidt tot een mbo-diploma op niveau 1. Niveau 2 (basisberoepsopleiding) duurt 1 tot 2 jaar en leidt tot een mbo-diploma op niveau 2. Niveau 3 (vakopleiding) duurt 2 tot 3 jaar en leidt tot een mbo-diploma op niveau 3.
Op het mbo krijg je naast de algemene vakken ook praktijkvakken die aansluiten op je toekomstige hbo-opleiding of beroep. Je krijgt afwisselend onderwijs: algemene vakken (zoals Engels en Nederlands), praktijkvakken, stages en projecten. Het eindniveau van mbo-niveau 4 is gelijk aan de havo.
Als je stopt met je mbo-opleiding, is het soms mogelijk om een deel van het lesgeld terug te krijgen. Vaak moet je je voor een bepaalde datum uitschrijven op je mbo-school, dus niet pas ergens aan het eind van het studiejaar. Verder krijg je het lesgeld niet altijd vanzelf terug.
In 2021-2022 hebben 25.217 mbo- leerlingen voortijdig het onderwijs verlaten (6.35 procent van de leerlingen). Een jaar eerder ging het om circa 5 procent. Onder leerlingen in het voortgezet onderwijs is het percentage gestegen van 0,4 procent naar 0,5 procent (Ministerie van OCW, 2023).
Mbo-studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen.
Entreeopleiding (niveau 1)
Dit is bedoeld voor mensen zonder diploma of vooropleiding. Je leert hier de basisvaardigheden die je nodig hebt voor het werkende leven of een opleiding op niveau 2. Een opleiding op dit niveau duurt daarom één jaar.
Studenten in het mbo (bekostigbare hoofdinschrijvingen)
Range: 0 to 450. End of interactive chart. In de periode 2017-2022 is het aantal studenten in de BBL gestegen van 107.9 duizend in 2017 tot 136.7 duizend in 2022. Dat is een stijging van 27 procent.
Ongeoorloofd schoolverzuim (zoals spijbelen)
Is een leerling niet op school zonder dat hiervoor een geldige reden is? De school kijkt dan wat er aan de hand is en overlegt met de ouders en de leerling. Als een leerling te vaak afwezig is, schakelt school de leerplichtambtenaar in.
Na de eerste 16 uur ongeoorloofde afwezigheid dient een vervolgmelding gedaan te worden zodra er binnen een periode van vier weken wederom 16 uur ongeoorloofd verzuim is opgebouwd. De school dient te melden, ongeacht of er een actie vanuit school of leerplichtambtenaar loopt.
Als je 18 jaar bent geworden dan val je niet meer onder de leerplichtwet. Dit betekent niet dat je zo maar weg kunt blijven van school. Als je geen geldige reden hebt en je blijft toch weg dan is dit ongeoorloofde afwezigheid.