Opsporingsdiensten kunnen de versleuteling van de verstuurde berichten niet kraken en niet meelezen met de inhoud. Er zijn wel andere manieren om meer te weten te komen over de afzenders. De politie kan bijvoorbeeld een informatieverzoek doen bij WhatsApp, of de chatgeschiedenis uit de cloud opvragen bij Apple.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
Dit werkt zo: Heb je een verwijderd bericht ontvangen, verwijder Whatsapp dan van je telefoon. Installeer de app opnieuw, zodat je de vraag krijgt of je chats wilt herstellen via de reservekopie. Klik op 'ja', en je zult zien dat je alle verwijderde berichten te zien krijgt.
Iedere dag wordt er automatisch een back-up gemaakt van je WhatsApp-chats die wordt opgeslagen in het geheugen van je telefoon. Afhankelijk van je instellingen wordt er ook periodiek een back-up van je chats gemaakt naar Google Drive.
Ook de berichten van WhatsApp, de meest gebruikte app om berichten te sturen, zijn versleuteld. De politie kan niet zomaar meelezen, zelfs eigenaar Facebook zelf kan dat niet.
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
De politie registreert allerlei gegevens om haar taken goed uit te kunnen voeren. Bijvoorbeeld telefoonnummers en meldingen. U kunt de politie vragen welke gegevens over u zijn vastgelegd. En aan wie de politie de gegevens verstrekt.
Berichtendienst WhatsApp verwijdert verstuurde berichten direct van zijn servers, nadat ze zijn afgeleverd bij de juiste persoon. Slaagt WhatsApp er niet in om het bericht direct bij de juiste ontvanger te krijgen, dan blijft hij hooguit dertig dagen op de servers staan.
Het terughalen van een verwijderde sms is eigenlijk voor alle gsm toestellen mogelijk. Wel is dit niet mogelijk zonder bepaalde software wat je hierbij helpt. De verwijderde sms wordt namelijk bij alle telefoons niet permanent verwijderd, maar 'onzichtbaar' gemaakt.
Verwijderde WhatsApp berichten kun je op een Android mobiel herstellen via een Google Drive backup. Dit kan alleen als je WhatsApp backups hebt laten maken. Als er géén backup is gemaakt dan is het niet mogelijk om de verwijderde Whatsapp berichten te herstellen.
Wanneer je een chat wist, verwijder je alle berichten in een chat. De chat is dan nog wel zichtbaar in je chatlijst. Open het tabblad Chats en open de individuele chat of groepschat die je wilt wissen.
Enkele voorbeelden: de batterij loopt snel leeg zonder dat je het toestel gebruikt, er is hoog datagebruik, je krijgt notificaties die je niet verwacht, het toestel voelt heet aan, het herstart op onverwachte momenten, enz. Staan er onbekende apps of programma's op je toestel? Bekijk de lijst van apps op je telefoon.
Het Politie WhatsApp nummer is 06 – 12 20 70 06. Het is handig om dit nummer bij de contacten in uw telefoon op te nemen. Hoe werkt het? U stuurt via telefoonnummer 06 – 12 20 70 06 een WhatsAppbericht met uw melding.
De berichtendienst WhatsApp biedt encryption oftewel versleuteling van berichten. Hierdoor is het in theorie onmogelijk om berichten in te zien of gesprekken af te luisteren. Het is tot nu toe niemand gelukt om deze versleuteling te kraken.
Je hebt ongeveer een uur de tijd nadat je een bericht hebt verzonden om gebruik te maken van de functie Verwijderen voor iedereen.
Wanneer een bericht door de groepsbeheerder is verwijderd, dan staat dat aangegeven in de appgroep. Beheerders kunnen ook berichten van elkaar verwijderen, blijkt uit een test van WABetaInfo.
Verwijderen voor iedereen
Het appje wordt dan van elke telefoon gewist. Hier zit wel een tijdslimiet aan. WhatsApp geeft je 4096 seconden (lees: ruim 68 minuten) om een verzonden appje te wissen. Je hebt niet lang de tijd en als je na 24 uur erachter komt, dan is het verstuurde bericht definitief.
Sluit WhatsApp af en verwijder de app helemaal van je telefoon; Download WhatsApp opnieuw uit de Play Store; Installeer de app opnieuw en voer hetzelfde telefoonnummer in; Kies ervoor, zodra de app dat vraagt, om berichten en media uit een eerdere back-up te herstellen.
Nadat een bericht is behouden heb je ongeveer 30 dagen om het toch te laten vervallen. De media die je downloadt in WhatsApp wordt standaard gedownload naar je foto's.
Op Android toestellen wordt er elke dag om 2:00 uur een reservekopie van je WhatsApp chatberichten op je telefoon lokale geheugen opgeslagen. Via deze reservekopie kun jij gesprekken en foto's terughalen tot zeven dagen terug in je chatgeschiedenis: Download een file manager via de Play Store op je telefoon.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
We kunnen als politie niet zien of iemand bezig is met het hacken van een account of dat iemand voor de twintigste keer een mailtje stuurt met een bedreiging. In dat soort gevallen kunnen we alleen maar in actie komen als er melding of aangifte van gedaan wordt.
Via de 112NL app krijg je contact met een meldkamer in Nederland en start de centralist indien noodzakelijk een chatgesprek. Ook kun je aangeven in welke taal je wilt communiceren. De app kent een vertaalfunctie met 109 talen, die ook tijdens het chatten kan worden gebruikt.