Om recht te hebben op bijstand heeft u als dak- en thuisloze een briefadres nodig. Deze kunt u aanvragen.
Zolang er geen beslag wordt gelegd op een deel van de uitkering, krijgen daklozen 710 euro per maand. Een 'normale' uitkering bedraagt 904 euro. Van die tweehonderd euro extra moeten alle vaste lasten betaald worden.
Alleen met een tijdelijk briefadres kunt u zonder woonadres toch recht op bijstand hebben. Als u geen briefadres krijgt, moet u zich eerst inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Pas daarna kunt u een uitkering aanvragen.
Uitkering aanvragen
U bent dakloos als u geen vast adres hebt om te wonen. U slaapt 's nachts buiten, of in een Utrechtse opvang, of u hebt steeds wisselende tijdelijke logeeradressen. U kunt dan niet op de normale manier een bijstandsuitkering aanvragen. Daarom is er een speciale regeling.
Sinds kort kunnen daklozen een uitkering krijgen. Ze kunnen zich hiervoor inschrijven bij een instelling voor dak- en thuislozen, waar ze dan toch niet hoeven te verblijven. Ze hebben recht om zich een nachtverblijf in een instelling te proberen te verschaffen, maar als het vol is, dan de straat op.
Bent u dakloos en wilt u bijstand aanvragen? Dan moet u ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP) en heeft u een briefadres nodig.
Zorgverleners kennen het loket niet en huisartsen en ziekenhuizen weten niet dat dak- en thuislozen recht hebben op een zorgverzekering. Een zorgverzekering is voor elke Nederlander verplicht, ook als diegene dat niet kan betalen.
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp.
Daklozen zonder werk trachten aan geld te raken door te bedelen of te stelen, hoewel deze methoden weinig geld opbrengen. Lucratiever is geld te krijgen door tekenen op de straat, muziek spelen of andere vormen van vermaak. Ook zijn er vele initiatieven, zoals het verkopen van de daklozenkrant.
Re: Wel werk maar binnenkort dakloos, kan dat? U kunt blijven werken, maar u bent wel verplicht om dan een postadres te hebben.
Heeft u geen recht (meer) op een WW-uitkering dan heeft u mogelijk recht op bijstand. Deze (Participatiewet)uitkering is qua hoogte gebaseerd op het minimumloon en is (via www.werk.nl ) aan te vragen bij het UWV en de gemeente.
Stopt uw WW-uitkering en heeft u nog geen nieuw werk gevonden? Bekijk dan hieronder de mogelijkheden om een bijstandsuitkering, een IOW-uitkering, een IOAW-uitkering of een aanvulling WW via uw cao te krijgen. De datum waarop uw WW-uitkering stopt, staat in de brief met de beslissing over uw WW-aanvraag.
Je kunt hierbij denken aan zaken zoals diefstal en fraude. Hierbij is het belangrijk om te weten dat wanneer je verwijtbaar werkloos raakt je ook geen recht meer hebt op een WW-uitkering. Er wordt geen onderscheid gemaakt of je door het UWV of de kantonrechter bent ontslagen.
Ongeveer 1 op de 5 dakloze mensen is tussen de 18 en 27 jaar oud. Deze jongeren hebben een valse start van hun volwassen leven. Vaak spelen er veel problemen. Bijvoorbeeld een geldtekort en psychische klachten.
Daarom is vanuit de overheid fors ingezet op het voorkomen en verminderen van dakloosheid. Tussen 2019 en 2021 hee het Rijk twee tijdelijke programma's opgezet: de brede aanpak 'Een (T)huis, een Toekomst'1, en het Actieprogramma dak- en thuisloze jongeren2.
Alleen als u geen woonadres heeft, of als u verblijft in een instelling, kunt u zich door uw gemeente laten inschrijven op een briefadres (postadres). Dit is een adres waar de overheid iemand zonder woonadres kan bereiken. U kunt als briefadres geen postbus gebruiken.
' De gemeente moet vanwege een wetswijziging een eigen bijdrage vragen voor verblijf in de opvang. Nu liggen de tarieven veelal tussen de 3 en 5 euro per nacht. Sommige opvang is gratis, andere kost 10 euro per nacht.
Een dakloze heeft geen vaste woon- of verblijfplaats, en staat dan ook niet in het bevolkingsregister ingeschreven. Een thuisloze heeft vaak wel een (wisselend) adres waar wordt overnacht, en staat via dat adres dan ook bij het bevolkingsregister ingeschreven.
Het leven op straat is meestal hard en gevaarlijk. Daklozen hebben geen toegang tot onderwijs of medische voorzieningen. Daarbij zijn ze vatbaarder voor misdrijven (vaak door andere daklozen), drugsverslaving, ziektes, lichamelijk en seksueel misbruik, mishandeling en in koudere klimaten onderkoeling of doodvriezen.
De dakloze kan het beste een slaapplaats kiezen op particulier terrein, anders kan hij gestraft worden voor landloperij. Als hij in een hooiberg, een schuurtje of - nog beter ivm de warmte - in een stal slaapt is er niet veel aan de hand. Pas als de dakloze wordt weggestuurd, moet hij/zij gaan.
Dak- en thuisloze mensen kunnen overdag terecht in de dagopvang. Hier zijn ze welkom voor een praatje, een kop koffie, een douche en dagbesteding. 's Avonds en 's nachts kunnen ze in de nachtopvang een warme maaltijd krijgen en een plek om te slapen. Daarnaast is er een computer met internet beschikbaar.
Gebrek aan huisvesting wordt op dit moment gezien als de grootste veroorzaker van dakloosheid. Eenmaal dakloos stapelen problemen zich snel verder op. Schulden nemen toe en alle aandacht van de dakloze gaat dagelijks uit naar overleven en het vinden van een verblijf- en slaapplek.
Je kunt urgentie aanvragen als je dakloos bent of dakloos dreigt te worden.
In principe neemt u een referentieadres bij een natuurlijke persoon. De persoon bij wie u een referentieadres wilt nemen, moet wel zijn toestemming geven en moet zelf op dat adres zijn hoofdverblijfplaats hebben. Daklozen kunnen ook een referentieadres vragen bij het OCMW.
De samenvatting vind je via deze link. Wat blijkt? De maatschappelijke kost van dakloosheid ligt vandaag ergens tussen 30.000 en 85.000 euro per jaar per persoon.