Bij een geel of oranje lampje op het dashboard kun je nog wel even doorrijden, maar pas wel je snelheid aan en ga rechts rijden. Stop op een veilige plaats en controleer wat er aan de hand is. Rij, als het nog kan, dan naar een garage.
Het brandstoflampje gaat branden als de auto rijdt op de reservetank. Je hebt dan meestal zo'n vijf liter over, waar je gemiddeld ongeveer vijftig kilometer mee kunt rijden. Maar hoeveel dit precies is hangt af van je auto en je rijstijl.
In de meeste gevallen zit er 5 à 6 liter brandstof in de reservetank. Volgens een vaak aangehaalde vuistregel kunt u daar nog ongeveer 50 kilometer mee rijden. Als u de inhoud van uw brandstoftank en het verbruik van uw auto paraat heeft, kunt u uitrekenen wat voor uw auto geldt.
Om ergere problemen te voorkomen is het aan te ramen om uw brandende motorstoringslampje zo snel mogelijk op te laten lossen. Echter, in het geval van een oranje lampje kunt u door blijven rijden, maar wanneer deze rood is moet u direct stoppen.
Motorlampje
Wat je moet doen: laat je auto uitlezen om te weten wat er aan de hand is met de motor. Een oranje motorlampje betekent dat er iets aan de hand is, maar dat je nog naar de dichtstbijzijnde garage kunt rijden. Bij een rood lampje moet je stoppen en je auto zo snel mogelijk naar een garage brengen.
Oranje lampje auto
Een oranje dashboardlampje betekent een waarschuwing. Brandt het lampje oranje dan hoeft u de auto niet direct aan de kant van de weg te zetten, u kunt nog even doorrijden. Met doorrijden wordt hier bedoeld: rechtstreeks naar de garage of naar huis. Vervolgens kunt op zoek gaan naar het defect.
In de meeste gevallen gaat het lampje vanzelf uit en anders blijft het uit als je de auto opnieuw start. Helaas is dat niet altijd het geval. Wanneer dat niet zo is nadat je deze checklist hebt afgewerkt, zul je toch naar de garage moeten om het check engine-lampje te laten resetten.
Als het motormanagement lampje brandt, kan de ECU de zogeheten 'noodloop' inschakelen. Je auto rijdt dan nog wel, maar levert veel minder vermogen en maakt minder toeren. Dit voorkomt motorschade en zodoende kan je doorrijden naar het dichtstbijzijnde AutoCrew-autobedrijf.
Je hoeft niet meteen langs de kant te stoppen wanneer het lampje oplicht, maar het is verstandig zo snel mogelijk met de auto naar de dealer te gaan om daar het motormanagement uit te laten lezen.
Brandt uw dashboard lampje driehoek met uitroepteken? Dit duidt op een probleem met een elektrisch onderdeel. Het dashboardlampje driehoek met uitroepteken gaat namelijk branden als er een defect is met een elektrisch onderdeel in de auto.
Het is nog steeds het advies om gelijk richting een tankstation te gaan als het lampje gaat branden. Je kunt sowieso nog een paar kilometers vooruit, maar rijd je tank in ieder geval niet helemaal leeg. Hoe leger de tank, hoe meer vuil er namelijk in zit, wat mogelijk in de motor kan komen.
Mensen die altijd al tanken wanneer de tank nog halfvol is, zouden dan een reservetank met zeer oude peut hebben, omdat ze de reserves nooit aanspreken. De meeste productieauto's hebben slechts één brandstoftank.
De meeste auto's van deze tijd hebben een boordcomputer die aangeeft hoe ver je nog kan rijden wanneer je auto een laag brandstofniveau heeft bereikt. Maar zelfs dan kan je vaak nog een stukje verder rijden.
Een gemiddelde benzineauto rijdt ongeveer 1 op 14. Dit betekend dat je 14 kilometer met 1 liter brandstof kunt rijden. Kleine benzineauto's kunnen tegenwoordig 1 op 20 halen volgens de fabrieksspecificaties.
Rijden op diesel
In 1 liter diesel zit ongeveer 10 kWh energie opgeslagen, een zeer compacte vorm van energie, want een 10 kWh batterij weegt bijna 100 kg. De prijs van 1 liter diesel is momenteel ongeveer € 1,50. Met deze liter diesel rijdt een gemiddelde auto 15 km, oftewel 1,50/15 = 10 eurocent per kilometer.
Tank de brandstoftank helemaal vol! Vaak kan er 35 tot 60 liter benzine of diesel in een brandstoftank.
Geel/Oranje: Bij een geel/oranje lampje moet u uw auto zo snel mogelijk laten nakijken. U kunt dan het beste even contact met ons opnemen. Rood: Bij een rood lampje moet u direct actie ondernemen en kunt het beste telefonisch contact met ons opnemen als u er zelf niks aan kunt doen.
Bij uw auto brandt het waarschuwingslampje van het uitlaatgascontrolesysteem en u vraagt zich af wat de oorzaak hiervan kan zijn. Een motorlampje dat is gaan branden betekent dat het motormanagement een afwijking gezien heeft waardoor de samenstelling van de uitlaatgassen in het geding is.
Deze meeste motoren kunnen te maken krijgen met een te lage oliepeil, hoog olieverbruik, olielekkage, vervuild olie- of brandstofsysteem en verstopte of lekkende radiator. Door goed onderhoud en het vroegtijdig herkennen van deze signalen kunnen ”ernstige” motorstoringen worden voorkomen.
Een brandend olielampje is iets wat je altijd serieus moet nemen. Je kunt niet doorrijden zonder olie. Dus vul de olie bij of zoek de dichtstbijzijnde garage op om dit probleem op te lossen. Blijft het lampje branden, laat een specialist er naar kijken.
De bedoeling van het motorstoringlampje is dat je als bestuurder weet dat er iets aan de hand is en dat je het best zo snel mogelijk je wagen laat nakijken door een erkend automonteur. Lukt dat niet direct, gebruik dan je zintuigen om op te merken of je iets verschillends voelt, hoort of ziet.
Gemiddeld duurt het een uur of 8 tot een motor fatsoenlijk afgekoeld is.
Brandt er een oranje lampje (in de vorm van een kraantje) op het dashboard in jouw auto? Dan is er sprake van een storing in het motormanagementsysteem.
Dit lampje met een uitroepteken in een driehoek gaat branden als er een defect is met een elektrisch onderdeel in de auto. De auto wordt beperkt bruikbaar, of kan zelfs helemaal niet meer functioneren. Als dit lampje gaat branden moet er (als mogelijk) direct naar een garage gereden worden.