Ongebruikte zonnestroom wordt via de meterkast verkocht aan de energieleverancier. Bij een groot overschot aan stroom loopt de netspanning in de wijk hoog op. De omvormers, deze zetten de stroom om in bruikbare elektriciteit, vallen daarbij uit totdat de spanning weer is gedaald.
Waarom vallen mijn zonnepanelen soms uit? In wijken met veel zonnepanelen komt het weleens voor dat op erg zonnige dagen zonnepanelen automatisch uitgeschakeld worden. Dat komt omdat er dan te veel stroom tegelijkertijd op het net komt.
Veel stroom op het netwerk en weinig verbruikers betekent dat de netspanning oploopt. Bij een te hoge spanning schakelen de omvormers in de zonnepanelen vanwege de veiligheid vanzelf uit. Het uitschakelen gebeurt incidenteel en duurt, afhankelijk van de omstandigheden, een paar minuten of enkele uren.
Dat wil zeggen dat de zonnepanelen stroom opwekken zodra er daglicht is (zie ook: werking zonnepaneel). Ook bij bewolking produceren ze zonnestroom, al is dat minder dan bij direct zonlicht. Zelfs in de winter! Het is een fabel dat zonnepanelen alleen in de zomer, als de zon fel schijnt, stroom opwekken.
Als het te druk wordt op het net, kan niet alle stroom goed worden verwerkt. De spanning gaat dan omhoog. Als deze te hoog is, schakelt een omvormer van zonnepanelen zich uit of gaat in storing. Omvormers zijn zo ingesteld dat ze automatisch uit voorzorg boven een bepaalde spanning uitvallen.
Op 264,5V netspanning moeten automatische scheidingssystemen (zoals in PV omvormers) zich onmiddellijk afkoppelen van het net. Indien de gemiddelde maximale netspanning, gemeten over 10 minuten, meer dan 253,0 V bedraagt, moet er eveneens afgekoppeld worden.
Wat kan ik doen als zonnepanelen uitvallen? Zolang de wettelijke regels gelden en de limiet van 253 Volt geldt, blijven zonnepanelen soms uitvallen. Je kan zelf wel maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de omvormer van jouw zonnepanelen zo min mogelijk uitvalt. Het probleem is helaas niet geheel te verhelpen.
Omdat zonnepanelen volgens hem 'een efficiënte thermische radiator' zijn, geven ze 's nachts zelf infraroodstraling af. Assawaworrarit en zijn collega's maken van die straling gebruik om energie op te wekken.
Hoewel zonnepanelen overdag het meeste stroom opwekken, hebben ze wel degelijk zin als je overdag niet thuis bent. Zo kan je de stroom van je zonnepanelen overdag gebruiken door je vaatwasser, wasmachine, … overdag in te schakelen. Je kan hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van een timer of de uitgestelde startfunctie.
Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.
Je teruggeleverde stroom wordt verrekend tot je verbruik op nul uitkomt. Je houdt dan als het ware nog teruggeleverde stroom over. Je energieleverancier betaalt een 'redelijke terugleververgoeding' voor dit overschot.
Zolang de wettelijke regels gelden en de limiet van 253 Volt geldt, blijven zonnepanelen soms uitvallen. Het probleem is helaas niet zelf op te lossen. Wil je toch actie ondernemen? Neem dat contact op met jouw netbeheerder.
Het is mogelijk dat de zonnepanelen kunnen wegwaaien doordat zij niet goed zijn bevestigd of doordat zij verkeerd zijn gefabriceerd en daardoor niet goed bevestigd kunnen worden op het dak. In dat geval kan een derde de fabrikant van de zonnepanelen rechtstreeks aanspreken voor de vergoeding van zijn schade.
“Voor de opwekking van elektriciteit via zonnecellen is licht nodig. Ook wanneer we de zon niet zichtbaar waarnemen is er daglicht en wordt er dus elektriciteit opgewekt. Vanzelfsprekend levert een systeem meer energie op wanneer het licht feller is. ” “Meer dan 50 procent van het licht in Nederland is diffuus.
Neem contact op met een erkend installateur om de storing op te lossen. Als de omvormer uitvalt, wekken de zonnepanelen geen elektriciteit meer op. Vaak schakelt een omvormer na een poosje vanzelf weer in, maar dit gebeurt niet altijd. Blijft de omvormer uitgeschakeld?
Het beste moment is de apparaten in huis te gebruiken op het moment dat de stroomproductie hoog is. Dat is over het algemeen overdag. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, droger of afwasmachine juist op dat moment aan.
Er zijn verschillende manieren om je eigen opgewekte zonnestroom te gebruiken om je was te draaien. De meest simpele oplossing is de wasmachine aan te zetten in een periode dat de zon schijnt. Je gebruikt zo direct de stroom van je zonnepanelen. Het komt erop neer dat je de was in ieder geval overdag draait.
Voor uw energiekosten maakt het op dit moment niets uit of de zon schijnt of niet als u de wasmachine aanzet. Tenminste, zolang de salderingsregeling geldt - tot 2023. U kunt overdag stroom die u niet opmaakt, terugleveren aan het net. 's Avonds haalt u de stroom weer uit het net.
Zodra een flinke hagelsteen het zonnepaneel met hoge snelheid raakt, kan de klap via het glas worden doorgegeven aan de kwetsbare zonnecellen. Deze kunnen vervolgens scheuren of zelfs versplinteren. Aan de buitenkant lijken de panelen dan gewoon in orde!
Afhankelijk van de omstandigheden levert een zonnepaneel op het oosten of westen 5% tot 20% minder rendement op dan een paneel op het zuiden. De kosten van uw zonnepanelen verdient u terug in 7 à 8 jaar. Heeft u een oost-westdak, dan zult u 1 à 2 jaar langer nodig hebben.
De levensduur van zonnepanelen bedraagt gemiddeld 25 jaar. Vaak gaan zonnepanelen nog langer mee. Dit maakt zonnepanelen een goede en duurzame investering, waar je lang plezier van hebt.
Indien de zonnepanelen installatie naast het net ook aangesloten is op batterijen of volledig 'off the grid' werkt, blijven de zonnepanelen probleemloos verder werken bij stroomuitval.
Het lijkt tegenstrijdig, maar zonnepanelen hebben niet het hoogste rendement tijdens warme zomerdagen. Het vele zonlicht is positief voor de opbrengst, maar de warmte zorgt ervoor dat de elektrische verliezen toenemen.
Wanneer de temperatuur binnen de behuizing te hoog oploopt, springen deze aan en zorgen voor extra koeling. Gaat de temperatuur nóg veel hoger, dan zal de omvormer zijn vermogen begrenzen en geeft hij de melding: 'Vermogensreductie', ook wel 'derating' genoemd.