Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Als je last hebt van onkruid op het oprit of het tuinpad dan kun je dat besproeien met een mengsel van twee delen gewone azijn en een deel water.
Wat is het verschil tussen schoonmaakazijn en natuur azijn? Zoals de naam het zegt, dient schoonmaakazijn om schoon te maken. Het wordt op synthetische wijze geproduceerd en bevat ook veel meer azijnzuur dan natuurazijn. Daardoor is het absoluut niet geschikt voor consumptie.
Natuurlijke materialen zoals cacaodoppen, boomschors of houtsnippers, houden zonlicht tegen en voorkomt dat onkruid een kans maakt. Natuurlijk kan een onkruidplantje er tussendoor uitgroeien. Deze verwijdert u gemakkelijk door het plantje uit de grond te trekken. U kunt tevens de grond bedekken met bodembekkers.
De rijksoverheid zegt daarom dat u geen azijn ter bestrijding van onkruid in de tuin mag gebruiken; het is geen goed alternatief voor wettelijk goedgekeurde middelen. TIP Alle soorten azijn, chloor en zout, puur en verdunt, zijn schadelijk voor het milieu. Gebruik het daarom niet in de tuin.
Voor gebruik moet deze azijn worden verdund tot een concentratie van maximaal 6% azijnzuur. Denk bijvoorbeeld aan 6 ml azijn met 100 ml water verdunnen.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Schoonmaakazijn is ook gewoon azijn, het verschil is dat dit zuurder is doordat het een hoger percentage azijnzuur bevat. Schoonmaakazijn is dus niet voor consumptie bedoeld, maar echt alleen om mee schoon te maken.
Natuurazijn kunt u zowel gebruiken tijdens het schoonmaken als in de keuken. In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn.
Verbod op schoonmaakazijn in de tuin
De verboden op azijn gelden alleen op schoonmaakazijn! Natuurazijn mag gebruikt worden, maar werkt minder goed vanwege het lagere gehalte azijnzuur.
Een onkruidbrander, overgieten met kokend water of bespuiten met een oplossing van water en azijn (verhouding 1 liter azijn en 1 liter water) kunnen wonderen doen. Daarna goed schrobben en wegspoelen.
De makkelijkste manier om onkruid te bestrijden is heel simpel: heet water! Dit maakt de eiwitten in de onkruidplanten namelijk kapot en hierdoor gaan de planten dood. Door het onkruid te bestrijden met heet water breng je geen schade aan je tuin en is deze binnen de kortste keren onkruidvrij!
Azijn werkt snel, maar is na een dag uitgewerkt. Zout werkt langer door. Met branden verdwijnt het onkruid voor een korte tijd. Zaadjes komen na het branden weer snel uit.
Door onkruid te besproeien met heet water (99,5 °C) wordt de celstructuur vernietigd en wordt de plant tot in de wortel bestreden. Het hete water kan met een vaste spuitbalk of aangebouwde Flex spuitkappen (op een voertuig) of met de hand door middel van sproeilansen of handspuitbalk worden gesproeid.
Het hete water zorgt ervoor dat zowel het bovenste gedeelte van het onkruid als de wortels en de celstructuur vernietigd wordt. Na iedere behandeling wordt het onkruid zwakker. Drie tot vier behandelingen per jaar is voldoende om het onkruid onder controle te houden.
Hoelang azijn in laten trekken? Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Meng in een bakje 1/3 schoonmaakazijn en 2/3 water.
Wat is het verschil tussen witte en bruine natuurazijn? Azijn is een levensmiddel dat ontstaat wanneer gegiste producten verzuren door bacteriën. Natuurazijn komt blank en gekleurd voor. Het verschil tussen witte natuurazijn en gele natuurazijn is kleurstof of caramel.
Azijn is één van de populairste huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Het is goedkoop en effectief voor het schoonmaken van een aantal verschillende dingen. Je moet echter nooit azijn gebruiken om je stoep schoon te maken. Dat komt omdat azijn erg zuur is en na verloop van tijd het beton kan wegvreten.
Je hebt het vast wel in een keukenkastje of de schuur staan. Verdun het schoonmaakazijn 1 op 1 met water en verspreid het over de groene aanslag op de tuintegels. Dit doe je heel makkelijk zelf met een gieter of spuit. Laat het mengsel een paar dagen intrekken en borstel de terrastegels vervolgens gemakkelijk schoon.
Door het afdekken van de bodem tussen de planten komt daar geen licht, zo kan er geen onkruid kiemen en groeien. Mulchen kunt u met onkruidvrije grond, zoals potgrond, met houtsnippers, boomschors, cacaodoppen, grind, afgemaaid gras, met een mat van kokosvezels, maar ook met anti-worteldoek.
Kokend water is direct beschikbaar, goedkoop, natuurvriendelijk en effectief voor het doden van onkruid tussen de tegels. Het kan zelfs zaden en wortels doden. Deze methode is vaak effectiever (en goedkoper) dan het gebruik van bijvoorbeeld azijn.
Baking soda verwijdert onkruid tussen de voegen. Vul een emmer met heet water en 5 eetlepels zuiveringszout. Gebruik een plantenspuit om het over je onkruid te spuiten. Let op: doe dit op een dag dat er geen regen is voorspeld, anders spoelt het mengsel weg.