Houd in gedachten dat fietsen de spieren van de benen en de billen versterkt, maar dat het niet echt invloed heeft op andere lichaamsdelen. Daarom is het belangrijk om ook andere spiergroepen te trainen.
Kickboksen. Kickboksen is een goede work-out voor het hele lichaam, waaronder de bilspieren en de dijen. De front kicks, roundhouses, side kicks en back kicks trainen je heupen, dijen en billen terwijl de complexe combinaties je core versterken.
Mooie ronde billen krijg je alleen door je spieren te versterken. Duik daarom de sportschool in en verzwaar je oefeningen, zoals squats en lunges, door gewichten te gebruiken. Daarnaast kan je in de sportschool gebruik maken van verschillende apparaten, zodat jij jouw bilspieren nog specifieker kan trainen.
Fietsen is goed om vele ziektes te voorkomen
Met fietsen verklein je de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Daarnaast heeft fietsen een positief effect op je bloed. De samenstelling van je bloed verandert en door de beweging van het fietsen en je verhoogde hartslag gaat het sneller stromen.
Tijdens het fietsen train je vooral je been- en bilspieren. Hieronder vallen je hamstrings, quadriceps, kuitspieren en scheenbeenspieren. Je krijgt er dus een optimaal onderlichaam van!
Hoewel de buikspieren tijdens het fietsen niet zo hard werken als je bilspieren, is wielrennen toch een geschikte sport om van je buikvet af te komen. Als je drie keer per week een tochtje maakt op een matig intensief tempo, dan train je je lichaam om vet als brandstof te gebruiken.
Dagelijks bewegen zorgt voor meer energie en minder vermoeidheid. Dertig minuten bewegen kan al genoeg zijn om je reactievermogen, geheugen en creatief denken te vergroten. Uit onderzoek blijkt ook dat fietsen spanning en depressie tegengaat.
Met een gemiddelde fietssnelheid van 15 kilometer per uur en een lichaamsgewicht van 70 kilo, verbrand je ongeveer 280 calorieën als je één uur fietst. Verhoog je de snelheid naar 20 kilometer per uur, dan verbrand je ruim 500 calorieën per uur.
Het belangrijkste verschil tussen wandelen en fietsen is de snelheid waarmee je een afstand aflegt. Maar omdat je sneller gaat op een fiets, betekent het niet dat je meer doet. Wanneer je 1 uur rustig fietst verbrand je evenveel calorieën als een wandeling van 1 uur.
Suzanne Schulting heeft de mooiste billen van Nederland. Dat hebben de lezers van FHM bepaald. De shorttrackster vermorzelde met ruim 28% van de stemmen de concurrentie. Keisha van der Wardt kreeg 16% van de stemmen en werd daarmee tweede, terwijl topmodel Doutzen Kroes met 13% van de stemmen de derde plaats opeiste.
Als je begint met een nieuw trainingsschema, is je lichaam nog bezig alle spiervezels te activeren en zo optimaal mogelijk te gebruiken', vertelt Kernen. 'Dat kost tijd: het duurt zo'n 6 tot 8 weken voordat je echt resultaten zult zien en grote spiergroepen zoals je billen, van vorm zullen veranderen.
Je zou misschien denken dat het effectiever is om vaker te trainen voor een strakke grote kant, maar dan herstel je ook minder goed. Uiteindelijk worden je prestaties minder en behaal je dus minder resultaat. Als halfgevorderde kun je jouw billen drie tot zes keer per week trainen en als gevorderde zes keer per week.
Met een wandeling gebruik je namelijk vooral de spieren in je benen en billen. Dus lopen is zeker goed voor je billen en benen! En hoe meer je traint, hoe sterker ze worden. Met een stevige wandeling span je niet alleen de kuiten, hamstrings, quadriceps en bilspieren aan.
Van buikvet afkomen
Het goede nieuws is dat je al over het beste instrument beschikt om van dat slechte buikvet af te komen: je fiets. De sleutel is het uitvoeren van verschillende trainingen die je vet-verbrandende enzym, je metabolisme en de productie van vet verbrandende hormonen verhogen.
Iemand die op de fiets naar het werk gaat, zal merken dat zijn benen slanker en strakker worden. Een regelmatige fietser zal zijn belangrijkste beenspieren meer ontwikkeld zien: bilspieren, kuiten en quadriceps vooral; adductoren, hamstrings en soleus iets minder.
Om 1 kilogram te verliezen, moet je ongeveer 7.000 calorieën kwijtspelen. Dat doe je door meer calorieën te verbranden dan je opneemt. Stel: je weegt 60 kg en wilt graag een halve kilo per week afvallen. Je fietst drie keer per week een uur lang aan 18 kilometer per uur.
In beweging blijven op de e-bike of gewone fiets is goed voor je lichaam, weerstand en mentale gezondheid. De frisse buitenlucht geeft je weer nieuwe energie, waar jij de rest van de dag profijt van hebt. Deze fietstochten kun je volgens het onderzoek het beste maken op een elektrische fiets.
De belt is namelijk lichter dan de fietsketting. Wat veel mensen niet weten is dat de e-bike met riemaandrijving juist meer frictie heeft bij het fietsen en daardoor minder efficiënt is.
Uit verschillende testen blijkt dat een riem 3 keer langer mee gaat dan een traditionele ketting. Het tandprofiel en de soepele carbon draden zorgen er voor dat de vermogensoverdracht net zo sterk is als bij een 'gewone ketting'. Het rendement van de gewone ketting kan echter snel verminderen door vuil en slijtage.
Hoeveel km fietsen per dag is gezond? Gemiddeld is 10 tot 20 kilometer fietsen per dag gezond. Als beginnende fietser kunt u beginnen met 5 tot 7 km per dag. En die afstand kunt u geleidelijk opvoeren.
De harde waarheid is dat, hoewel dagelijks fietsen je cardiovasculaire gezondheid verbetert, je humeur opvijzelt en je conditie een boost geeft, je met gemak een uur per dag kunt fietsen zonder ook maar een kilo kwijt te raken. Sterker nog, je zou zelfs aan kunnen komen.
Gemiddeld 4,2 keer per week op de fiets
In een gemiddelde week in 2020 maakten inwoners van Nederland van zes jaar of ouder 4,4 fietsverplaatsingen, bijna 1 minder dan in 2019. Ook 12- tot 18‑jarigen fietsten in 2020 minder vaak, maar met 8,4 keer nog altijd bijna twee maal zo vaak als de gemiddelde Nederlander.