De baarmoeder kan niet goed samentrekken door een te lage spierspanning. Dat kan voorkomen bij een erg lange bevalling of na een bevalling van een tweeling. Een deel van de placenta is achtergebleven in de baarmoeder, waardoor deze niet goed kan samentrekken en de bloedvaatjes blijven bloeden.
Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Meestal heb je in het begin kraamverbanden nodig. Vaak kan je na 2 weken weer maandverband gebruiken.
Alle vrouwen verliezen wat bloed bij een bevalling. Dit komt door de wond in je baarmoeder. Daar heeft de moederkoek vast gezeten. Als je meer dan 1 liter bloed verliest na de bevalling, heb je veel bloedverlies.
Vloeien na bevalling
Gemiddeld houdt het vloeien na de bevalling 4 tot 6 weken aan. Het wordt steeds minder en de kleur wordt eerst bruinig en daarna is het vaak alleen nog wondvocht dat er gelig van kleur uitziet.
De eerste uren tot enkele dagen na de bevalling voel je niet altijd aandrang als je blaas toch vol zit. Een volle blaas kan extra bloedverlies en veel naweeën veroorzaken. Ook ben je de eerste dagen na de bevalling of keizersnede extra vatbaar voor een blaasontsteking.
Buik, rug- en beenweeën
We weten nog niet goed hoe het komt dat er zulke verschillen zijn. Het kan voor een deel liggen aan de plaats waar de pijn zit. De meeste vrouwen hebben tijdens de weeën vooral pijn in hun buik. Maar er zijn ook vrouwen die de pijn vooral in hun rug en/of hun benen voelen.
6 weken na de bevalling
Je baarmoeder is weer geslonken tot het oorspronkelijke formaat. Je hebt geen nabloedingen meer en in het geval van een keizersnede of (sub)totaalruptuur is het littekenweefsel zover hersteld dat je het langzaam mag gaan belasten.
Zestal weken. Het duurt ongeveer zes weken voor de baarmoeder weer op haar oorspronkelijke plaats achter het schaambeen zit. Soms daalt de baarmoeder te langzaam in. U kunt dan uw baarmoeder stimuleren door ze regelmatig met de vlakke hand te masseren.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
Baarmoederslijmvliesontsteking ontstaat meestal tussen de vierde en tiende dag na de bevalling, maar kan ook later optreden. De symptomen zijn koorts, pijn in de onderbuik die kan uitstralen naar de volledige buik en een slecht ruikende vaginale afscheiding.
De regel is dat het vloeien 6 weken aan kan houden, maar dat kan in werkelijkheid ontzettend per vrouw verschillen. Gemiddeld stopt het bloeden tussen de 3 en 4 weken na de bevalling, en een paar dagen na de bevalling zou het bloeden al wat minder moeten worden en op een normale, milde menstruatie moeten lijken.
Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.
De kraamtijd duurt tot ongeveer 6 weken na de bevalling. Voor de meeste vrouwen is de tijd na de bevalling wat zwaarder dan de periode ervoor. Uw lichaam moet in de kraamtijd herstellen van de zwangerschap en bevalling.
Kraamvloed en de eerste menstruatie na zwangerschap
De eerste dagen verliest u veel helderrood bloed. Daarna neemt het bloedverlies af en wordt het roziger en uiteindelijk geelwit van kleur . De kraamvloed duurt ongeveer een maand. U kunt zich tijdens deze periode beschermen met speciaal kraamverband.
Bloedverlies na de bevalling is meer dan een normale menstruatie. Je kunt één of maximaal twee vuistgrote stolsels verliezen. Als je meer van zulke grote stolsels verliest, of als je een groot kraamverband hebt dat binnen 20 minuten doordrenkt is met bloed, moet je ons bellen om te overleggen.
Achtergebleven placentaresten worden na de bevalling operatief verwijderd (manuele placentaverwijdering). Soms wordt pas later ontdekt dat er nog een placentarest in je baarmoeder aanwezig is. In dat geval zal curettage of een MyoSure behandeling plaatsvinden.
We zuigen het wondvocht met behulp van een injectiespuit weg. De aanmaak van seroomvocht kan een aantal weken aanhouden, waardoor we het vocht soms meerdere keren moeten weghalen. De aanmaak van seroomvocht is tijdelijk en zal uiteindelijk volledig verdwijnen.
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.
Bij een ontsteking is de plek rood, pijnlijk en warm en er komt vocht of pus uit. De verwonde persoon kan zelfs (lichte) koorts hebben. Een ontsteking ontstaat door vuil en bacteriën.
Na een vaginale bevalling is het goed om met een aantal dingen rekening te houden: Het vloeien kan 4 tot 6 weken blijven aanhouden. Zolang u vloeit, adviseren wij het volgende: - Gebruik geen tampons. - Ga niet in bad.
De eerste 6 weken kun je beter niet langer dan 15-20 min achter elkaar wandelen. Zorg dat je dit goed opbouwt. Probeer iedere wandeling bijvoorbeeld 2 minuten langer te maken. Ga dus niet van 5 in één keer naar 20 minuten.
Het is normaal dat uw kraamverband elke 3 uur helemaal doordrenkt is met bloed. Verschoont u uw kraamverband elke keer dat u naar het toilet gaat. Ook kunt u af en toe een bloedstolsel verliezen ter grootte van een vuist. Dit is normaal.
Veranderingen van je buik na de bevalling
Of dat ook echt snel zal gebeuren, verschilt erg per vrouw. Bij sommige vrouwen gebeurt het natuurlijk (bless them) dat hun buikje verdwijnt, maar bij andere vrouwen moet er toch wat meer moeite worden gedaan om weer een buikje als voor de zwangerschap te krijgen.
Doorslapen voor een baby is 5 à 6 uur slaap achter elkaar. Bij borstvoeding zijn nachtvoedingen goed voor het op gang komen en blijven van de melkproductie. Na de eerste weken wordt een kind wakkerder en soms onrustiger. Probeer je leven aan te passen aan het tempo van je kind.
Hoe lang kun je een buikband dragen? Na ongeveer 2 tot 3 weken zijn de spieren redelijk herstelt. Je kunt de buikband dan langzaam minder gaan dragen. Tip: draag de buikband wel als je iets moet tillen, zoals boodschappen.