Sinds midden jaren negentig schommelt het aantal huwelijken dat in een echtscheiding eindigt rond de 10 per duizend. In 2021 strandden 7,8 van de duizend huwelijken.
Sinds die tijd geldt grofweg dat 1 op de 3 huwelijken eindigt in een echtscheiding. Vandaag de dag is dat niet heel veel meer. Wat we minder goed weten is hoeveel samenwoners hun relatie beëindigen. Schattingen liggen daar wel iets hoger, net zoals 2e huwelijken grofweg 1 op de 2 relaties die eindigen.
Hoeveel mensen gaan scheiden door ontrouw? Van alle echtscheidingen die in Nederland plaatsvinden, vindt 13 procent plaats na ontrouw. We hebben het dan over situaties waarin de ene partner daadwerkelijk het bed met een ander heeft gedeeld, en daarmee de huwelijksgeloften heeft verbroken.
Uit onderzoek van Mortelmans blijkt dat 22,2 procent van de gehuwde koppels en 32,3 procent van de samenwonende koppels na acht jaar uit elkaar gaan.
'Onderzoek wijst uit dat ongeveer de helft van de mensen die de scheiding geïnitieerd hebben, spijt krijgt', zegt Van Landeghem.
In 2021 eindigden 25,6 duizend huwelijken in een echtscheiding. Dat zijn minder dan 8 echtscheidingen per duizend echtparen. Dit aandeel is sinds 1980 niet meer zo laag geweest. In 2014 strandden nog 10,4 op de duizend huwelijken.
Bijna een derde van de gescheiden personen woont binnen een jaar al weer samen met een partner. woont bijna veertig procent ongehuwd samen. Mannen en vrouwen die alleen zijn komen te staan door de dood van hun partner, gaan beduidend minder snel een nieuwe relatie aan.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt. Vaak wordt geadviseerd om de eerste periode nadat je relatie voorbij is, je partner zo veel mogelijk met rust te laten.
Een druk gezinsleven, een hectisch sociaal bestaan, een veeleisende job ... te midden van alle dagelijkse bezigheden en beslommeringen verliezen veel partners elkaar én hun relatie uit het oog. Volgens relatietherapeute Christine Wilke uit Pennsylvania is dit de reden waarom koppels het vaakst uit elkaar gaan.
Een normale hoeveelheid bestaat dus niet. De seksdrive is iets persoonlijks en als je genoeg seks hebt om zelf met een tevreden gevoel je leven te leiden, dan zit alles goed. Voor de een is dat drie keer per week, en voor de ander weer eens in de twee weken.
Sinds midden jaren negentig schommelt het aantal huwelijken dat in een echtscheiding eindigt rond de 10 per duizend. In 2021 strandden 7,8 van de duizend huwelijken.
Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan. Dat is heel erg weinig, maar wel te verklaren, legt Jean-Pierrre uit.
' Slechts 31 procent van de huwelijken overleeft overspel, zegt het Journal of Marital and Family Therapy. De rest loopt stuk op het beschadigde vertrouwen.
Uit onderzoek is namelijk gebleken dat serieuze relaties van millennials gemiddeld 4,2 jaar duren. Whaaaat? Dat is echt nog wel lang! Een kleine sidenote: hierbij zijn wel de relaties opgeteld die aan en weer uit gaan, want ehm, dat is blijkbaar een typisch 'ding' van deze tijd.
Er is goed nieuws en er is slecht nieuws; volgens de wetenschap, dan. We komen er maar gelijk mee voor de draad: 4,2 jaar, dat is hoe lang gemiddelde een relatie van een huidige twintiger duurt, wijst dit onderzoek onder Britse twintigers uit.
Aantal sekspartners: dit is 'normaal'
In Nederland worden zes bedpartners als ideaal beschouwd. Alles onder de drie is te weinig en elf is écht teveel. In Frankrijk kan er meer door de beugel, want daar wordt 10 als ideaal aantal sekspartners gezien. Pas vanaf zestien worden het er teveel, zo denken de Fransen.
Hoe lang een scheiding duurt is afhankelijk van de vraag of je in overleg uit elkaar gaat of op basis tegenspraak. Maar hoe lang duurt een scheiding dan? De procedure duurt gemiddeld tussen de 6 tot 10 weken voor een echtscheiding in overleg en tussen de 3 maanden tot 2 jaar voor een scheiding op basis van tegenspraak.
Kalish stelt dat het niet vaak voorkomt. Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing.
Bepaal samen hoe lang de relatie time-out gaat duren
Musselman stelt voor dat je op z'n minst twee of drie maanden een time-out kan nemen voor je relatie. Zo kunnen jullie beiden herstellen. Dit lijkt misschien een lange periode om geen contact te hebben en al helemaal als jullie al jarenlang samen zijn.
De gevoelens voor elkaar kunnen niet alleen terugkomen, ze kunnen ook verdiepen. Verliefdheid in het begin van de relatie overkomt je. Stel je verwerkt samen zoiets pijnlijks als vreemdgaan, bedrog of helemaal uit elkaar gegroeid zijn en je krijgt dan het verliefde gevoel weer terug.
50% van de gescheiden koppels heeft namelijk spijt van de break-up, zo meldt DailyMail! Uit onderzoek kwam naar voren dat 54% twijfelt of hij/zij de juiste beslissing heeft gemaakt en een groot deel daarvan realiseert zich dat hij/zij haar of zijn ex-partner mist en nog van diegene houdt.
Hoewel dit een veel voorkomende reden voor een breuk is, kan je er wel weer bovenop komen – vaak zelfs sterker. Mensen zijn heel verschillende in welke mate ze iemand kunnen vergeven, dus dat hangt volledig af van wat jij als dealbreaker ziet.
Spijt na een relatiebreuk is heel normaal.
Deze nostalgie kan zich uitstrekken tot alle mooie ervaringen die je ex met je had, waardoor hij of zij vaak met liefde terugdenkt aan de hoogtepunten van de relatie. Als iemand spijt voelt na een breuk, heeft die persoon misschien de relatie geïdealiseerd.