U kunt plastic verpakkingen meestal in uw gemeente inleveren. De gemeente haalt het aan huis op, of u brengt het zelf naar een container in de buurt. Plastic verpakkingen kunt u vaak samen met metalen verpakkingen (blikjes) en drinkpakken inleveren. Dit heet ook wel PMD (plastic, metaal en drankpakken).
Ook in Nederland gooien we elke dag 19 miljoen bekers en voedselverpakkingen die plastic bevatten weg na eenmalig gebruik. Dit is onnodig veel afval, ook op straat en in de bosjes. Dat veroorzaakt een groot milieuprobleem. In plastic zitten namelijk vaak giftige stoffen, die de natuur niet kan afbreken.
De nadelen van plastic
Je vindt plastic afval als zwerfvuil op het land, in oceanen, zeeën en rivieren. De kleinste deeltjes plastic kunnen schade veroorzaken bij dieren.
Plastic komt op verschillende manieren in de oceaan terecht: Afval (dat door mensen wordt achtergelaten of per ongeluk door de wind in zee wordt geblazen) Illegale dumping of onjuiste verwerking van afval. Lekken van stortplaatsen.
Plastic verpakkingen beschermen de voedingsmiddelen tegen bederf en kunnen zo de houdbaarheid van het product verlengen1. Omdat de voedingsmiddelen dan langer bewaard kunnen worden, wordt direct de voedselverspilling aangepakt.
Je kunt ook plastic-bewust boodschappen doen. Als je dingen 'in bulk' koopt – in grote hoeveelheden – dan gooi je minder plastic verpakkingsmateriaal weg (en je portemonnee is hier natuurlijk ook blij mee). Er komen ook steeds meer duurzame winkels op de markt die het je makkelijk maken om minder plastic weg te gooien.
In 2021 exporteerde de EU 33 miljoen ton plastic afval naar niet-EU landen, 77 procent meer dan in 2004. De helft daarvan ging naar Turkije. Duitsland is de grootste afvalexporteur, gevolgd door Nederland.
De meest gebruikte kunststoffen zijn polyetheen (LDPE en HDPE) en polypropeen (PP). Deze kunststoffen worden veel gebruikt in verpakkingen, naast PET. Belangrijke kunststoffen in de bouw zijn polystyreen (PS en EPS), PVC en PUR.
Daaruit blijkt dat kleine plastic deeltjes de darmwand, de longen, de placenta en zelfs de bloed-hersenbarrière kunnen passeren. Daar verstoren ze het functioneren van de lichaamscellen. Ook treden soms ontstekingsreacties op.
Plastic vormt niet alleen een ernstige bedreiging voor het milieu, maar wellicht ook voor onze eigen gezondheid. We eten, drinken en ademen plastic, en krijgen zo minuscule deeltjes kunststof binnen. We weten al dat de chemicaliën die aan plastic worden toegevoegd enigszins tot zeer schadelijk zijn voor ons lichaam.
De doeltreffendste manier om het probleem aan te pakken is door te voorkomen dat er meer plastic in de oceaan komt. Wegwerpplastic vormt de grootste groep afval aan de kusten. Producten zoals plastic bestek, drinkflessen, sigarettenpeuken of wattenstaafjes zijn goed voor bijna de helft van alle zwerfvuil.
Een groot deel van dit afval bestaat uit plastic. Eenmaal in zee breekt het vrijwel niet of heel langzaam af en kan het jarenlang met de stroming mee dobberen. Dit hoopt zich op in grote 'plastic eilanden' en spoelt aan op het strand. Het plastic dat in de zeeën terechtkomt, verteert niet.
Tip 1: onderscheid 5 soorten afval
Groente-, fruit- en tuinafval (gft), zoals aardappelschillen, bananenschillen en onkruid. Oud papier, zoals dozen, brieven, enveloppen en wc-rollen. Glas, zoals groentepotjes en wijnflessen. Restafval, zoals luiers, kauwgom en stofzuigerzakken.
Voordelen van recyclen
Het spaart grondstoffen uit: bijvoorbeeld bomen voor papier, aardolie voor plastic, (zeldzame) metalen voor apparaten en blik. Landbouwgrond kan dan gebruikt worden om voedsel te verbouwen. Recyclen kost meestal (veel) minder energie dan het winnen van grondstoffen en maken van nieuwe materialen.
Een wereld zonder plastic is ondenkbaar en leidt ook zeker niet tot een duurzamere toekomst. In tegenstelling tot de berichtgeving in de media en de roep om te stoppen met het gebruik van plastics, kunnen we in onze moderne maatschappij helemaal niet zonder!
Er komt te veel plastic (zwerf)afval in ons milieu. Daarom heeft Europa de richtlijn Single Use Plastics ingevoerd. Sinds juli 2021 mogen plastic producten als wegwerprietjes, -bestek, -borden, wattenstaafjes en ballonstokjes al niet meer op de markt worden gebracht.