Voor een aangename akoestiek moet het liefst 20-30% van de vloeroppervlakte bedekt zijn. Gordijnen helpen goed tegen galm. Kies bij voorkeur een dikke raambekleding of gordijnen met een dubbele laag stof. Heb je liever transparante gordijnen kan je overwegen om ze te combineren met een plissé of een rolgordijn.
Hoe dikker de stof, hoe beter ze geluidsgolven kunnen absorberen. Overgordijnen doen het beter dan inbetweens. Dikke stoffen zijn beter dan dunne. Gevoerde gordijnen doen het beter dan ongevoerde en een driedubbele plooi is beter dan een enkele plooi.
De geluidsdempende stoffen van ShowTex zijn dan ook ideaal om geluidsgolven te absorberen en controleren. Wil je graag de geluidskwaliteit van jouw locatie verbeteren en de nagalmtijd verminderen met geluidswerende stoffen? Kies dan voor fluwelen, katoenen of wollen gordijnen.
Geluidsdempende gordijnen zijn een hulpmiddel bij het weren van geluid. Het is zeker geen oplossing die het geluid 100% buiten zal houden. Zie het als een "zwitserse gatenkaas". Meerdere lagen, zoals b.v. geluidswerend glas en of geluidswerende kozijnen zijn vaak ook nodig om een groot verschil te maken.
Gordijnen hebben niet echt een geluidswerend effect. En ook de brandvertragende gordijnen houden het geluid niet tegen. Toch bestaat er zoiets als geluidswerende gordijnen, gemaakt met een speciale technologie die geluid absorbeert tot 15 decibel.
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Woon je aan een spoorweg of een hele drukke straat? Het glas en het profiel van je ramen kunnen voor een wereld van verschil zorgen. Kies goed isolerend materiaal voor de profielen en kozijnen van je raamwerk. Zowel dubbel glas of hoogrendementsglas absorberen veel lawaai en dempen daardoor een pak geluid.
Minerale wol, glaswol, inblaaswol en steenwol zijn de meest effectieve geluidsabsorptie om geluidsoverdracht en nagalm te verminderen. De open vezelstructuur van minerale wol zorgt namelijk voor een zeer goede absorptie van geluid.
Door tochtstrippen te plaatsen rondom deuren en ramen maak je het een stuk moeilijker voor het geluid om naar buiten te ontsnappen. In andere kieren en gaten van buizen kun je Flexifoam purschuim spuiten. Daarnaast kun je kiezen om geluidsisolerende voering om je buizen te doen.
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
Grote raampartijen, glad gestucte muren en gladde vloeren weerkaatsen het geluid. Dit zorgt ervoor dat je ruimte hol klinkt. Zachte materialen absorberen het geluid en vermindert je akoestisch probleem.
Het absorptiemateriaal dient licht te zijn en zeer poreus, bijvoorbeeld glaswol of steenwol. Materialen met een gesloten cellenstructuur zoals tempex zijn niet geschikt.
Lucht dempt geluiden het snelst. Bij vochtige lucht (op ca. 20 °C) is de voortplantingssnelheid van geluid ruim 1200 kilometer per uur, bij drogere lucht is dat al gauw minder dan 1200 km/h. Temperatuur en vochtgehalte zijn dus van grote invloed op wat u uit de omgeving hoort.
Het donker. Als het 's avonds donker wordt, maakt ons lijf juist het slaaphormoon melatonine aan. Dat kan verstoord worden door helder licht van bijvoorbeeld straatverlichting. In Nederland hebben we veel last van lichtvervuiling en dus helpt het om je gordijnen 's nachts dicht te doen en het lekker donker te houden.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Je kunt muren geluidsdicht maken op verschillende manieren. Zo kun je voor de akoestische isolatie van een muur bijvoorbeeld een voorzetwand laten plaatsen, je kunt de spouwmuren opvullen of kiezen voor schuimrubberen panelen. Je kunt ook kiezen voor geluidsisolerende platen op de muur, zoals akoestische wandpanelen.
Geluidswerende isolatie: materialen
Hoewel glaswol voornamelijk gebruikt wordt om thermisch te isoleren, doet dit materiaal het ook prima op geluidswerend vlak. Dankzij de grote massa wordt heel wat geluid opgevangen. Zeker bij daken is glaswol op geluidswerend vlak een betere keuze dan harde isolatieplaten.
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
Bij geluidswerend glas worden geluidstrillingen deels opgevangen door een lucht of gaslaag tussen twee ruiten (de spouw), hierdoor wordt het geluid minder sterk doorgegeven.
Geluidswerend isolatieglas
Thermobel dubbel glas levert een geluidsisolatie (Rw) tot 40 dB en is dan ook ideaal voor woningen en gebouwen, waarbij een geluidsintensiteit van minimaal 50 dB en maximaal 80 dB wordt gemeten.