Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
"Het droogt je huid uit en zorgt voor irritaties. Je wast immers de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Beperk het douchen daarom het liefst tot om de twee à drie dagen. Voel je je toch vuil, was je gezicht, oksels, de zone onder je borsten en geslachtsorganen dan tussendoor met wat water."
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Naast de slechte lichaamsgeur en uitslag zou er ook een overvloed aan gist zijn en zeer waarschijnlijk ook bacteriën en schimmel op de lies, onderarmen, achterwerk en voeten. Je bent ook gevoeliger voor infecties.
Geef toe: een warme (of koude) douche kan echt heerlijk zijn. Toch is het helemaal niet nodig om elke dag een stortbad te nemen. Wetenschappers raden aan om je slechts om de twee of drie dagen te douchen. De andere dagen volstaat een opfrisbeurt aan de wastafel.
Slechte bacteriën
Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Met jezelf wassen verwijder je olie, huidcellen, zweet en bacteriën. Doe je dan niet, dan kan dat zorgen voor puistjes of zelfs schimmelinfecties. Vooral mensen die snel last hebben van puistjes, kunnen het beste direct na het sporten douchen.
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Het lijkt veel mensen onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden aan om je hoogstens elke twee á drie dagen te douchen. Dat is beter voor het microbiële evenwicht van je huid.
Een dermatoloog (huidarts) van de Washington University stelt: het is voldoende om één tot twee keer per week te douchen. Alle dagen tussendoor is het voldoende je schaamstreek, oksels en gezicht te wassen. Zo behoud je de natuurlijke oliën in je huid én de bacteriën die goed zijn voor je immuunsysteem.
Je kind elke dag badderen of douchen hoeft echt niet. Twee keer per week is ruim voldoende, want water en vooral zeep drogen zijn huid uit.
Tijdens het douchen met alleen water wordt dit natuurlijke vetlaagje deels verwijderd. Hierdoor verliest onze huid vocht en de pH-waarde raakt verstoord. Daarbij gebruiken we ook nog een douchegel welke meestal een hoge pH-waarde, parfum en soms irriterende ingrediënten bevat.
Volgens verschillende wetenschappers is het absoluut niet nodig om elke dag te douchen. Het is volgens hen zelfs beter om elke twee of drie dagen te douchen. Elke dag douchen heeft namelijk best wel wat nadelen, vooral voor je haar en voor je huid.
Douche minder vaak. De gemiddelde Nederlander doucht dagelijks 7,4 minuten: als je je in plaats daarvan twee keer per week bij de wastafel wast, scheelt dat flink. Gebruik voor de douche een waterbesparende douchekop: die laat maximaal 7,2 liter per minuut door.
Een andere reden waarom je puber niet wilt douchen is omdat ze er geen zin in hebben. Dat klinkt misschien alsof ze laks zijn, maar er kan een andere reden achter zitten. Zo kunnen pubers er mentaal doorheen zitten, stress ervaren of depressief zijn. Hygiëne is dan het laatste waar ze mee bezig zijn.
Dat ligt er dus aan hoe lang u doucht of baddert én wat voor douchekop u heeft. 1 bad nemen staat grofweg gelijk aan 2 douchebeurten van gemiddelde lengte, met een normale of energiezuinige douchekop.
Volgens dermatoloog Ellen de Haas is iedere dag douchen helemaal niet nodig. Te vaak douchen kan zelfs risico's met zich meebrengen. "Door vaak te douchen haal je al het vet weg van je huid. Dat vet beschermt juist je huid en maakt het zacht." Iedere dag douchen droogt je huid uit.
Drie kwart van de mensen neemt elke dag een douche of een bad, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Ruim 30 procent van de mensen gaat zelfs meerdere keren per dag onder de douche.
''De meeste infecties die je kunt krijgen, hebben niets met je huid te maken. Die komen via de neus naar binnen. Of je moet veel wondjes hebben en een slechte weerstand.'' Het is daarom van belang dat we onze handen wassen, bijvoorbeeld na het toiletbezoek of het aaien van een huisdier.
Was de voeten regelmatig: 'Net zoals je regelmatig je handen wast om bacteriën te doden, is het ook belangrijk dat de voeten schoon blijven', vertelt podotherapeut Michel Boerrigter, 'vieze voeten zijn een broeinest van verkeerde bacteriën, die bij het binnendringen via een wondje uiteindelijk kunnen resulteren in een ...
Enkele keren douchen per week is genoeg
“Een leven lang douchen belemmert mogelijk de goede werking van het immuunsysteem.” Enkele keren per week douchen of badderen, zonder zeep en shampoo, is genoeg. Dagelijks poetsen van oksels en kruis volstaat.
Volgens de dermatoloog heeft de olieproductie van het lichaam een piek om één uur 's nachts en dan is het 't beste als je huid schoon is. Dat wordt dus lekker 's avonds douchen voor je je bed induikt!
Dan kun je beter 's ochtends douchen. Je reinigt hiermee je gezicht en verwijdert olie en talg. Ook open je je poriën voor een diepe reiniging. Heb je juist een droge huid, dan is een douche in de avond voor jou de beste keuze.
Een warme douche in de ochtend is dan een goede manier om de poriën te reinigen. Heeft u echter een droge huid? Dan kunt u beter 's avonds douchen. De olie en talg ontwikkelen zich 's nachts en verminderen zo een droge huid overdag.